Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее

От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее

Снимка
Много домашни вина са хубаво питие, дори като млади, но по принцип виното „направи си сам” носи някои рискове. Може да попаднеш на такова, което да ти докара тежък махмурлук и главобол.
Онези, които хвалят домашното, защото нямало консерванти, не подозират обаче какво друго има в него.
Любителите му сигурно са забелязали, че след Нова година вкусът му се променя, към февруари-март вече е резливо. А в някои случаи според времето, майсторлъка – става резливо и по-рано. И затова го пият само разредено с лимонада – т. нар. мечка. Това хич не е добър атестат за домашното вино – да има такъв вкус, че да го подслаждаш с лимонада.

Снимка
При домашното вино ферментацията е спонтанна. Гроздето се смачква, пълни се една бъчва в мазето и се оставя да ферментира. Вътре се развиват спонтанно някакви дрожди, които преработват захарите в алкохол. А във винарските изби виното се заквасва като кисело мляко, с култивирани дрожди, подбрани щамове микроорганизми.
При домашното се развиват и т. нар. диви дрожди. Те дават нежелани или неочаквани резултати като вкус на виното. Затова при домашните вина някои са леко кисели, други силно кисели, резливи.
В бъчвата в мазето няма никакъв контрол на температура или други средства, с които да се управлява процеса на ферментация. Каквото е времето – такова. И това е една от причините всяка година домашното вино да е различно.
Въпросът не е само до вкуса.
Освен дрожди, в домашното вино се развиват и разни други микроорганизми, които се хранят със захарите от гроздовия сок. Ако полезните дрожди ядат захари и отделят алкохол, тези съпътстващи микроорганизми не се знае какво отделят.

Някои от тях отделят токсини, които действат на човек различно, например на нервните клетки.
Затова от едно домашно вино се омайваш, от друго направо ти се завива свят, от трето ти омекват или ти се загряват краката, от четвърто ти се зачервят бузите или целия вдигаш градуса. Това не е само въздействие на алкохола, а и на съпътстващи вещества, макар и в съвсем малки количества.
Така че, въздействието на домашните вина е още е неизучено. Някой докарват компанията до песни, други – до загуба на равновесие и махмурлик.

Имат значение и сортовете, от които се прави домашно. Когато са памид, сензо или разни леки сортове с по-малко танини, от тях се получава по-слабоалкохолно вино. Или когато се прави т. нар. букет, в който се смесват бели и червени сортове, се получава по-леко винце. Но никога на риск – първо трябва да е проверено. Не се знае какви дрожди и други микроорганизми са се развили. И е важно да се знае, че в домашното вино процесите продължават, микроорганизмите в домашното се развиватат и в следващите месеци след ферментация.

Мнозина правят домашно вино от сортове като каберне, мерло, които са със силни танини и по-висока захарност. Виното от тях става с по-висок градус и по-тежко. От такова младо домашно вино може да се напиеш с тежък махмурлук. И пак е въпрос на късмет какво се е развило при ферментацията. По-добре да се изчака такова вино да отлежи поне два месеца.

В Северозападна България е силно разпространен сортът отел, от който масово се прави домашно вино. Той е с много танини, от него става силно вино с наситен цвят, но е хибриден сорт, не е като другите културни сортове лози и правенето на вино от него в Западния свят е или забранено или просто го избягват, защото се получават вредности във виното. Нищо, че у нас мнозина ще се бият в гърдите, как дядо им все такова вино пил и живял 90 години. Тези дядовци и друг живот са водили, и други храни са яли.
За отела ще стане дума и по-нататък.

Източник: bradva.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, Продукти на "Вила Юстина", Видове винени сноби и как да се справяме с тях, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, 10 причини да станете любител на виното, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Траминерите на България, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Въпрос с повишена трудност !, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Вълшебното вино Малбек, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Бутилиране на вино в домашни условия, BIWC 2015 участници, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Debut Red 2014 - Via Verde, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Пандизчии правят бяло вино, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Въпрос с повишена трудност !, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове