Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » В Израел ще пресъздадат виното на Исус

В Израел ще пресъздадат виното на Исус

Снимка

В Библията се разказва, как по време на сватба в Кана Галилейска Исус превръща въдата във вино. Сега учени от Ариелския университет в Израел се надяват, че могат да възпроизведат виното, което преди 2000 години се е произвеждало по тези места. С помощта на генетичен анализ те се надяват да открият гроздови семки, от които да израстат лози, аналогични на онези, от които е произвеждано виното по времето на Христос.

Екипът енолози (специалисти в областта на производството на вино) се ръководи от Еляшив Дрори. Изследванията си те извършват върху гроздови семки, открити в руините на еврейски храмове, както и в няколко глинени съда, използвани за съхраняване на вино. По време на анализите учените са открили 120 сорта грозде, расли по земите на днешен Израел - 50 от сортовете са одомашнени, 20 пък са пригодни за приготвянето на вина.
Изследователите смятат, че генетичният материал от древните лози, запазил се в откритите семена, ще може да се пренесе върху един от местните израелски сортове грозде и по този начин ще може да се отгледа грозде, идентично с онова, отглеждано преди две хилядолетия.
През миналата година винарската изба Recanati Winery, в сътрудничество с Дрори, произвежда 2480 бутилки вино от сорта “марави”, който се смята за почти изчезнал, но е възроден благодарение на находките на енолозите. Според учените това грозде е растяло в околностите на Витлеем около началото на II век.
По думите на Дрори, за него и колегите му реконструкцията на древните сортове лоза и вината от тях, е въпрос на национална гордост.
Търсенето на нови местни сортове се извършва на територията на цял Израел, в това число и в долината Тимна – мястото, където се намират древните медни рудници от Х век пр.н.е. Това е времето, когато управлява легендарният цар Соломон.
Виното от времето на Исус Христос ще бъде пресъздадено чрез селекция от 30 сорта древно грозде. Най-вероятният “кандидат” сред тях е сортът “дабуки”.
Понякога археолозите и специалистите не се налага да пресъздават по сложни начини древни вина. Късметът в някои случаи им предоставя възможността да видят истински образци от напитката, запазили се до наши дни. В Китай, например, по време на разкопки в северозападната провинция Шънси, край древния град Байшуй, сред различната погребална утвар, открита в един от гробовете, бяха открити запечатани съдове с вино, “отлежавало” цели 2400 години.

Източник: BIG5

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Крилце или кълка ( L'aile ou la cuisse 1976 ), Винарска Изба Тера Тангра, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Merul Selection Reserve 2010 - Rumelia, Дъб и вино – неповторима комбинация, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Syrah 2014 - Villa Bassarea, На Трапезата на Wine & Food Society, Най-популярните червени вина, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, Divino magazine - Брой 4, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове