Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Винената бутилка

Винената бутилка

Снимка

Стъклената бутилка, която приемаме за стандарт в съхранението, отлежаването и транспортирането на вино не е чак толкова стандартна и класическа. Ако се разровим в историческите книги, а дори и Библията ще открием, че виното се е съхранявало в доста различни приспособления и съдове и едва през 18 век започнала по-широката употреба на стъклени бутилки за вино. За да не ви подведем е необходимо да поясним, технологията за произвеждане на стъклени бутилки е била позната много преди това, но те са били използвани основно за да се сервира виното в тях или да се съхранява за много кратки срокове, поради чупливостта и ненадеждността му като метод за съхранение.

В древността хората са произвеждали и съхранявали вино в керамични съдове (амфори, делви и др.), също така за транспортиране на малки количества са се използвали кожени мяхове. Формата на керамичните съдове не е позволявала стабилното им съхранение, затова много често са стояли заровени в земята или на специални поставки. Керамичните съдове са порьозни (имат микроскопични пори, през които преминава въздух), ето защо за да съхранят виното в тях по-продължително време римляните ги обработвали с разтопена смола, по този начин понижавали пропускливостта на съда. Това показва, че още в древността хората са ценили отлежалите вина и са съхранявали тези от по-добри реколти.

В продължение на векове Римляните и Гърците използвали керамичните съдове за транспорт и съхранение, но с разрастването на Римската империя се появил и проблема с безопасното и удобно транспортиране на виното – керамиката е чуплива. Предпочитана напитка сред римската войска било виното, за разлика от водата то било по-безопасно и подсилвало недохранените войници. Благодарение на Галите започнала по-масовата употреба на дъбови бъчви. Римляните видели, че Галите произвеждат и транспортират бира в дъбови бъчви, които осигурявали по-голяма сигурност и удобство от керамиката. Ето че най-интересните открития са плод на случайността – с течение на времето Римляните забелязали, че виното променя вкуса и аромата си в дъбовите бъчви и развива нови приятни аромати и характеристики. За разлика от керамичните съдове, дъбът пропуска много повече кислород и така виното бързо променяло характеристиките си, като постепенно се разваляло от продължителният контакт с кислород. Така виното престанало да се съхранява за продължително време и хората свикнали да пият по-млади вина.

Снимка

За доста дълъг период от време бъчвите се превърнали в основен съд за транспортиране и съхранение, а виното се консумирало по-бързо, за да не се превърне в оцет. Производителите на вино започнали да търсят алтернативи на бъчвите. До този момент (17-18 век) стъклените бутилки служели за временно съхранение и за сервиране, но не били годни за продължително съхранение. Корковите тапи на бутилките изсъхвали много бързо и се свивали, като така виното било изложено на постоянен контакт с въздуха. Най-разпространената форма за стъклена бутилка наподобявала лукова глава, тази форма не позволявала на бутилките да стоят легнали. Ето защо от средата на 18 век започнала, постепенна промяна във формата на бутилките, те започнали да се произвеждат по издължени и цилиндрични, което позволявало легналото им съхранение.

Снимка

С масовото навлизане на стъклените бутилки, като съд за съхранение и транспорт се появили други проблеми. Бутилките се произвеждали ръчно от майстор стъклодув, а всеки майстор имал своя запазена форма и обем. Обемът до голяма степен зависел от възможностите на майстора и обема на дробовете му. Най-често бутилките били с обем между 600-800 мл, което създавало проблеми и възможности за измами. Ето защо стъклото не било прието навсякъде, в Англия продажбата на вино в стъклени бутилки била забранена чак до 1860. През 1979 в САЩ се налага стандарт за обема на винените бутилки, а именно 750 мл. За да улесни търговските си отношения Европейският съюз също приема този обем за стандарт.

Източник: wineitup.eu

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Излезе брой 10 на DiVino Magazine!, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, И замириса на..., Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Музиката променя аромата и плътността на виното, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, Розе за всеки джоб, Какво издава виното за характера на човека ?, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, За пръв път в България бе представен Маутай, китайската национална напитка, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Melnik 55 - Libera Estate 2015, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Американска рок легенда – фен на българското вино, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Винобалканика 2015: резултатите

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове