Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Разрешено ли е виното по време на пости ?

Разрешено ли е виното по време на пости ?

Снимка

Постите са период на въздържание не само от определени храни, но и от нечисти помисли и действия. Те са начин за духовна концентрация и пречистване, както на тялото, така и на духа.
Смисълът на постите е различен за всеки човек. Въпрос на личен избор е и как точно да се прекарат тези няколко седмици - без риск за здравето, пред вкусни ястия от зеленчуци или аскетично и дори опасно.

В православната религиозна традиция има няколко периода на пости, като двата най-големи поста са в периодите преди Коледа и преди Великден (Коледни пости и Великденски пости).

Мнозина се интересуват какво е позволено да се консумира по време на пости, както и дали е разрешена употребата на алкохол в този период. Трябва да отбележим, че дори и по време на великите пости консумацията на вино е позволена, но тя трябва да бъде в малки количества.

В църковният типик пише, че може да се употребява по чаша червено вино във всички дни с изключение на сряда и петък. Отдава се предпочитание на червеното вино, защото то символизира Христовата кръв.

Архиерейският наместник отец Константин Георгиев за постите

- Разрешен ли е алкохолът по време на пости?

- Алкохолът е питие, което е присъщо на човека. Църквата е забранила концентрираните алкохоли и бирата. По време на пости се позволява вино. Както знаем, то е нашата духовна храна, която символизира кръвта Господня. Затова често пъти на нашите християнски вечери – т. нар. агапии, се позволява и консумацията на вино. Така че, виното е разрешено по време на постите, а всички останали питиета са забранени.


Не бива да се злоупотребява с алкохол по време на пости, защото когато човек се напие, вече не може да се контролира и лесно изпада в грях.

Така, че даже и да постите, можете да се наслаждавате на божествената напитка !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Компоненти на дегустацията I: Окото, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Солта подобрява вкуса на виното, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Four Friends Chardonnay 2013, Тероар - еп.1, Какво не знаем за червените вина, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Защо да изберем българското вино ?, Rubin 2013 - Santa Maria, Вино и стил - еп.4, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Видеоурок: цветовете на виното, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Розе за всеки джоб, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Изба Боровица, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Винени фестивали и изложения, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове