Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Вино за вегетарианци…Хмм!?

Вино за вегетарианци…Хмм!?

Снимка

Както знаем, виното се произвежда от смачкано грозде, което ферментира с помощта на дрожди, като в последствие е възможно то да отлежи в контакт с дъб, и така след не много продължителен престой в избата да достигне до нас- вино любителите. Дотук нищо, което би възмутило вегетарианците и веганите. Тогава какво значи „вино подходящо за вегетарианци“?

Причината не всички вина да са подходящи за вегетарианци и вегани се крие в процесите, които претърпява виното след като ферментацията приключи и преди то да се бутилира. Всички вина представляват смес от много разнородни вещества – вода, полизахариди, феноли, протеини, соли на различни киселини и тн. В процеса на отлежаване на ферментиралите вина, много от тези вещества се променят, като реагират с други и формират нови съединения, в следствие на което молекулите им стават по-големи и обемисти и спират да са разтворими, и така попадат на дъното на бутилките. Обикновено тези процеси протичат сравнително бавно, ето защо винопроизводителите ги ускоряват и премахват всички нестабилни вещества, които биха направили виното им мътно и не толкова привлекателно, принудително. Този процес се нарича бистрене и стабилизация на вината, именно там се намесват всички вещества, които биха били против принципите на вегетарианството. Тези бистрители и стабилизатори имат свойството да привличат и свързват нестабилните молекули, които могат да причинят някакво помътняване или други по-сериозни проблеми свързани с цвета и вкуса на вината ( органолептични проблеми).

Най-често използваните стабилизатори и бистрители са : Желатин, яйчен албумин (яйчен протеин), казеин (млечен протеин), рибен клей. Важно е да се уточни, че тези вещества не остават във виното а само се използват за да се отстранят всички нестабилни компоненти и след това се отстраняват чрез филтриране. Въпреки това малки количества е възможно да останат в крайния продукт. Сигурно ще попитате, значи ли това, че всички вина са неподходящи за вегетарианци и вегани? И за успокоение на всички вегетарианци ще кажем – НЕ.

Възможно е да се избегне употребата на тези вещества и виното пак да остане точно толкова привлекателно и вкусно, че дори и повече. Много винопроизводители избягват прекомерната стабилизация и бистрене на вината си, като така те остават доста по структурирани и плътни като вкус, без да се отнема от тялото им. Някой разчитат на времето и естествените химични процеси да стабилизират вината им, като оставят вината си по-продължително време да отлежат в избите преди бутилиране. Също така е възможна употребата на бистрители, които не са от животински произход като Бентонита ( хигроскопична глина, която се състои предимно от минерала монтморилонит). От технологична гледна точка винарството е доста напреднало последните десетилетия, като вече има много прецизни методи за филтриране, които могат да решат някой от проблемите свързани със стабилизацията и бистротата на вината.

Снимка

Консуматорите на вино стават все по-образовани и запознати и нерядко се интересуват как е направено виното, което ще си купят и какво се съдържа в него, ето защо не малко производители на вино и алкохолни напитки вече отбелязват на етикетите си дали продуктът е подходящ за вегетарианци и вегани. На Българския винен пазар все още не сме забелязали такива вина, но не се съмняваме че съвсем скоро и това ще се случи. До тогава НАЗДРАВЕ от нас !

Източник: wineitup.eu

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Ден на виното и любовта 14 февруари, Едно фино, моля!, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Angel's Estate Rose 2016, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Всички френски вина съдържат пестициди, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, “Tирбушон” от бъдещето, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Дегустация: златното шардоне на България, Пловдив стана първия град с винен тур в България, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Винени фестивали и изложения, Tamianka 2017 - Villa Bassarea, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !, Между по-кисело и по-сладичко вино, СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВИНЕН ПАЗАР, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Дъб и вино – неповторима комбинация, Бутилките от вино в двора и градината, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове