Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Бутилиране на вино в домашни условия

Бутилиране на вино в домашни условия

СнимкаСнимка

Вече сте стигнали до бутилиране на виното !
Вие сте майстор, който е произвел вино достойно да остане в годините назад. Браво! Първата стъпка при бутилирането на виното е намирането на бутилките. Подходящи за тази цел са литровите стъклени бутилки от безалкохолни напитки и винените, гърлата на които са пригодени за затваряне с метални капачки (кроненкорки), използвани при затваряне на бира. За кратко време може да се ползват и пластмасови бутилки с винтови капачки.

СнимкаСнимка

Преди наливане на виното бутилките се измиват добре. Чистите само се преплакват 2-3 пъти с питейна вода, а замърсените се измиват с четка и гореща вода, в която е разтворен неутрален на мирис перилен препарат. След това се изплакват 2-3 пъти със студена вода и се обръщат с гърла¬та надолу за изцеждане. Етикетите се отстраняват лесно, като предварително се накисват за 10—15 минути в гореща вода. Бутилките, в които се усеща аромат на безалкохолна напитка, се пълнят със студена вода, която след престой от няколко минути се излива.

За затапване на бутилките с успех могат да се използват метални капачки (втора употреба), стига да не са деформирани. Преди употреба те се промиват с хладка вода, в която е разтворен малко калиев метабисулфит или е прибавена малко серниста киселина за дезинфекция.

Бутилките се пълнят с маркуч, като се оставя малка въздушна камера (около 10 мл). Това се получава, когато нивото на виното е на 2 см. под гърлото на бутилката. След затапва-не бутилките се поставят в легнало положение, за да се провери херметичността на затапването. Бутилки с теч (поява на капки при капачката) се затварят отново с друга (или нова) капачка. Плътно затворените бутилки се нареждат в хоризонтално или вертикално положение в хладни помещения за съхранение. Бутилки, които са запушени с коркови тапи, задължително се нареждат в хоризонтално положение.

В бутилки се наливат само вина, в които ферментацията е отишла докрай и не съдържат остатъчна захар. Десертните вина се съхраняват в бутилки без проблем. Във вината с остатъчна захар е възможно възбуждане на вторична алкохолна ферментация, при която налягането от образувалия се въглероден двуокис може да спука бутилката и да причини нараняване. Трябва да се има предвид, че при ферментация на вино със захарно съдържание 4 г. на литър се създава налягане от 1 атмосфера, а ако захарта е от порядъка на 20 и повече грама на литър, налягането надминава 5-6 атмосфери, което вече е опасно. Стъклените бутилки не издържат такова налягане, чупят се масово и не са изключени сериозни наранявания.

Сладките и десертните вина с алкохолно съдържание 14— 16 обемни процента и захарност 10-20 процента могат спокойно да се наливат и съхраняват в стъклени бутилки. Те са биологично стабилни и в тях не е възможно да се възбуди вторична алкохолна ферментация.

СнимкаСнимка

В тези общи положения нарочно пропускаме въпроса за болестите по вината, защото вината от плодове се произвеждат в малки количества и се консумират млади. При спазване на технологичните схеми (рецепти) при приготвянето им не се създават условия за поява на болестите цветясване и вкисване, характерни за гроздовите вина.

Източник: lamqta.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Домейн Менада, Легендите за чукането с чаши, Звукът на виното, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Бъчвата като мебел и аксесоар, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, DiVino.Taste 2015 обзор !, Речник на дегустационните термини, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Пловдив става вино столица през ноември, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Вино с марката Шалкенбош, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Bergule Розе Мелник 55 - 2013 Villa Melnik, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Бутилиране на вино в домашни условия, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове