Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » В Израел ще пресъздадат виното на Исус

В Израел ще пресъздадат виното на Исус

Снимка

В Библията се разказва, как по време на сватба в Кана Галилейска Исус превръща въдата във вино. Сега учени от Ариелския университет в Израел се надяват, че могат да възпроизведат виното, което преди 2000 години се е произвеждало по тези места. С помощта на генетичен анализ те се надяват да открият гроздови семки, от които да израстат лози, аналогични на онези, от които е произвеждано виното по времето на Христос.

Екипът енолози (специалисти в областта на производството на вино) се ръководи от Еляшив Дрори. Изследванията си те извършват върху гроздови семки, открити в руините на еврейски храмове, както и в няколко глинени съда, използвани за съхраняване на вино. По време на анализите учените са открили 120 сорта грозде, расли по земите на днешен Израел - 50 от сортовете са одомашнени, 20 пък са пригодни за приготвянето на вина.
Изследователите смятат, че генетичният материал от древните лози, запазил се в откритите семена, ще може да се пренесе върху един от местните израелски сортове грозде и по този начин ще може да се отгледа грозде, идентично с онова, отглеждано преди две хилядолетия.
През миналата година винарската изба Recanati Winery, в сътрудничество с Дрори, произвежда 2480 бутилки вино от сорта “марави”, който се смята за почти изчезнал, но е възроден благодарение на находките на енолозите. Според учените това грозде е растяло в околностите на Витлеем около началото на II век.
По думите на Дрори, за него и колегите му реконструкцията на древните сортове лоза и вината от тях, е въпрос на национална гордост.
Търсенето на нови местни сортове се извършва на територията на цял Израел, в това число и в долината Тимна – мястото, където се намират древните медни рудници от Х век пр.н.е. Това е времето, когато управлява легендарният цар Соломон.
Виното от времето на Исус Христос ще бъде пресъздадено чрез селекция от 30 сорта древно грозде. Най-вероятният “кандидат” сред тях е сортът “дабуки”.
Понякога археолозите и специалистите не се налага да пресъздават по сложни начини древни вина. Късметът в някои случаи им предоставя възможността да видят истински образци от напитката, запазили се до наши дни. В Китай, например, по време на разкопки в северозападната провинция Шънси, край древния град Байшуй, сред различната погребална утвар, открита в един от гробовете, бяха открити запечатани съдове с вино, “отлежавало” цели 2400 години.

Източник: BIG5

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Изба Боровица, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Вино според характера, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Four Friends Chardonnay 2013, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Винени бели сортове, В Северна или Южна България се отглеждат по-добри червени вина?, Български тероари, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Има нещо странно в това вино, Ден на виното и любовта 14 февруари, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Машина превръща водата във вино за три дни, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Вино според характера, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Villa Santa Maria, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Terra Tangra Cuvee 2006, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Какво е Малолактичната ферментация ?, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове