Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » В Израел ще пресъздадат виното на Исус

В Израел ще пресъздадат виното на Исус

Снимка

В Библията се разказва, как по време на сватба в Кана Галилейска Исус превръща въдата във вино. Сега учени от Ариелския университет в Израел се надяват, че могат да възпроизведат виното, което преди 2000 години се е произвеждало по тези места. С помощта на генетичен анализ те се надяват да открият гроздови семки, от които да израстат лози, аналогични на онези, от които е произвеждано виното по времето на Христос.

Екипът енолози (специалисти в областта на производството на вино) се ръководи от Еляшив Дрори. Изследванията си те извършват върху гроздови семки, открити в руините на еврейски храмове, както и в няколко глинени съда, използвани за съхраняване на вино. По време на анализите учените са открили 120 сорта грозде, расли по земите на днешен Израел - 50 от сортовете са одомашнени, 20 пък са пригодни за приготвянето на вина.
Изследователите смятат, че генетичният материал от древните лози, запазил се в откритите семена, ще може да се пренесе върху един от местните израелски сортове грозде и по този начин ще може да се отгледа грозде, идентично с онова, отглеждано преди две хилядолетия.
През миналата година винарската изба Recanati Winery, в сътрудничество с Дрори, произвежда 2480 бутилки вино от сорта “марави”, който се смята за почти изчезнал, но е възроден благодарение на находките на енолозите. Според учените това грозде е растяло в околностите на Витлеем около началото на II век.
По думите на Дрори, за него и колегите му реконструкцията на древните сортове лоза и вината от тях, е въпрос на национална гордост.
Търсенето на нови местни сортове се извършва на територията на цял Израел, в това число и в долината Тимна – мястото, където се намират древните медни рудници от Х век пр.н.е. Това е времето, когато управлява легендарният цар Соломон.
Виното от времето на Исус Христос ще бъде пресъздадено чрез селекция от 30 сорта древно грозде. Най-вероятният “кандидат” сред тях е сортът “дабуки”.
Понякога археолозите и специалистите не се налага да пресъздават по сложни начини древни вина. Късметът в някои случаи им предоставя възможността да видят истински образци от напитката, запазили се до наши дни. В Китай, например, по време на разкопки в северозападната провинция Шънси, край древния град Байшуй, сред различната погребална утвар, открита в един от гробовете, бяха открити запечатани съдове с вино, “отлежавало” цели 2400 години.

Източник: BIG5

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Приключения по пътя на божолето, Bergule Melnik 55 реколта 2011, За бъчвите и виното, Машина превръща водата във вино за три дни, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Бутилките от вино в двора и градината, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Вино и стил - еп.6, За бъчвите и виното, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, “Дефиле на младото вино” 2017, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Divino magazine - брой 6, Вила Юстина, Три аржентински вина от малбек, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВИНЕН ПАЗАР, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Звукът на виното, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Рапърът Джей Зи си купи елитна марка шампанско, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, Има нещо странно в това вино, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Marselan 2015 - Rupel Winery, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, WIFO или за виното и храната с вдъхновение

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове