Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята

Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята

Снимка

Най-древният метод за правене на вино – винифициране в глинени съдове, заровени в земята, се практикува от 8 хиляди години в Кавказкия регион. Амфорите се запечатват, след което над тях се поставя слой глина и пръст. Над земята се отбелязват с кръст. Напролет, обикновено през месец март, се разравят от земята и виното „възкръсва“, следвайки природните ритми. Това символизира събуждането за нов живот, разказа магистърът по технология на виното и винен маркетинг Николета Дикова по време на майсторски клас с дегустации на селекция от местни кавказки сортове на „Винария 2016“ . Тя представи 4 сорта кавказки вина, отлежавали в „квеври“ (глинени амфори).

„Квеврите“ обикновено са с вместимост 1 500 и 2 000 литра, но достигат и до 5 000 литра. За съжаление, майсторите, които ги произвеждат са малко, но се наблюдава тенденция за завръщане към корените и древните традиции. Методът на винификация „квеври“ е под егидата на ЮНЕСКО.

Николета Дикова акцентира върху бели сортове, произведени с дълъг контакт с джибрите, както се правят червени вина. Тя представи продукти от изба „Кареба“, която произвежда традиционни сортове от най-важните райони винени райони – Кахети и Имерети.
Снимка

В Грузия се отглеждат 525 местни сорта вино, като се смята, че началото на световното лозарство и винопроизводство е започнало там. Един от белите сортове е „Крахуна“, който е традиционен за Западна Грузия в района на Имерети. „Виното е свежо и елегантно. Цветът наподобява сорта Шардоне, отлежало в дъб 2-3 години“, коментира сомелиер No 1 на България за 2012 Вихрен Велков.

Виното от сорта „Цуликури“ е подходящ за дълго отлежаване. То е с аромат на сушена кайсия. Дава добри резултати и за шампанизиране, отбеляза Николета Дикова. Сред традиционните грузински сортове е и виното „Ркацители“. То се произвежда в Кахети, който е най-известният винарски регион в Грузия. Вината, характерни за този район са изключително комплексни, с ясно изразена танинова структура и характерни аромати на стафиди, сушени кайсии и екзотични подправки, като джинджифил и куркума.

„В Източна Грузия е традиция да се винифицира с чепката“, посочи енологът. От своя страна Вихрен Велков коментира, че „вината са подходящи да се консумират не само с бели, но и с червени меса, както и с по-тежки сосове“. Сортът „Мцване“ също е характерен за региона Кахети. Наименованието си е получил от жълто-зеленикавия цвят на узрели плодове. Вината, произведени по кахетински метод са многопластови и подходящи за дълго отлежаване. Вината, правени по метода „квеври“, са многопластови и комплексни и имат специфичен вкус и аромати. Влизат в категорията на т. нар. “кехлибарени вина”.

Източник: agronovinite.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Виното помага и на бъбреците, IMAGE Reserva White 2015 - Villa Bassarea, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Rose 2016 - Terra Tangra, Villa Santa Maria, Discover.Vino - Другата Европа, Вино, узряло с музика, и арт бутилки дебютират на „Винария 2018“, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Вино с марката Шалкенбош, 10x - Въпрос на нос, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Какво ще опитате на WiFo, Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Зелено вино, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, София се превръща отново в столица на българското вино!, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, Creative wine arts - част 1, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Винарска изба Four Friends, GastronomiX 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове