Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Бутилиране на вино в домашни условия

Бутилиране на вино в домашни условия

СнимкаСнимка

Вече сте стигнали до бутилиране на виното !
Вие сте майстор, който е произвел вино достойно да остане в годините назад. Браво! Първата стъпка при бутилирането на виното е намирането на бутилките. Подходящи за тази цел са литровите стъклени бутилки от безалкохолни напитки и винените, гърлата на които са пригодени за затваряне с метални капачки (кроненкорки), използвани при затваряне на бира. За кратко време може да се ползват и пластмасови бутилки с винтови капачки.

СнимкаСнимка

Преди наливане на виното бутилките се измиват добре. Чистите само се преплакват 2-3 пъти с питейна вода, а замърсените се измиват с четка и гореща вода, в която е разтворен неутрален на мирис перилен препарат. След това се изплакват 2-3 пъти със студена вода и се обръщат с гърла¬та надолу за изцеждане. Етикетите се отстраняват лесно, като предварително се накисват за 10—15 минути в гореща вода. Бутилките, в които се усеща аромат на безалкохолна напитка, се пълнят със студена вода, която след престой от няколко минути се излива.

За затапване на бутилките с успех могат да се използват метални капачки (втора употреба), стига да не са деформирани. Преди употреба те се промиват с хладка вода, в която е разтворен малко калиев метабисулфит или е прибавена малко серниста киселина за дезинфекция.

Бутилките се пълнят с маркуч, като се оставя малка въздушна камера (около 10 мл). Това се получава, когато нивото на виното е на 2 см. под гърлото на бутилката. След затапва-не бутилките се поставят в легнало положение, за да се провери херметичността на затапването. Бутилки с теч (поява на капки при капачката) се затварят отново с друга (или нова) капачка. Плътно затворените бутилки се нареждат в хоризонтално или вертикално положение в хладни помещения за съхранение. Бутилки, които са запушени с коркови тапи, задължително се нареждат в хоризонтално положение.

В бутилки се наливат само вина, в които ферментацията е отишла докрай и не съдържат остатъчна захар. Десертните вина се съхраняват в бутилки без проблем. Във вината с остатъчна захар е възможно възбуждане на вторична алкохолна ферментация, при която налягането от образувалия се въглероден двуокис може да спука бутилката и да причини нараняване. Трябва да се има предвид, че при ферментация на вино със захарно съдържание 4 г. на литър се създава налягане от 1 атмосфера, а ако захарта е от порядъка на 20 и повече грама на литър, налягането надминава 5-6 атмосфери, което вече е опасно. Стъклените бутилки не издържат такова налягане, чупят се масово и не са изключени сериозни наранявания.

Сладките и десертните вина с алкохолно съдържание 14— 16 обемни процента и захарност 10-20 процента могат спокойно да се наливат и съхраняват в стъклени бутилки. Те са биологично стабилни и в тях не е възможно да се възбуди вторична алкохолна ферментация.

СнимкаСнимка

В тези общи положения нарочно пропускаме въпроса за болестите по вината, защото вината от плодове се произвеждат в малки количества и се консумират млади. При спазване на технологичните схеми (рецепти) при приготвянето им не се създават условия за поява на болестите цветясване и вкисване, характерни за гроздовите вина.

Източник: lamqta.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Един ден в Града на Виното, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Защо чашата има значение, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Колекционерите на вино се насочват към портото, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Divino magazine - брой 6, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Брад Пит показа лозята си във Франция, Лятото и виното, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Мидалидаре Естейт, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Отновo е време за DiVino.Taste!, Вино и стил - еп.8, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Розе от България и от Прованс, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Истинското вино - бариера пред рака!, Вино, Храна и Туризъм 2017, Австрия в бяло, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове