Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Виното - характеристика и особености

Виното - характеристика и особеностиБелите вина се произвеждат основно от бяло грозде, но съществува и възможност за производство на бяло вино от червено грозде, при условие че сокът му е необагрен. Възможно е да се разграничат два стила на белите вина-т.нар. “Класика” и “нов свят”. Класическите бели вина, ферментирали в дъбова бъчва са с наситен сламесто жълт цвят, в аромата и вкуса се откриват фини нотки на узрели и презрели плодове и ядки добре вградени с общия фон на благородна дъбова дървесина. Вината от новия свят са със свеж златисто-жълт цвят, с вплетени игриви свежи зеленикави оттенъци. Аромата и вкуса са интензивно подчертани от невероятно пищната експлозия на феерия от свежи и узрели тропически плодове и плодово-цветисти тонове.
Розовите вина са интересен клон от богатата гама категории, видове и типове вина. Техният цвят наподобява в по-голяма степен червено вино, но са винифицирани по технологията на белите вина, чрез по-бързото или по-забавено (според желаните резултати) оцеждане на гроздовия сок от твърдите части на гроздето. По този начин нюансите може да варират в широк диапазон на червения цвят-от класическите френски розета, които са с типичен цвят на ципа от кромид лук до цвета на свежи малини. В ароматично и вкусово отношение преобладават свежите тонове на горски ягоди и малини.Червените вина се произвеждат само от червено грозде с обагрен или необагрен сок. Те предоставят в ръцете на енолога необятни възможности за подчертаване и изява на сложни комплекси от вкусове и аромати, идващи както от самото грозде, така и от процеса на ферментация и съзряване в дъбови бъчви. Но истинската наслада и удовлетворение от постигнатото с виното се доставя при консумацията колекционни вина, където бутилковото развитие на виното, изразяващо се чрез букет от аромати и комплексни вкусове би запленил и най-претенциозния вкусов каприз. Така за отделните вина, цвета варира от наситен,плътен, гранатов, пурпурно червен цвят с виолетови оттенъци при млади вина, през елегантния рубинено-червен цвят при съзрявалите в дъбови бъчви вина до фино керемиденочервения цвят при бутилково старелите вина. Ароматните комплекси също варират в зависимост от възрастта на виното, сорта грозде, тероара на микрорайона и др. Често се срещат сочни, презрели или термично обработени червени и черни горски плодове при млади вина, съпътствани от пикантни подправки, тютюн, даже и шоколад при аристократичната Сира. По време на съзряването в дъбови бъчви плодовите нюанси се облагородяват с аромата и вкуса на благородна дъбова (или друга) дървесина от бъчвите, които са верен, добър приятел и незаменим спътник в живота на червените вина, още повече ако са с контролирана степен на обгаряне. В бутилково старелите вина всички тези аромати и вкусове се вплитат в общ букет, но и не само, тук се появяват и изтънчени смолисти тонове, евкалипт, често вкус на дивечово месо и кожа, трюфели и други.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Bergule Melnik 55 реколта 2011, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Канадец прави вино от домати, Въпрос с повишена трудност !, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Alexandra Estate, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Българско сирене за българско вино !, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, За сиренето и виното, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Разпознавате ли хубавото вино, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Брад Пит показа лозята си във Франция, Винарна Свищов, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, Syrah 2014 - Villa Bassarea, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове