Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles

Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles

Снимка

Родни производители се борят за медал с над 9000 вина от 55 държави

София, 16 февруари 2016 г. Събирането на мостри за участие в Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в края на април в гр. Пловдив, започна. Това обяви Меглена Михова от „Пробежекс“, официалният партньор на Конкурса в България. Крайният срок за регистрация на мострите на сайта на Конкурса (http://concoursmondial.com/en/details-entry-0) е 4-ти март 2016 г., а за изпращането на самите бутилки вино – 31 март 2016 г. Родните производители ще се борят за медал с над 9000 вина от 55 държави.

„През 2015 г. над 40 процента от участвалите в Конкурса проби от България спечелиха отличия“, коментира Меглена Михова. „18 български винопроизводители грабнаха общо 37 медала. Тогава това беше рекорд. Очакваме тази година броят на вината, които ще участват в „световното по вино“, да е още по-голям поради домакинството на страната ни“, допълва тя.

Повече от 20 български винопроизводители вече са потвърдили участие в 23-тото издание на световния конкурс, което ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. В конкурсната и следконкурсна програма ще се включат както големи изби като „Едоардо Миролио“, „Домейн Бойар“, „Винпром Пещера“, „Братя Минкови“, така и бутикови производители като „Спиритус Санктус“.

Цената за участие с една мостра е 150 евро, като няма ограничение в броя мостри. Вината, които ще се борят за медал, може да червени, бели, розе, био, органични и др. Трябва да са в продажба (по интернет, в търговските вериги, чрез дистрибутори или директно от избите) и да са в наличност от минимум 1000 литра. Цената им може да е под 5, но и над 70 евро. Мострите се изпращат в бутилки с оригиналните им етикети. Придружени са с официален сертификат от лаборатория за съдържанието на алкохол, остатъчната захар и др. В съпътстващата документация се упоменава региона, реколтата, сорта грозде.
Около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави вече са получени в централата на Конкурса в Брюксел.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.
За допълнителна информация: Евелина Терзийска, + 359 888 046 475; Верислава Йорданова, + 359 888 717 023.


Снимка

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Машина превръща водата във вино за три дни, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, V БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Класически картини пресъздадени с вино, Експертите са типичен пример за винената мода., VVV Карта на винените маршрути в Мелнишкия регион, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Американска рок легенда – фен на българското вино, Дефиле „Вино и гурме“ 2018, Августиада 2016 награди, Оригинални мебели от винени бутилки, Солта подобрява вкуса на виното, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Rose 2014 - Santa Maria, В Северна или Южна България се отглеждат по-добри червени вина?, Винария 2012, Какво не знаем за червените вина, Защо да хапваме грозде, 10 причини да станете любител на виното, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Изповедта на Мишел Ролан, Енолог на годината 2015, Добра година за винопроизводителите, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове