Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015

София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015

Снимка winebg.info

Петото издание на най-голямото винено събитие в България е вече в историята. Остават обаче положителните емоции и приятните спомени от срещите с производителите на модерното българско вино по време на DiVino.Taste 2015. Представители на повече от 65 изби показаха най-доброто от своята продукция, а посетителите имаха възможност да опитат над 450 вина.
За втора поредна година DiVino.Taste се проведе в рамките на три дни и посрещна най-много посетители от създаването си през 2011 година. Близо 6 000 души дойдоха в зала 3 на НДК в София, за да се уверят, че българското вино има голям потенциал. Зад всеки щанд хората, които създават модерното българско вино разказваха за концепцията и философията на отделните вина.

Снимка winebg.info

За изминалите четири издания, DiVino.Taste успя да се наложи като витрината на съвременното българско вино. Освен място за представяне и дегустация на качествените вина от България, DiVino.Taste предлага всяка година богата програма от майсторски класове и свободни лекции. На тазгодишното издание Фернандо Кардеса Кабрера представи едни от най-емблематичните вина от Испания –тези от Херес. Микаел Фалкман пренесе българската публика в Шампан, за да разкрие тайните на пенливите вина Taittinger. За неизследваните винени територии на съседните балкански страни разказа Ирина Софранова, а Вили Гълъбова направи ретроспекция на реколта 2009 в България. Стефанос Кундурас открехна вратата към необятния свят на гръцкото вино с дегустация на 10 вина от традиционни за южната ни съседка сортове. В последния ден Юлия Костадинова представи 10-те най-добри вина за 2014, които DiVino определи в началото на тази година.

Снимка winebg.info

Един от най-забележителните гости на DiVino.Taste 2015 беше Емил Минев, най-изявеният български шеф готвач извън пределите на страната. Той пристигна в София, за да преобрази някои от българските тероарни продукти във впечатляващо шестстепенно дегустационно меню, съчетано със седем български вина. Пред публиката на DiVino.Taste той представи и своето виждане за тероарното готвене.
Снимка winebg.info

Успешното провеждане на DiVino.Taste 2015 нямаше да е възможно без чудесно свършената работа на приятелите ни от Cult Gourmet Catering, които се погрижиха да осигурят максимално комфортна атмосфера за всички изложители. Любопитен факт е, че за трите дни на DiVino.Taste са измити повече от 50 000 чаши. За охлаждане на вината бяха използвани близо 2 тона лед!

Показателен за огромния интерес към българските вина е фактът, че на щанда на партньорите ни от Casavino виното се е продавало със скорост от 1.33 бутилки в минута!

Следващото, 6-о издание, на DiVino.Taste ще се проведе от 18 до 20 ноември 2016 г.!

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Беса Валей, Австрия в бяло, Оригинални мебели от винени бутилки, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Винарна "Малката звезда", Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !, Как да бутилираме виното?, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, BIWC 2015 участници, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Топ 10 дестинации за винен туризъм, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Агнешко: с розе или червено?, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Вълшебното вино Малбек, Wines of The Ages 2017 - Пловдив

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове