Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016

За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016

Снимка

Месец май ще бъде отново горещ винен месец за България. За 5-ти пореден път София ще стане столица на Балканското вино. Световни имена от винения бранш ще оценяват Балканските вина, в рамките на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2016.

Четирима Masters of Wine ще бъдат в София, като освен в оценяването на вината ще се включат и в програмата на Фестивала с майсторски класове с отлична винена селекция не само от Балканите, но и от други известни и екзотични винени страни. Титлата Master of Wine e най-високата световна титла във винения бранш.

В момента в света има 343 Masters of Wine от 25 страни. От Балканите и Югоизточна Eвропа това са Константинос Лазаракис MW – Гърция (Председател на журито на BIWC) и Янис Каракасис MW – Гърция, който тази година се включва в Конкурса като представител на Гърция и панелен съдия. Янис придобива титлата Master of Wine през 2015 г. и е винен консултант, преподавател, съосновател на имащия силно влияние в Гърция блог www.winecommanders.com.

Още две световноизвестни имена ще се включат в тазгодишното жури на Балканския международен винен конкурс и фестивал. Това са Кеничи Охаши MW - единствения японски Master of Wine, най-активният вино и саке екперт в страната на изгряващото слънце. трето поколение собственик на Yamajin Co., Ltd. (дистрибутор, специализиран във вино, саке и местни алкохолни напитки). В допълнение към тези роли той заема поста на директор на Somersault Co., Ltd., най-голямата бизнес група за алкохол на дребно в Япония. През последните години, той продължава да допринася за глобалното популяризиране на саке, като председател на International Wine Challenge (най-големия саке жури панел извън Япония) и като официален саке инструктор на Sake Samurai Society.
Единствената дама в квартета на Masters of Wine тази година ще бъде американката Рoбин Кик MW, която работи дълги години като винен специалист в аукционната къща Christie's в Лос Анджелис, Калифорния, преди да избере Европа като място на нейната кариера.. Живее в продължение на десет години в Лондон, прекарва седем от тях като fine wine buyer. През 2014 г. Придобива престижната титла Master of Wine.

Повече информация за журито може да намерите на : http://www.balkanswine.eu/bg/pages/Competition/Judges/

Снимка
“Това, което ни отличава от всички останали конкурси в региона е изключителнo силното жури, което всяка година се събира в София, за да оцени Балканските вина. Важно е да се знае, че системата на оценяване на вината на BIWC е по-близка до Австралийската система (така се оценяват вината на престижния конкурс Decanter World Wine Awards), отколкото до системата на OIV.
При Австралийската система всяко вино, достигнало до определен брой точки получава съответния медал, докато в конкурсите, които използват системата на OIV, само определен процент получава медали.” – сподели Галина Нифору, директор и съосновател на BIWC.

Снимка
Допълнителна информация
Конкурсната част на BIWC 2016 ще се проведе на 26 и 27 май 2016 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, ще се проведе за 28 и 30 май 2016 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София. Всеки посетите ще може да закупи от любимите си вина и да се наслади на специална музикална програма, която ще съпътсвта изложението. Очаквайте допълнителна информация за цялата програма на петото юбилейно издание на BIWC 2016.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Казанлък - столица на виното „Розе", 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?, Красотата на френското вино, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Фалира доставчик на вино за милиардери, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Rose - 2016 Orbelia Winery, Мидалидаре Естейт, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., За виното – с любов ...и още нещо, Августиада 2016 награди, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Китайски винен тигър, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Божоле нуво - 2016, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Розе от България и от Прованс, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, Coravin- иновативна джаджа, Vinoar - Пийте за здраве !, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, 24 уникални подаръка за любителите на вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове