Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята

Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята

Снимка

Най-древният метод за правене на вино – винифициране в глинени съдове, заровени в земята, се практикува от 8 хиляди години в Кавказкия регион. Амфорите се запечатват, след което над тях се поставя слой глина и пръст. Над земята се отбелязват с кръст. Напролет, обикновено през месец март, се разравят от земята и виното „възкръсва“, следвайки природните ритми. Това символизира събуждането за нов живот, разказа магистърът по технология на виното и винен маркетинг Николета Дикова по време на майсторски клас с дегустации на селекция от местни кавказки сортове на „Винария 2016“ . Тя представи 4 сорта кавказки вина, отлежавали в „квеври“ (глинени амфори).

„Квеврите“ обикновено са с вместимост 1 500 и 2 000 литра, но достигат и до 5 000 литра. За съжаление, майсторите, които ги произвеждат са малко, но се наблюдава тенденция за завръщане към корените и древните традиции. Методът на винификация „квеври“ е под егидата на ЮНЕСКО.

Николета Дикова акцентира върху бели сортове, произведени с дълъг контакт с джибрите, както се правят червени вина. Тя представи продукти от изба „Кареба“, която произвежда традиционни сортове от най-важните райони винени райони – Кахети и Имерети.
Снимка

В Грузия се отглеждат 525 местни сорта вино, като се смята, че началото на световното лозарство и винопроизводство е започнало там. Един от белите сортове е „Крахуна“, който е традиционен за Западна Грузия в района на Имерети. „Виното е свежо и елегантно. Цветът наподобява сорта Шардоне, отлежало в дъб 2-3 години“, коментира сомелиер No 1 на България за 2012 Вихрен Велков.

Виното от сорта „Цуликури“ е подходящ за дълго отлежаване. То е с аромат на сушена кайсия. Дава добри резултати и за шампанизиране, отбеляза Николета Дикова. Сред традиционните грузински сортове е и виното „Ркацители“. То се произвежда в Кахети, който е най-известният винарски регион в Грузия. Вината, характерни за този район са изключително комплексни, с ясно изразена танинова структура и характерни аромати на стафиди, сушени кайсии и екзотични подправки, като джинджифил и куркума.

„В Източна Грузия е традиция да се винифицира с чепката“, посочи енологът. От своя страна Вихрен Велков коментира, че „вината са подходящи да се консумират не само с бели, но и с червени меса, както и с по-тежки сосове“. Сортът „Мцване“ също е характерен за региона Кахети. Наименованието си е получил от жълто-зеленикавия цвят на узрели плодове. Вината, произведени по кахетински метод са многопластови и подходящи за дълго отлежаване. Вината, правени по метода „квеври“, са многопластови и комплексни и имат специфичен вкус и аромати. Влизат в категорията на т. нар. “кехлибарени вина”.

Източник: agronovinite.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Вино и стил - еп.7, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Santa Maria - Cabernet Sauvignon & Petit Verdot & Merlot 2012, Odrysia Gris 2015 - Arcadia Vineyards, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Произходът има значение, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Правят град на виното, Готвачката на Химлер, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Крилце или кълка ( L'aile ou la cuisse 1976 ), Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, DiVino Топ 50 за 2015, И замириса на..., Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Pagane Rose Syrah 2014 - Villa Lyubimets, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Речник на дегустационните термини, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове