Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Виното - характеристика и особености

Виното - характеристика и особеностиБелите вина се произвеждат основно от бяло грозде, но съществува и възможност за производство на бяло вино от червено грозде, при условие че сокът му е необагрен. Възможно е да се разграничат два стила на белите вина-т.нар. “Класика” и “нов свят”. Класическите бели вина, ферментирали в дъбова бъчва са с наситен сламесто жълт цвят, в аромата и вкуса се откриват фини нотки на узрели и презрели плодове и ядки добре вградени с общия фон на благородна дъбова дървесина. Вината от новия свят са със свеж златисто-жълт цвят, с вплетени игриви свежи зеленикави оттенъци. Аромата и вкуса са интензивно подчертани от невероятно пищната експлозия на феерия от свежи и узрели тропически плодове и плодово-цветисти тонове.
Розовите вина са интересен клон от богатата гама категории, видове и типове вина. Техният цвят наподобява в по-голяма степен червено вино, но са винифицирани по технологията на белите вина, чрез по-бързото или по-забавено (според желаните резултати) оцеждане на гроздовия сок от твърдите части на гроздето. По този начин нюансите може да варират в широк диапазон на червения цвят-от класическите френски розета, които са с типичен цвят на ципа от кромид лук до цвета на свежи малини. В ароматично и вкусово отношение преобладават свежите тонове на горски ягоди и малини.Червените вина се произвеждат само от червено грозде с обагрен или необагрен сок. Те предоставят в ръцете на енолога необятни възможности за подчертаване и изява на сложни комплекси от вкусове и аромати, идващи както от самото грозде, така и от процеса на ферментация и съзряване в дъбови бъчви. Но истинската наслада и удовлетворение от постигнатото с виното се доставя при консумацията колекционни вина, където бутилковото развитие на виното, изразяващо се чрез букет от аромати и комплексни вкусове би запленил и най-претенциозния вкусов каприз. Така за отделните вина, цвета варира от наситен,плътен, гранатов, пурпурно червен цвят с виолетови оттенъци при млади вина, през елегантния рубинено-червен цвят при съзрявалите в дъбови бъчви вина до фино керемиденочервения цвят при бутилково старелите вина. Ароматните комплекси също варират в зависимост от възрастта на виното, сорта грозде, тероара на микрорайона и др. Често се срещат сочни, презрели или термично обработени червени и черни горски плодове при млади вина, съпътствани от пикантни подправки, тютюн, даже и шоколад при аристократичната Сира. По време на съзряването в дъбови бъчви плодовите нюанси се облагородяват с аромата и вкуса на благородна дъбова (или друга) дървесина от бъчвите, които са верен, добър приятел и незаменим спътник в живота на червените вина, още повече ако са с контролирана степен на обгаряне. В бутилково старелите вина всички тези аромати и вкусове се вплитат в общ букет, но и не само, тук се появяват и изтънчени смолисти тонове, евкалипт, често вкус на дивечово месо и кожа, трюфели и други.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

“1000 км около София”, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Ползата от червеното вино била преувеличена, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Four Friends Rose - 2013, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Пресконференция - шести Балкански винен фестивал 2017, Време за бъчви!, Зелено вино, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Българско сирене за българско вино !, Големите вина от пино ноар, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, 50 повода да празнуваме българското вино, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Казанлък - столица на виното „Розе", Винария 2012, Правят град на виното, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове