Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как ние възприемаме виното?

Как ние възприемаме виното?

СПОДЕЛИ

Оказва се, че нито с езика, нито с носа! Отговорът ще ви шокира!

Снимка winebg.info

Оказва се, че когато се оценяват най-доброто вино сомелиерите не използват само своя вкус и мирис. Най-точното усещане за тръпчивостта на виното те получават от троичния нерв, казват учените.

Вкусът на виното се получава от преработката и основата, в която то отлежава, а в дегустацията участва троичния нерв, който е отговорен и за чувствителността ни към болка и температура. Това е заключението на екип от учени, ръководен от професор от факултета по биология в университета в Рур Ханс Хът.

Оказва се, че пациентите с увредени нерви могат да усетят вкуса на виното. Това е доказано от екипа на д-р Никол Шобел, които провели експеримент с участието на такива пациенти. Всички те са загубили способността за различаване на пет основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Въпреки това, те могат да преценят стипчивостта на виното, поради наличието на рецептори на езика от троичния нерв. Този резултат се потвърждава и чрез експеримент на Научния център на Флорида: при анестезия вкусовите нерви при участниците съхраняват способността да чувстват стипчивостта, но при аналогично „изключване” на троичния нерв, тази способност изчезва.

Учени от Бохум първи са определили какви вещества във виното са отговорни за горчивия му вкус. Най-важният елемент е галовата киселина, колкото тя е повече, толкова вкусът е по-отчетлив. В червеното вино молекулите на галовата киселина се свързват една с друга, за да се постигне най-голям вкусов ефект. Учените са установили, че именно по-големите комплекси на галова киселина правят по-активни нервните окончания на троичния нерв.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

За осми път Rose Wine Expo събира розовите вина на България, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Китайски винен тигър, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, 3 причини да охладите червените вина през лятото и след това....., Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Обстановката променя вкуса на виното, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Пловдив става вино столица през ноември, В Северна или Южна България се отглеждат по-добри червени вина?, Какво издава виното за характера на човека ?, Сомелиер на годината 2018, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, 35 оригинални етикети за вино, WiFo е първият форум за вино и храна, Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия - лято 2018, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Дегустация: златното шардоне на България, One Red 2013 - Better Half, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Винарна Свищов, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Видеоурок: цветовете на виното, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове