Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Чаши за вино

Чаши за вино

СПОДЕЛИ

Каква трябва да бъде чашата за вино


Най-често срещаните чаши за вино са стъклените със столче. Те обикновено се състоят от три части: купа, стъбло, и крак. Изборът на конкретна чаша за вино е важен, тъй като формата на чашата може да повлияе върху възприемането на вкусовите му качества.

При охладеното бяло вино чашата е добре да се държи за стъблото, по този начин се избягва опасността да се предаде от телесната температура на течността. Друг важен момент е и предотвратяването появата на отпечатъци върху чашата.


Какъв ефект оказва формата на чашата за вино върху вкуса, който се възприема е много спорен въпрос. Но по отношение на възприемането на аромата на виното, формата е определяща, тъй като тя го концентрира и насочва към носа.

Най-често чашите за вино могат да бъдат разделени на три вида: чаши за червено вино, чаши за бяло вино и чаши за шампанско.


Чаши за червено вино


чаша за червено вино


Чашите за червено вино се характеризират с кръгла и широка купа, която увеличава скоростта на аериране. Тъй като кислорода от въздуха, химически взаимодейства с виното, вкусът и ароматът се освобождават. Този процес на дишане на виното, като цяло е по-съвместим с червени вина, чиито сложни аромати са изгладени, след като виното е било изложено на въздух.


Могат да бъдат срещнати различни видове чаши за червено вино, като:

чаша Бордо: висока, с широка купа, предназначена е за червени вина като Каберне Совиньон и Сира, като насочва виното към задната част на устата.


Друг стил е чаша Бургундия: тя е по-широка от чашата Бордо, с по-голяма купа, за да се натрупват аромати на по-деликатни червени вина като Пино Ноар. Този тип чаши насочват виното към върха на езика.


Чаши за бяло вино
чаша за бяло вино


Чашите за бяло вино се различават значително една от друга по размер и форма, от деликатно заострените чаши за шампанско до широките и плитки чаши, които се използват, за Шардоне. Различните форми на чашите се използват, за да се акцентира върху уникалните характеристики на различните видове бяло вино.


Чаши за шампанско


Чаши за шампанско, се характеризира с дълго стъбло с висока, тясна купа на върха. Формата е

чаша за шампанско
проектирана така, че да се предотврати топлината от ръката да затопли течността във вътрешността. Самата купа спомага за задържане на въглеродния диоксид в напитката. Това се постига чрез стесняване на отвора на купата. Освен това дизайна тип флейта позволява на отделените балончета въглероден диоксид да пътуват по-дълго в течността и да създават визуален ефект.


Четири прости правила, улесняващи избора на чаша за вино:


Правило № 1

При избора на чаша за вино, на първо място обърнете внимание на материала, от който е направена. Част от насладата при консумирането на виното е неговият цвят. Цветът може да представи много информация за виното, като неговата възраст и използвана технология. Следователно, чашите за вино е добре да бъдат от прозрачно стъкло.


Правило № 2

На второ място, при избора на чаши за вино, трябва да се уверите, че избирате чаши, които са с достатъчен размер. Купата трябва да бъде достатъчно голяма, за да се позволи след като виното се излее, останалото място да бъде достатъчно, при леко въртене на чашата да не се стига до разливане на вино. Количеството на течността в чашата трябва да бъде от 1/3 до 1/2 от вместимостта на чашата. Целта на въртеливото движение е да се освободят определени аромати от виното.


Правило № 3

Чашата трябва да бъде със стъбло, не само по естетически причини, но основно за да не бъде покрита с пръстови отпечатъци. Държането за стъблото също така гарантира, че топлината от ръката не увеличава температурата на вино, което е било поднесено охладено.


Правило № 4

Вече сме избрали чаши за вино, направени от прозрачно стъкло, имащи стъбло и с приличен размер. Какво друго трябва да имаме впредвид? Формата на купата е също толкова важна. Чаши за вино стесняващи се в горната част са не само приятни визуално, но също имат важно функционално значение. Дегустаторите на вина използват въртеливо движение, за да се освободят благородни аромати от виното, а тази заострена форма спомага да се концентрират ароматите по посока на носа.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

16 класически шардонета от Шабли, В салона на виното за 15-и път, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Пиянството на зодиакалните знаци, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Най-скъпо продаденото бяло вино, Класически картини пресъздадени с вино, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Легендите за чукането с чаши, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Syrah 2013 - Bratanov, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, В салона на виното за 15-и път, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Най-добрите храни-приятели на вино, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове