Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Разрешено ли е виното по време на пости ?

Разрешено ли е виното по време на пости ?

Снимка

Постите са период на въздържание не само от определени храни, но и от нечисти помисли и действия. Те са начин за духовна концентрация и пречистване, както на тялото, така и на духа.
Смисълът на постите е различен за всеки човек. Въпрос на личен избор е и как точно да се прекарат тези няколко седмици - без риск за здравето, пред вкусни ястия от зеленчуци или аскетично и дори опасно.

В православната религиозна традиция има няколко периода на пости, като двата най-големи поста са в периодите преди Коледа и преди Великден (Коледни пости и Великденски пости).

Мнозина се интересуват какво е позволено да се консумира по време на пости, както и дали е разрешена употребата на алкохол в този период. Трябва да отбележим, че дори и по време на великите пости консумацията на вино е позволена, но тя трябва да бъде в малки количества.

В църковният типик пише, че може да се употребява по чаша червено вино във всички дни с изключение на сряда и петък. Отдава се предпочитание на червеното вино, защото то символизира Христовата кръв.

Архиерейският наместник отец Константин Георгиев за постите

- Разрешен ли е алкохолът по време на пости?

- Алкохолът е питие, което е присъщо на човека. Църквата е забранила концентрираните алкохоли и бирата. По време на пости се позволява вино. Както знаем, то е нашата духовна храна, която символизира кръвта Господня. Затова често пъти на нашите християнски вечери – т. нар. агапии, се позволява и консумацията на вино. Така че, виното е разрешено по време на постите, а всички останали питиета са забранени.


Не бива да се злоупотребява с алкохол по време на пости, защото когато човек се напие, вече не може да се контролира и лесно изпада в грях.

Така, че даже и да постите, можете да се наслаждавате на божествената напитка !

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Десертни червени сортове, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Divino magazine - Брой 4, Италианският списък, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Тероар - еп.4, Бяло вино с месо? Естествено!, Four Friends Chardonnay 2013, Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова, Виното не вреди на бременността, Divino magazine - брой 6, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Как да разчетеш етикета на шампанското, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Изследвайте планетата на виното с DISCOVER.VINO WORLD 2018, Alexandra Estate - Merlot 2013, Как да се ориентираме на винения пазар, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Етикети за вино / Wine labels, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, България не си пада особено по виното, показва изследване, Български вкусотии обраха наградите в конкурса „Изборът на потребителя“, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Винени червени сортове, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Chardonnay Gorchivka 2013, Виното издава характера на човека, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове