Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Пет грешни мита за българското вино

Пет грешни мита за българското вино

СПОДЕЛИ

Сигурно сте чували какви ли не твърдения, свързани с българското вино. И ако някои от тях са израз на местен патриотизъм, то други са явен признак на слаба винена култура. Ето 5 от най-разпространените грешни мита, на които не трябва да вярвате, когато избирате българско вино.

Снимка winebg.info

1. Българските вина не са така добри като чуждите

Безспорно има много добри чужди вина, някои с изключителни качества. Това обаче важи със същата сила и за българските вина, много от които по нищо не отстъпват на популярни италиански и френски вина, например. Фактът, че българските вина не са така популярни като някои чужди марки, далеч не означава, че те не притежават конкурентно качество.

2. Скъпото вино е по-добро от евтиното

Това обикновено е вярно, но не забравяйте, че цената на виното зависи от много фактори, които не са свързани с неговото качество. Известният произход, добрата репутация и професионалните оценки могат да повишат цената, без пряка връзка с качеството. Докато вина от по-малко познати сортове, региони и производители, като българските, могат да предложат отлично и конкурентно качество срещу много по-приемливи цени.

Снимка winebg.info

3. Червеното вино е по-добро от бялото

Популярността на този мит в България личи дори от песента „Бяло, бяло вино, ‘що не си червено?”. В действителност българските бели вина предлагат изключително богатство от стилове, разнообразие от аромати и могат да съпровождат идеално богата палитра от ястия.

4. Домашното вино е най-хубавото вино

Има нещо мило в този местен патриотизъм, но в същото време той издава и ниската винена култура на българина. Както казва авторът на „Енциклопедия на виното” Ясен Бориславов „светът на виното е като света на литературата - колкото повече вина познава човек, толкова по-трудно е да твърди, че едно или друго е най-хубаво”.

Снимка winebg.info

5. Старите вина са по-добри от младите

Това в болшинството от случаите не е вярно. Действително има вина, които със стареенето се облагородяват, но те са сравнително редки. Повечето вина са замислени да се пият млади - до 3-4 години след реколтата, ако са червени, и до 1-2 години, ако са бели.

Не позволявайте на предубеждения като тези да определят избора ви и опознайте разнообразието на българските вина! Няма да съжалявате :)

Източник: Life Tasting Blog

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Вълшебното вино Малбек, Кино Гурме & Домейн Бойар предлагат неустоима комбинация от качествени филми и специално вино, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, WiFo е първият форум за вино и храна, Бутилките от вино в двора и градината, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Creative wine arts - част 1, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Винен уикенд 2013, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Alexandra Estate - Merlot 2013, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Rose 2013 - Dives Winery, България спечели 44 медала от „Световното по вино“, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Българското вино – дар от тракийските богове, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Колекционирането на вино като инвестиция

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове