Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » И бялото вино е полезно за сърцето?

И бялото вино е полезно за сърцето?

Снимка

Изследвания твърдят, че белите вина имат антиоксиданти

След дългата зима, пролетта най-после настъпи. За много консуматори на вино това означава повече бяло вино на масата на вечеря.

Междувременно ново изследване на италиански учени твърди, че виното не е задължително да бъде червено, за да поддържа сърцето ви в перфектна форма.

От десетилетия научните изследвания показват, че умерената консумация на вино е полезна за здравето, но основното признание досега е било за червеното вино.

Червените вина често се препоръчват, защото имат по-висока концентрация на полифеноли, органични съставки, които са мощни антиоксиданти.

Гроздето съдържа многобройни полифеноли — в ципата, семената и сока — и някои от тях попадат и във виното. Особено богати на тях са ципите, включително и заради присъствието в тях на един полифенол, който е доста обсъждан в последните години — ресвератрол.

Тъй като червеното вино се кисне в ципите на гроздето, попивайки от съставките, то има по-висока концентрация на ресвератрол и други полифеноли от ципите.

Означава ли обаче това, че бялото вино е само вкусно, докато само червеното е и полезно? Нищо подобно.

Многобройни проучвания са показали, че самият алкохол е полезен за сърдечно-съдовата система, като понижава риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Белите вина също съдържат полифеноли.

За последното си изследване учените от многобройни италиански институции – включително университета в Торино и болницата “Версилия” в Тоскана, са се концентрирали специално върху полифенола кафеена киселина, присъстващ и в червеното, и в бялото вино.

Една от хипотезите за връзката между виното и по-ниския риск от сърдечно-съдови заболявания е, че полифенолите насърчават кръвоносните съдове да произвеждат повече азотен окис.

Азотният окис е вазодилатор — той отпуска артериите и понижава кръвното налягане, което предотвратява многобройни сърдечно-съдови заболявания, както и диабет и хронични бъбречни болести.

Азотният окис също така прави тромбоцитите не толкова прилепчиви, което понижава риска от образуване на плаки върху артериалните стени.

Нормално кислородът в кръвта реагира на азотния окис, което прави ефекта му краткосрочен.

Учените обаче работят върху теорията, че антиоксиданти от рода на кафеената киселина защитават азотния окис в кръвта и стимулират клетките да произвеждат още от него.

За нуждите на изследването, екипът е добавил в кръвни клетки от мишки и хора, отгледани в лаборатория, доза кафеена киселина, след което е отчел нивата на азотен окис – а при мишките и сърдечно-съдовите функции.

Резултатите, публикувани в онлайн изданието PLOS One, показват, че кръвоносните съдове при мишките и хората произвеждат повече азотен окис.

Антиоксидантът е подобрил артериалното здраве и е понижил риска от бъбречни заболявания при мишките.

"Резултатите от настоящото изследване показват, че предизвиканата от кафеената киселина наличност на азотен окис може поне донякъде да обясни потенциалната сърдечно-съдова защита, свързана с умерена консумация на бяло вино, типична за средиземноморската диета," пишат водещите автори на изследването Масимилиано Милиори от отделението по нефрология и диализа към болницата “Версилия”, и Винченцо Канталупи от департамента по медицина към Торинския университет.

Изследването все още е в начална фаза — необходими са още експерименти, за да се разбере ефектът от кафеената киселина.

Допълнителни изследвания също така вероятно ще се наложи да обяснят колко кафеена киселина приемат хората при консумация на вино, и дали тя е толкова ефективна.

Едно е ясно – със затоплящото се време, не е нужно да се чувствате нездравословно, защото сте избрали чаша блестящо верментино вместо тежко, богато на вкус и аромат каберне.


Текст: goodlife.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Бутилките от вино в двора и градината, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Винен аромат от Асеновград, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Tendenz 2015 - Rupel Winery, Дом на виното в София, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Винобалканика 2015: резултатите, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Какво вино за кое сирене е подходящо, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Как да избираме вино по празниците, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, DiVino.Taste 2013, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, България не си пада особено по виното, показва изследване, Divino magazine - брой 2, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Vinoar - Пийте за здраве !, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Пет грешни мита за българското вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове