Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » И бялото вино е полезно за сърцето?

И бялото вино е полезно за сърцето?

Снимка

Изследвания твърдят, че белите вина имат антиоксиданти

След дългата зима, пролетта най-после настъпи. За много консуматори на вино това означава повече бяло вино на масата на вечеря.

Междувременно ново изследване на италиански учени твърди, че виното не е задължително да бъде червено, за да поддържа сърцето ви в перфектна форма.

От десетилетия научните изследвания показват, че умерената консумация на вино е полезна за здравето, но основното признание досега е било за червеното вино.

Червените вина често се препоръчват, защото имат по-висока концентрация на полифеноли, органични съставки, които са мощни антиоксиданти.

Гроздето съдържа многобройни полифеноли — в ципата, семената и сока — и някои от тях попадат и във виното. Особено богати на тях са ципите, включително и заради присъствието в тях на един полифенол, който е доста обсъждан в последните години — ресвератрол.

Тъй като червеното вино се кисне в ципите на гроздето, попивайки от съставките, то има по-висока концентрация на ресвератрол и други полифеноли от ципите.

Означава ли обаче това, че бялото вино е само вкусно, докато само червеното е и полезно? Нищо подобно.

Многобройни проучвания са показали, че самият алкохол е полезен за сърдечно-съдовата система, като понижава риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Белите вина също съдържат полифеноли.

За последното си изследване учените от многобройни италиански институции – включително университета в Торино и болницата “Версилия” в Тоскана, са се концентрирали специално върху полифенола кафеена киселина, присъстващ и в червеното, и в бялото вино.

Една от хипотезите за връзката между виното и по-ниския риск от сърдечно-съдови заболявания е, че полифенолите насърчават кръвоносните съдове да произвеждат повече азотен окис.

Азотният окис е вазодилатор — той отпуска артериите и понижава кръвното налягане, което предотвратява многобройни сърдечно-съдови заболявания, както и диабет и хронични бъбречни болести.

Азотният окис също така прави тромбоцитите не толкова прилепчиви, което понижава риска от образуване на плаки върху артериалните стени.

Нормално кислородът в кръвта реагира на азотния окис, което прави ефекта му краткосрочен.

Учените обаче работят върху теорията, че антиоксиданти от рода на кафеената киселина защитават азотния окис в кръвта и стимулират клетките да произвеждат още от него.

За нуждите на изследването, екипът е добавил в кръвни клетки от мишки и хора, отгледани в лаборатория, доза кафеена киселина, след което е отчел нивата на азотен окис – а при мишките и сърдечно-съдовите функции.

Резултатите, публикувани в онлайн изданието PLOS One, показват, че кръвоносните съдове при мишките и хората произвеждат повече азотен окис.

Антиоксидантът е подобрил артериалното здраве и е понижил риска от бъбречни заболявания при мишките.

"Резултатите от настоящото изследване показват, че предизвиканата от кафеената киселина наличност на азотен окис може поне донякъде да обясни потенциалната сърдечно-съдова защита, свързана с умерена консумация на бяло вино, типична за средиземноморската диета," пишат водещите автори на изследването Масимилиано Милиори от отделението по нефрология и диализа към болницата “Версилия”, и Винченцо Канталупи от департамента по медицина към Торинския университет.

Изследването все още е в начална фаза — необходими са още експерименти, за да се разбере ефектът от кафеената киселина.

Допълнителни изследвания също така вероятно ще се наложи да обяснят колко кафеена киселина приемат хората при консумация на вино, и дали тя е толкова ефективна.

Едно е ясно – със затоплящото се време, не е нужно да се чувствате нездравословно, защото сте избрали чаша блестящо верментино вместо тежко, богато на вкус и аромат каберне.


Текст: goodlife.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Най-добрите храни-приятели на вино, ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА “СОМЕЛИЕР НА ГОДИНАТА 2018", Дъб и вино – неповторима комбинация, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Компоненти на дегустацията II: Носът, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Винената бутилка, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Как да съхраняваме виното, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Rose 2016 - Terra Tangra, Беса Валей, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Розе - Малката Звезда 2012, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, От вълшебно грозде до чудотворно вино, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Divino magazine - брой 1, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, САЛОН НА СОМЕЛИЕРИТЕ 2018, Домейн Менада, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Тероар - еп.1, Discover.Vino World 2018 представя: огромното разнообразие от розови и пенливи вина!, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове