Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Бутилиране на вино в домашни условия

Бутилиране на вино в домашни условия

СнимкаСнимка

Вече сте стигнали до бутилиране на виното !
Вие сте майстор, който е произвел вино достойно да остане в годините назад. Браво! Първата стъпка при бутилирането на виното е намирането на бутилките. Подходящи за тази цел са литровите стъклени бутилки от безалкохолни напитки и винените, гърлата на които са пригодени за затваряне с метални капачки (кроненкорки), използвани при затваряне на бира. За кратко време може да се ползват и пластмасови бутилки с винтови капачки.

СнимкаСнимка

Преди наливане на виното бутилките се измиват добре. Чистите само се преплакват 2-3 пъти с питейна вода, а замърсените се измиват с четка и гореща вода, в която е разтворен неутрален на мирис перилен препарат. След това се изплакват 2-3 пъти със студена вода и се обръщат с гърла¬та надолу за изцеждане. Етикетите се отстраняват лесно, като предварително се накисват за 10—15 минути в гореща вода. Бутилките, в които се усеща аромат на безалкохолна напитка, се пълнят със студена вода, която след престой от няколко минути се излива.

За затапване на бутилките с успех могат да се използват метални капачки (втора употреба), стига да не са деформирани. Преди употреба те се промиват с хладка вода, в която е разтворен малко калиев метабисулфит или е прибавена малко серниста киселина за дезинфекция.

Бутилките се пълнят с маркуч, като се оставя малка въздушна камера (около 10 мл). Това се получава, когато нивото на виното е на 2 см. под гърлото на бутилката. След затапва-не бутилките се поставят в легнало положение, за да се провери херметичността на затапването. Бутилки с теч (поява на капки при капачката) се затварят отново с друга (или нова) капачка. Плътно затворените бутилки се нареждат в хоризонтално или вертикално положение в хладни помещения за съхранение. Бутилки, които са запушени с коркови тапи, задължително се нареждат в хоризонтално положение.

В бутилки се наливат само вина, в които ферментацията е отишла докрай и не съдържат остатъчна захар. Десертните вина се съхраняват в бутилки без проблем. Във вината с остатъчна захар е възможно възбуждане на вторична алкохолна ферментация, при която налягането от образувалия се въглероден двуокис може да спука бутилката и да причини нараняване. Трябва да се има предвид, че при ферментация на вино със захарно съдържание 4 г. на литър се създава налягане от 1 атмосфера, а ако захарта е от порядъка на 20 и повече грама на литър, налягането надминава 5-6 атмосфери, което вече е опасно. Стъклените бутилки не издържат такова налягане, чупят се масово и не са изключени сериозни наранявания.

Сладките и десертните вина с алкохолно съдържание 14— 16 обемни процента и захарност 10-20 процента могат спокойно да се наливат и съхраняват в стъклени бутилки. Те са биологично стабилни и в тях не е възможно да се възбуди вторична алкохолна ферментация.

СнимкаСнимка

В тези общи положения нарочно пропускаме въпроса за болестите по вината, защото вината от плодове се произвеждат в малки количества и се консумират млади. При спазване на технологичните схеми (рецепти) при приготвянето им не се създават условия за поява на болестите цветясване и вкисване, характерни за гроздовите вина.

Източник: lamqta.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Американска рок легенда – фен на българското вино, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Виното като любовник, Зелено вино, Защо французите получават рядко инфаркт?, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Три български червени вина за края на лятото, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", Новите лица на ризлинг, Най-скъпите видове шампанско в света, Правят град на виното, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Как виното научи Пирло на футбол, 25 произведения от коркови тапи, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Как да се избавим от излишните килограми, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Десертни бели сортове, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, White Cuvee Barel Fermented 2015 - Maryan Winery, Divino magazine - брой 5, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Виното издава характера на човека, Винарна "Малката звезда", 5 магазинa за вино които ще ви изумят

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове