Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Енолог на годината 2015

Енолог на годината 2015

Del

Снимка winebg.info

На 4.12.2015 година в хотел Марица, Пловдив се проведе едно от най-приятните и бляскави събития в енологичните среди у нас, традиционният Коледен бал на Съюза на енолозите в България. Тази година той събра рекордните 200 души.

За пръв път Коледният бал се провежда в Пловдив преди почти 20 години и оттогава насам мястото винаги е едно и също. Причината е ясна: Пловдив е градът, където се намира Университетът по хранителни технологии, дал началото на много от кадрите във винарския бранш и някак естествено той остава център на коледното тържество. За гостите на бала е особено приятно да се завърнат из улиците на Стария град, прескачайки назад във времето в студентските си спомени.

Коледният бал на СЕБ е и денят, в който Съюзът на енолозите в България определя кой ще бъде носител на титлата Енолог на годината, както и организира връчването на още няколко награди.

Наградата Христо Дерменджиев, учредена в името на големия специалист в българското вино, се връчва ежегодно на магистъра от последния випуск в катедра Технология вино и пиво, завършил с отличие. Тази година носителят на грамотата е Искра Върбанова от Винпром Русе. Пожелаваме й успех, и от името на всички колеги й желаем да пренесе своите отлични студентски успехи в делата си.

Най-дългоочакваната награда в бранша - Енолог на годината, се връчва от 2007 година насам. За нас, които я практикуваме, енолог е специфична професия и често се шегуваме с колегите, че трябва да си малко луд, за да я работиш. Виното е напитка, запечатваща историите на времето и хората. Онези, които работят с него трябва да разполагат с много познания, да бъдат организатори, дегустатори, и не на последно място - творци. Моят опит сочи, че това е професия изпълнена с динамика и емоции. Всяка година се номинират изявени специалисти в бранша от организации и институции, свързани с българското вино (в това число и DiVino), след което на Коледния бал, чрез гласовете на всички присъстващи се излъчва победителят. Наградата, която от 2014 година представлява корона, авторско произведение на Андриан Новаков, като символ на приемственост и признание, се предава ежегодно на всеки следващ носител.

Името на носителят на короната и титлата Енолог на годината за 2015 година е Димитър Ценов от СИС Индъстрийс. Той вече 18 години е отдаден на професията ни и му пожелаваме да продължава напред, за да бъде пример и вдъхновение за младите колеги.

Тази година за първи път се връчи и награда за цялостен принос и развитие на бранша. В българската винена история винаги е имало хора, отдали цялото си сърце и душа на професията, оставили своя почерк, своята школа, своите вина-икони. Едно от тези незабравими лица е Димитър Панов (от Домейн Бойар), който вече над 40 години обогатява историята на българското винарство по един наистина неповторим начин. Първият носител на наградата за цялостен принос изправи на крака всички 200 души в залата, които го посрещнаха с бурни аплодисменти. Силно вълнуващ момент за него и за нас, а сълзите в очите на много колеги, показаха огромното уважение към човекът и винарят Панов.

Така завърши Коледният бал, изпълнен и с тържествени моменти, и с много вълнение и усмивки, и разбира се с музика и танци до зори. Разделихме се с Пловдив, със състудентите и приятелите си, за да се озовем отново в различните краища на страната, при своите вина. Пожелавам на вас, ценителите на нашата напитка, весели празници с българските вина!

бележка под линия:_____________________________________________________

Екатерина Гаргова е член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Била е носител на титлата Енолог на Годината 2010.

Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Време за бъчви!, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Виното като любовник, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, 40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Обстановката променя вкуса на виното, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Още едно вино създадено от музиканти, Better Half - Single Vineyard Zmeevo 2013, Да отслабнем с вино!, Виното вече има свой дом в Бургас, Маутай байджо – китайска наслада с изискан вкус, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Местните сортове – още един шанс за българските вина

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове