Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Бутилиране на вино в домашни условия

Бутилиране на вино в домашни условия

СнимкаСнимка

Вече сте стигнали до бутилиране на виното !
Вие сте майстор, който е произвел вино достойно да остане в годините назад. Браво! Първата стъпка при бутилирането на виното е намирането на бутилките. Подходящи за тази цел са литровите стъклени бутилки от безалкохолни напитки и винените, гърлата на които са пригодени за затваряне с метални капачки (кроненкорки), използвани при затваряне на бира. За кратко време може да се ползват и пластмасови бутилки с винтови капачки.

СнимкаСнимка

Преди наливане на виното бутилките се измиват добре. Чистите само се преплакват 2-3 пъти с питейна вода, а замърсените се измиват с четка и гореща вода, в която е разтворен неутрален на мирис перилен препарат. След това се изплакват 2-3 пъти със студена вода и се обръщат с гърла¬та надолу за изцеждане. Етикетите се отстраняват лесно, като предварително се накисват за 10—15 минути в гореща вода. Бутилките, в които се усеща аромат на безалкохолна напитка, се пълнят със студена вода, която след престой от няколко минути се излива.

За затапване на бутилките с успех могат да се използват метални капачки (втора употреба), стига да не са деформирани. Преди употреба те се промиват с хладка вода, в която е разтворен малко калиев метабисулфит или е прибавена малко серниста киселина за дезинфекция.

Бутилките се пълнят с маркуч, като се оставя малка въздушна камера (около 10 мл). Това се получава, когато нивото на виното е на 2 см. под гърлото на бутилката. След затапва-не бутилките се поставят в легнало положение, за да се провери херметичността на затапването. Бутилки с теч (поява на капки при капачката) се затварят отново с друга (или нова) капачка. Плътно затворените бутилки се нареждат в хоризонтално или вертикално положение в хладни помещения за съхранение. Бутилки, които са запушени с коркови тапи, задължително се нареждат в хоризонтално положение.

В бутилки се наливат само вина, в които ферментацията е отишла докрай и не съдържат остатъчна захар. Десертните вина се съхраняват в бутилки без проблем. Във вината с остатъчна захар е възможно възбуждане на вторична алкохолна ферментация, при която налягането от образувалия се въглероден двуокис може да спука бутилката и да причини нараняване. Трябва да се има предвид, че при ферментация на вино със захарно съдържание 4 г. на литър се създава налягане от 1 атмосфера, а ако захарта е от порядъка на 20 и повече грама на литър, налягането надминава 5-6 атмосфери, което вече е опасно. Стъклените бутилки не издържат такова налягане, чупят се масово и не са изключени сериозни наранявания.

Сладките и десертните вина с алкохолно съдържание 14— 16 обемни процента и захарност 10-20 процента могат спокойно да се наливат и съхраняват в стъклени бутилки. Те са биологично стабилни и в тях не е възможно да се възбуди вторична алкохолна ферментация.

СнимкаСнимка

В тези общи положения нарочно пропускаме въпроса за болестите по вината, защото вината от плодове се произвеждат в малки количества и се консумират млади. При спазване на технологичните схеми (рецепти) при приготвянето им не се създават условия за поява на болестите цветясване и вкисване, характерни за гроздовите вина.

Източник: lamqta.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Как да комбинираме вино и салата, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Вино и стил - еп.5, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Как да се насладим на истинското вино, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Виното намалява шансовете за забременяване, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Кулинарно кино с гурме вечери, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Чаши за вино, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Divino magazine - Брой 4, Винарска изба Брестовица, Вино и стил - еп.5, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Какво е тероар ?, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Продукти на VIA VERDE, Вино и стил - еп.5, Как да се ориентираме на винения пазар

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове