Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дрождите влияят много върху аромата на виното

Дрождите влияят много върху аромата на виното

Снимка

Всяко вино има своя аромат. От един и същ сорт грозде се получава различно вино в зависимост от мястото, където са засадени лозята. Тези различия се приписват на състава на почвата, климата и земеделските практики.

Биолози от университета в Линкълн, Великобритания, и университета в Окланд, Нова Зеландия, обаче припомниха, че за различните аромати има и друг, позабравен виновник – винените дрожди. Те осигуряват ферментацията на гроздето – основен етап във винопроизводството, при който захарта в гроздето се превръща в алкохол. Алкохолната ферментация може да бъде отключена от дрожди в ципата на гроздето или от техни посестрими, селектирани в лабораторна среда.

„Учудващо е, че до неотдавна знаехме съвсем малко за ролята на тези микроорганизми във винопроизводството и земеделието“, заяви съавторът на изследването Матю Годард от университета в Линкълн.

За да стигнат до тези заключения, учените изследвали шест различни дрожди, които произхождат от шест големи винопроизводителни района в Нова Зеландия. След като изследвали сорта совиньон блан, учените констатирали, че 39 съставки в дрождите влияят върху вкуса и аромата на виното и че много от тях варират в зависимост от района, от който произхождат.

„Заради микробите виното е толкова различно в отделните винопроизводителни райони“, поясни Годард.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports, съобщава БТА.

(Ако този текст ви е харесал го споделете с приятели, за да знаем, че темата ви интересува и искате да продължим да пишем по нея.)

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Terra Tangra Cuvee 2006, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Стандартната бутилка за вино, WiFo е първият форум за вино и храна, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Етикети за вино / Wine labels, Divino magazine - Брой 4, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Едно фино, моля!, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, 25 произведения от коркови тапи, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Пловдив става вино столица през ноември, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, One Red 2013 - Better Half, Santa Maria - Cabernet Sauvignon & Petit Verdot & Merlot 2012, Mystery Debut - Cabernet Sauvignon 2015 Afuzov Winery, Розе Свети Илия 2009, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Alexandra Estate, Вино и стил - еп.10, DiVino обяви 50-те най-добри вина на България за 2017

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове