Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Винената бутилка

Винената бутилка

Снимка

Стъклената бутилка, която приемаме за стандарт в съхранението, отлежаването и транспортирането на вино не е чак толкова стандартна и класическа. Ако се разровим в историческите книги, а дори и Библията ще открием, че виното се е съхранявало в доста различни приспособления и съдове и едва през 18 век започнала по-широката употреба на стъклени бутилки за вино. За да не ви подведем е необходимо да поясним, технологията за произвеждане на стъклени бутилки е била позната много преди това, но те са били използвани основно за да се сервира виното в тях или да се съхранява за много кратки срокове, поради чупливостта и ненадеждността му като метод за съхранение.

В древността хората са произвеждали и съхранявали вино в керамични съдове (амфори, делви и др.), също така за транспортиране на малки количества са се използвали кожени мяхове. Формата на керамичните съдове не е позволявала стабилното им съхранение, затова много често са стояли заровени в земята или на специални поставки. Керамичните съдове са порьозни (имат микроскопични пори, през които преминава въздух), ето защо за да съхранят виното в тях по-продължително време римляните ги обработвали с разтопена смола, по този начин понижавали пропускливостта на съда. Това показва, че още в древността хората са ценили отлежалите вина и са съхранявали тези от по-добри реколти.

В продължение на векове Римляните и Гърците използвали керамичните съдове за транспорт и съхранение, но с разрастването на Римската империя се появил и проблема с безопасното и удобно транспортиране на виното – керамиката е чуплива. Предпочитана напитка сред римската войска било виното, за разлика от водата то било по-безопасно и подсилвало недохранените войници. Благодарение на Галите започнала по-масовата употреба на дъбови бъчви. Римляните видели, че Галите произвеждат и транспортират бира в дъбови бъчви, които осигурявали по-голяма сигурност и удобство от керамиката. Ето че най-интересните открития са плод на случайността – с течение на времето Римляните забелязали, че виното променя вкуса и аромата си в дъбовите бъчви и развива нови приятни аромати и характеристики. За разлика от керамичните съдове, дъбът пропуска много повече кислород и така виното бързо променяло характеристиките си, като постепенно се разваляло от продължителният контакт с кислород. Така виното престанало да се съхранява за продължително време и хората свикнали да пият по-млади вина.

Снимка

За доста дълъг период от време бъчвите се превърнали в основен съд за транспортиране и съхранение, а виното се консумирало по-бързо, за да не се превърне в оцет. Производителите на вино започнали да търсят алтернативи на бъчвите. До този момент (17-18 век) стъклените бутилки служели за временно съхранение и за сервиране, но не били годни за продължително съхранение. Корковите тапи на бутилките изсъхвали много бързо и се свивали, като така виното било изложено на постоянен контакт с въздуха. Най-разпространената форма за стъклена бутилка наподобявала лукова глава, тази форма не позволявала на бутилките да стоят легнали. Ето защо от средата на 18 век започнала, постепенна промяна във формата на бутилките, те започнали да се произвеждат по издължени и цилиндрични, което позволявало легналото им съхранение.

Снимка

С масовото навлизане на стъклените бутилки, като съд за съхранение и транспорт се появили други проблеми. Бутилките се произвеждали ръчно от майстор стъклодув, а всеки майстор имал своя запазена форма и обем. Обемът до голяма степен зависел от възможностите на майстора и обема на дробовете му. Най-често бутилките били с обем между 600-800 мл, което създавало проблеми и възможности за измами. Ето защо стъклото не било прието навсякъде, в Англия продажбата на вино в стъклени бутилки била забранена чак до 1860. През 1979 в САЩ се налага стандарт за обема на винените бутилки, а именно 750 мл. За да улесни търговските си отношения Европейският съюз също приема този обем за стандарт.

Източник: wineitup.eu

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Защо чашата има значение, Въпрос с повишена трудност !, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Вино и стил - еп.7, Експериментът - майка на виненото разнообразие, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Продукти на "Вила Юстина", И замириса на..., Винен аромат от Асеновград, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Тероар - еп.2, Да поговорим за вино и храна, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Ден на виното на река Дунав, Вино и стил - еп.1, С дъх на рубин под Трихълмието, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Alexandra Estate, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове