Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дрождите влияят много върху аромата на виното

Дрождите влияят много върху аромата на виното

Снимка

Всяко вино има своя аромат. От един и същ сорт грозде се получава различно вино в зависимост от мястото, където са засадени лозята. Тези различия се приписват на състава на почвата, климата и земеделските практики.

Биолози от университета в Линкълн, Великобритания, и университета в Окланд, Нова Зеландия, обаче припомниха, че за различните аромати има и друг, позабравен виновник – винените дрожди. Те осигуряват ферментацията на гроздето – основен етап във винопроизводството, при който захарта в гроздето се превръща в алкохол. Алкохолната ферментация може да бъде отключена от дрожди в ципата на гроздето или от техни посестрими, селектирани в лабораторна среда.

„Учудващо е, че до неотдавна знаехме съвсем малко за ролята на тези микроорганизми във винопроизводството и земеделието“, заяви съавторът на изследването Матю Годард от университета в Линкълн.

За да стигнат до тези заключения, учените изследвали шест различни дрожди, които произхождат от шест големи винопроизводителни района в Нова Зеландия. След като изследвали сорта совиньон блан, учените констатирали, че 39 съставки в дрождите влияят върху вкуса и аромата на виното и че много от тях варират в зависимост от района, от който произхождат.

„Заради микробите виното е толкова различно в отделните винопроизводителни райони“, поясни Годард.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports, съобщава БТА.

(Ако този текст ви е харесал го споделете с приятели, за да знаем, че темата ви интересува и искате да продължим да пишем по нея.)

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Розе - Малката Звезда 2012, Какво издава виното за характера на човека ?, Кино и вино на "София филм фест", Розето и модата, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Бутилиране на вино в домашни условия, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Merlot 2014 - Gulbanis Wine, С дъх на рубин под Трихълмието, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Приключения по пътя на божолето, С вкус на Прованс, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Августиада 2017, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Виното като ритуал и религия, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, Four Friends Rose - 2013, Riverside 2015 - Manastira Winery, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Кой пие най-много вино по света, “Дефиле на младото вино” 2017, Ползата от червеното вино била преувеличена, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове