Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015

София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015

Снимка winebg.info

Петото издание на най-голямото винено събитие в България е вече в историята. Остават обаче положителните емоции и приятните спомени от срещите с производителите на модерното българско вино по време на DiVino.Taste 2015. Представители на повече от 65 изби показаха най-доброто от своята продукция, а посетителите имаха възможност да опитат над 450 вина.
За втора поредна година DiVino.Taste се проведе в рамките на три дни и посрещна най-много посетители от създаването си през 2011 година. Близо 6 000 души дойдоха в зала 3 на НДК в София, за да се уверят, че българското вино има голям потенциал. Зад всеки щанд хората, които създават модерното българско вино разказваха за концепцията и философията на отделните вина.

Снимка winebg.info

За изминалите четири издания, DiVino.Taste успя да се наложи като витрината на съвременното българско вино. Освен място за представяне и дегустация на качествените вина от България, DiVino.Taste предлага всяка година богата програма от майсторски класове и свободни лекции. На тазгодишното издание Фернандо Кардеса Кабрера представи едни от най-емблематичните вина от Испания –тези от Херес. Микаел Фалкман пренесе българската публика в Шампан, за да разкрие тайните на пенливите вина Taittinger. За неизследваните винени територии на съседните балкански страни разказа Ирина Софранова, а Вили Гълъбова направи ретроспекция на реколта 2009 в България. Стефанос Кундурас открехна вратата към необятния свят на гръцкото вино с дегустация на 10 вина от традиционни за южната ни съседка сортове. В последния ден Юлия Костадинова представи 10-те най-добри вина за 2014, които DiVino определи в началото на тази година.

Снимка winebg.info

Един от най-забележителните гости на DiVino.Taste 2015 беше Емил Минев, най-изявеният български шеф готвач извън пределите на страната. Той пристигна в София, за да преобрази някои от българските тероарни продукти във впечатляващо шестстепенно дегустационно меню, съчетано със седем български вина. Пред публиката на DiVino.Taste той представи и своето виждане за тероарното готвене.
Снимка winebg.info

Успешното провеждане на DiVino.Taste 2015 нямаше да е възможно без чудесно свършената работа на приятелите ни от Cult Gourmet Catering, които се погрижиха да осигурят максимално комфортна атмосфера за всички изложители. Любопитен факт е, че за трите дни на DiVino.Taste са измити повече от 50 000 чаши. За охлаждане на вината бяха използвани близо 2 тона лед!

Показателен за огромния интерес към българските вина е фактът, че на щанда на партньорите ни от Casavino виното се е продавало със скорост от 1.33 бутилки в минута!

Следващото, 6-о издание, на DiVino.Taste ще се проведе от 18 до 20 ноември 2016 г.!

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Учени препоръчаха червено вино за диабетици, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, За осми път Rose Wine Expo събира розовите вина на България, Discover.Vino - Другата Европа, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Как старее виното, Какво вино за кое сирене е подходящо, Chardonnay Gorchivka 2013, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", ВИП зона за ексклузивни вина за първи път на ВИНАРИЯ 2018, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Винената бутилка, Винарна Свищов, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Spancha Sangiovese & Merlot & Cabernet Sauvignion 2016 - Rupel Winery, Сира в бутилката, Виното помага и на бъбреците, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Какво е съдържанието на виното?, Как да си направим сангрия, Брад Пит показа лозята си във Франция, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове