Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Български тероари

Български тероари

Снимка winebg.info

Една вечеря на Емил Минев - част от програмата на DiVino.Taste 2015, най-големият форум на българско вино, който ще се проведе от 20 - 22 ноември в НДК.

В една единствена вечер от тази есен, 20 ноември, Емил Минев, Divino и Cult Gourmet Catering ви предлагат необичайно приключение на сетивата, наречено Български тероари – 7-степенно дегустационно меню, съчетано със 7 български вина. Вечерята ще се състои от 20:30 часа в зала 10 на НДК.

Снимка winebg.info

Меню

Тиква
Орехи, борови игли, пчелен прашец
Maryan Dimyat Barrel Fermented 2014

Моркови
Портокал, oвче мляко, анасон
Villa Melnik Bergule Melnik & Pinot Noir 2013

Земна ябълка
Ябълка, картофи, трюфели
Borovitza Great Terroirs Orange Garden 2013

Калкан
Карфиол, осолена сланина, манатарки
Edoardo Miroglio Pinot Noir Reserve 2011

Черно прасе
Дюля, червено цвекло
Rossidi Rubin 2013

Кашкавал
(Отлежал овчи кашкавал от Родопите)
Vinex Preslav Rubaiyat Chardonnay 2011

Биволско мляко
Сини сливи, карамел, морска сол
Dragomir Mavrud 2011

Емил Минев

Той е българският шеф-говач с най-успешна кариера извън страната ни. Налага се у нас през 2004-2005 като креативен и авангарден творец и след като получава всички най-престижни награди и признания, продължава пътя си в луксозния хотел Jumeirah Emirates Towers в Дубай като шеф-готвач на изискания VU’S, а по-късно и като главен готвач на всички ресторанти в хотела. Заменя Дубай с Малдивите, където оглавява кухните на Shangri-La, а впоследствие става Executive Chef на ресторант Ting в хотел Shangri-La в Лондон, заемащ част от прочутата сграда The Shard. Ресторант Tīng веднага се превръща в един от най-вълнуващите гастрономически магнити на британската столица.

За своята ноемврийска вечеря в София Емил Минев се впуска по следите на българските тероари – с убеждението, че за един готвач неповторимите местни продукти с ясен и добър произход са не по-малко важни от майсторските техники и че България крие богатство от такива продукти.

Акценти сред продуктите

Пчелен прашец

Цветният прашец все още е вълнуваща новост в кулинарните среди и една от причините е, че едва ли има продукт, който толкова добре да отразява района си на произход. А също и сезона. Пчелите летят в радиус от 3 километра около кошера и събират нектар и прашец от растенията, които цъфтят точно в този момент, точно на тази ограничена територия. Дали прашецът е събран през юни и е основно от акация, или пък по-късно през лятото и в него може да се усети съвсем тънка слънчогледова нишка, неговият наситен вкус лесно рисува представата за мястото и времето, от които идва.

Овче кисело мляко от Момчиловци

Семейното фермерство е основният източник на тероарни продукти, заради родовите традиции, наследствените земи и дълбоката ирационална връзка с мястото, обитавано от поколения. Така в смолянското село Момчиловци две генерации от местния род Данчеви съхраняват традиционното производство на овче кисело мляко, като дори го съхраняват и през есента и зимата. В тяхната ферма каракачански овце и старопланински цигай волно пасат из околните тучни ливади и баири, така че едва ли не всяка билка може да бъде усетена в гъстото маслено мляко.

Български трюфели

В България се откриват доста трюфели, и то качествени. Виждали сме ги, опитвали сме ги. Немалко хора се занимават с този „лов“ – с обучени кучета или прасета. Виреят в липовите гори, в дъбравите, с лесковите шубраци, в смесените гори... Най-много се говори за трюфели от района на Шумен, Странджа и Варна, където намират доста черни трюфели. Казват също, че края София бил намерен и ценен бял трюфел. Маскирани коли в горите, тайни маркировки, анонимност, прикрити вечерни разходки... Всичко около съблазнителната подземна гъба е все така обвито в мистерия.

Черноморски калкан

Калканът с основание се счита за най-вкусната и специална храна, която Черно море може да предложи. Без съмнение месото му е най-финото и качествено сред всички представители на този вид, което се обяснява с ниската соленост и специфична минералност на нашето море. Калканът принадлежи към рибен разред, чиито видове са се забавлявали по време на еволюцията и постепенно толкова са изтънели странично, че е станало по-лесно да плуват на една страна, особено когато се почувствали най-уютно на дъното на морето. А за да не загубят окото, което се оказало гледащо към пясъка, то просто се преместило до другото.

Черно прасе от Смядовския Балкан

Не са много стадата от ценната порода Източнобалканска свиня, останали в страната ни. Черни на цвят, с гребен, одомашнени потомци на местната дива свиня, преди години те често се виждаха из дъбравите по Черноморието ни, както и в Странджа, Ришкия и Котленския Балкан. Отглеждат се изцяло в горски пасища и се хранят свободно в дъбовите и букови гори, предимно с жълъди, но също и с корени, гъби, плодове, дори и трюфели – и те ги харесват, разбира се. Именно такова е месото, предлагано от ферма Кулев в землището на село Веселиново, Смядовско – вкусът, ароматът и структурата му не могат да се сравнят с тези на която и да било порода свине, отглеждани интензивно. Защото качествата на месото са пряко отражение на естествената горска паша и свободното движение на животните.

Отлежал овчи кашкавал от Родопите

Овчият кашкавал на Сариева къшла от град Борино е направен от пълномаслено мляко, издоено на ръка същия ден, от свободно пасящи по високите родопски ливади овце. Дело е на хора, наследили вековния родопски занаят от дедите си. Отлежавал цяла година при внимателни грижи и точна температура, той е истински деликатес – с наситен вкусов аромат, в който освен нотки на билки, лешници и планинска мандра, се усеща една прегоряла и много приятна жилка. Вкусът му, богат и дълбок, има пикантност и характер – маслен е и със съблазнителна леко зърниста структура…

Цвете на солта от Атанасовското езеро

Най-скъпата морска сол в света се нарича fleur de sel или цвете на солта. Това е най-ценната като качества и вкус сол, обирана от повърхността на солниците - необработена и без добавени елементи. Добива се само в много горещи дни, когато на повърхността на водата в басейните се образува съвсем тънък слой кристали. Събира се ръчно и има неповторим мек вкус, който отразява специфичния характер на морската вода, конкретното място, където се намират солниците и начинът на добив. Бургаското Атанасовско езеро е най-богатото на птици място в България (цели 315 вида от общо 450 вида), мястото с най-голям добив на морска сол в страната и единственото засега, където благодарение на проекта „Солта на живота“ на Българска фондация за Биоразнообразие се добива българска fleur de sel.

Снимка winebg.info

Вината

Подборът на вината за вечерята е на дегустационния екип на DiVino. Всеки от участниците в него е посочил по свой вкус и според своя опит в съчетаването едно българско тероарно вино за някое от предложенията в менюто. Четири от седемте вина са от местни български сортове.

Български тероари, една вечеря на Емил Минев

Дата: 20 ноември 2015
Място: зала 10 на НДК
Цена: 120 лева
Куверти и допълнителна информация на www.vintageclub.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Rose 2016 - Terra Tangra, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Meandra 2012 - Domain Marash, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Оригинални мебели от винени бутилки, Ако сънуваш вино, Музеят на виното, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Защо французите получават рядко инфаркт?, Terra Tangra Cuvee 2006, Три аржентински вина от малбек, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Виното не вреди на бременността, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, Винени фестивали и изложения, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Бяло вино с месо? Естествено!, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Августиада 2016 награди, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове