Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Винената бутилка

Винената бутилка

Снимка

Стъклената бутилка, която приемаме за стандарт в съхранението, отлежаването и транспортирането на вино не е чак толкова стандартна и класическа. Ако се разровим в историческите книги, а дори и Библията ще открием, че виното се е съхранявало в доста различни приспособления и съдове и едва през 18 век започнала по-широката употреба на стъклени бутилки за вино. За да не ви подведем е необходимо да поясним, технологията за произвеждане на стъклени бутилки е била позната много преди това, но те са били използвани основно за да се сервира виното в тях или да се съхранява за много кратки срокове, поради чупливостта и ненадеждността му като метод за съхранение.

В древността хората са произвеждали и съхранявали вино в керамични съдове (амфори, делви и др.), също така за транспортиране на малки количества са се използвали кожени мяхове. Формата на керамичните съдове не е позволявала стабилното им съхранение, затова много често са стояли заровени в земята или на специални поставки. Керамичните съдове са порьозни (имат микроскопични пори, през които преминава въздух), ето защо за да съхранят виното в тях по-продължително време римляните ги обработвали с разтопена смола, по този начин понижавали пропускливостта на съда. Това показва, че още в древността хората са ценили отлежалите вина и са съхранявали тези от по-добри реколти.

В продължение на векове Римляните и Гърците използвали керамичните съдове за транспорт и съхранение, но с разрастването на Римската империя се появил и проблема с безопасното и удобно транспортиране на виното – керамиката е чуплива. Предпочитана напитка сред римската войска било виното, за разлика от водата то било по-безопасно и подсилвало недохранените войници. Благодарение на Галите започнала по-масовата употреба на дъбови бъчви. Римляните видели, че Галите произвеждат и транспортират бира в дъбови бъчви, които осигурявали по-голяма сигурност и удобство от керамиката. Ето че най-интересните открития са плод на случайността – с течение на времето Римляните забелязали, че виното променя вкуса и аромата си в дъбовите бъчви и развива нови приятни аромати и характеристики. За разлика от керамичните съдове, дъбът пропуска много повече кислород и така виното бързо променяло характеристиките си, като постепенно се разваляло от продължителният контакт с кислород. Така виното престанало да се съхранява за продължително време и хората свикнали да пият по-млади вина.

Снимка

За доста дълъг период от време бъчвите се превърнали в основен съд за транспортиране и съхранение, а виното се консумирало по-бързо, за да не се превърне в оцет. Производителите на вино започнали да търсят алтернативи на бъчвите. До този момент (17-18 век) стъклените бутилки служели за временно съхранение и за сервиране, но не били годни за продължително съхранение. Корковите тапи на бутилките изсъхвали много бързо и се свивали, като така виното било изложено на постоянен контакт с въздуха. Най-разпространената форма за стъклена бутилка наподобявала лукова глава, тази форма не позволявала на бутилките да стоят легнали. Ето защо от средата на 18 век започнала, постепенна промяна във формата на бутилките, те започнали да се произвеждат по издължени и цилиндрични, което позволявало легналото им съхранение.

Снимка

С масовото навлизане на стъклените бутилки, като съд за съхранение и транспорт се появили други проблеми. Бутилките се произвеждали ръчно от майстор стъклодув, а всеки майстор имал своя запазена форма и обем. Обемът до голяма степен зависел от възможностите на майстора и обема на дробовете му. Най-често бутилките били с обем между 600-800 мл, което създавало проблеми и възможности за измами. Ето защо стъклото не било прието навсякъде, в Англия продажбата на вино в стъклени бутилки била забранена чак до 1860. През 1979 в САЩ се налага стандарт за обема на винените бутилки, а именно 750 мл. За да улесни търговските си отношения Европейският съюз също приема този обем за стандарт.

Източник: wineitup.eu

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, VVV Карта на винените маршрути в Мелнишкия регион, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Новото лице на испанското вино, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Правят град на виното, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Terra Tangra Winery, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, От вълшебно грозде до чудотворно вино, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Изповедта на Мишел Ролан, Приключения по пътя на божолето, Divino magazine - брой 5, Как да комбинираме вино и салата, Най-популярните бели вина, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Как старее виното, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове