Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Кога отлежалото вино е по-хубаво?

Кога отлежалото вино е по-хубаво?

Снимка

Представете си две чаши с вино. И двете са от едно и също грозде и изба, но едното е отлежало 10 години. Младото мирише на зрели плодове, но когато отпиете от него в устата ви остава тръпчив вкус и сухота. Отлежалото вино има повече землист аромат, с нюанси на обработена кожа, плодовата нотка я има, но с по-приглушен вкус, усещат се още шоколадови нотки, мирис на сладък корен. Преглъщате и в устата ви остава усещане за топлина, а вкусовете бавно отшумяват.

Дори и да не сте познавач, подходящо отлежалото вино има много по-различен вкус от по-младата му версия. Но някои вина с отлежаването могат да раазвалят и вкуса си. Защо става така? И може би по-важното е, как можете да прецените точно кога е времето за да отворите една бутилка, оставена за отлежаване?

Бутилката вино може да е затворена, но вътре в нея протичат сложни химични трансформации, които все още не са обяснени от учените. И все пак има консенсус, че най-критичният фактор за отлежаването са танините, пише сп. Wired.

"Танините са група молекули, които идват от стeблата, семките и кожата на гроздето. Има ги във всеки сорт и основно се създават от растението като елемент на защита", казва Джим Кенеди, енолог от Калифорнийския държавен университет във Фрисно.

Танините имат антигъбични свойства, но и придават на незрялото грозде неприятен вкус. Не само, че зеленото грозде е горчиво, но танините се свързват и с протеини които сгъстяват слюнката и създават усещане за сухота, все едно имате тебеширен прах в устата. Усещането се нарича адстрингенция.

Но танините също така са индиректно отговорни за мириса на виното. Те сами по себе си нямат аромат, но реагират с алкохолите и естерите във виното, като потискат цветните и плодовите аромати. Те също така се комбинират с други молекули, за да помогнат в създаването на по-сложни и деликатни аромати в отлежалите вина.

Малки количества кислород, които преминават през тапата, реагират с танините, като им помагат да осъществят химически трансформации с другите молекули. Но ако кислородът навлиза прекалено бързо, той ще потисне танините и ще окисли другите молекули, като по този начин виното получава неприятен вкус на тапа.

Винените киселини са консерванти, като служат за буфер срещу бързата оксидация, осигурявайки на танините време да неутрализират отделните кислородни молекули.

"Битката с непокорния кислород променя танините, което оказва и влияние на това как усещате виното в устата", обяснява Кенеди.


Вместо да се свързват с протеините в слюнката и да я правят лепкава, зрелите танини, заедно с молекулите, към които са се свързали, дават приятното усещане на виното в устата.

Майсторите винари определят нивото на танините, които отиват във виното, като контролират колко дълго смачканото грозде стои в контакт със стъблата, семките и кожата. Вино, което по-дълго е "киснато", ще се усеща неприятно сухо и горчиво като младо, но ще отлежи в богата на вкусове и желана реколта.

Процесът на отлежаване е продължителен и в него има идеален период, когато се съчетават плодовата нотка на младото вино и букета на отлежалото. Но е много трудно да се установи точно кога е, без да се отвори бутилката.

Танините променят и цвета на виното. Синкаво-червеният оттенък на младото вино се дължи на пигменти в гроздето, които с течение на времето се разграждат. В процеса на стареене те се изместват от по-дълбоки, керемиденочервени цветове, които се дължат на свързването на гроздовите пигменти с танините.

Повечето вина, които отлежават добре, са червени, но само някои сортове имат правилния баланс от захари, киселини и танини, които да им осигурят дълъг период на стареене. Обикновeно това са вина от грозде, расло на места с горещи лета и хладни, но не мразовити зими. Долината Напа в Калифорния или регионът Бордо във Франция са най-известни като такива места. Някои от най-популярните сортове, подходящи за стареене, са каберне, мерло и малбек.

Но дори и всичко на етикета да отговаря на перфектен регион или сорт, пак не може да получите точна представа за това какво ще е виното след години. Затова е най-добре да се консултирате с продавача или с познавач. Ако държите наистина на качеството, инвестирайте в специален хладилник за вино, който ще поддържа постоянна температура от 13 градуса. По-високите градуси водт до бърза оксидация и развалят вкуса.

Източник: clubz.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, Всички френски вина съдържат пестициди, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, 10 интригуващи предания и легенди за виното, БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Дефиле на младото вино 2016, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Какво издава виното за характера на човека ?, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Приключения по пътя на божолето, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, DiVino.Taste 2013 Програма, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Агнешко: с розе или червено?, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, За пръв път в България бе представен Маутай, китайската национална напитка, Гроздовите семки са извор на здраве, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, Винарна "Малката звезда", Тероар - еп.2, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Брад Пит показа лозята си във Франция, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове