Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Колекционирането на вино като инвестиция

Колекционирането на вино като инвестиция

СПОДЕЛИ

Виното – ценен инвестиционен актив
Тенденциите са за търсене на сортове, които са се доказали във времето, но по някаква причина са останали настрани от инвестиционните пазари.

Във времена на криза традиционно нараства търсенето на надеждни „защитни активи”. На пръв поглед техният обхват отдавна е добре очертан, но всъщност не е така. През последните години на сътресения на финансовите пазари, виното се превърна в ценен инвестиционен актив. Хората, които повярваха в тази форма на инвестиции преди 10 години вече са натрупали цяло състояние. Основният показател на пазара на луксозни стоки – индексът Luxury Investment, за периода като цяло е нараснал със 179%, а неговият компонент „вино” – със 176%.

Винен инвестиционен фонд Динамичното развитие в търсенето на подобни алтернативни възможности за вложения доведе до създаванетона нов тип фондове за управление на т. нар. „инвестиции на страстта”, които подбират и координират оптимизирани портфейли в тази сфера. Един от тези фондове е Wine Investment Fund, позициониран в Лондон, с офиси наБермудите и Хонг Конг. Подобен фонд гарантира дивиденти от порядъка между 13-18 % на средногодишна база в зависимост от периода на инвестицията. Най- доброто разпределение е за период от минимум 4-7 години.

Има изобилие от възможности за закупуване на колекция от вина. Това може да бъде направено директно от производител, от собственик на изба, от бутици или на търг.

Колекционирането на вино – рисково начинание
Не трябва да се забравя обаче, че макар на пръв поглед да изглежда лесно, колекционирането на вина е доста Шато Лафит Ротшилд 1982 бутилкарисково начинание. Не става дума само за съпътстващите разходи за упражняването на това хоби. Само средствата за изграждане и оборудване на избата и създаването на първоначалната колекция според експерти варират от $ 40 до $ 100 000 (не си струва да се спестява, защото неправилното съхранение може да развали вкуса на напитката). Има също транспортни разходи, разходи за консултанти и сомелиери, които могат да стигнат до 30% от стойността на бутилката. Отказът от консултирането с експерти е опасен. В този случай съществува риск да се купи фалшификат. В eBay например на голямо търсене се радват „опаковките” на най-добрите винопроизводители. За празна бутилка Chateau Lafite-Rothschild 1982 например анонимен купувач е платил над 100 €. Можете да се досетите какво означава това.

Ако говорим за виното просто като за “защитен” инвестиционен актив, възможностите за придобиването му не са малко. Годишният оборот на инвестициите в качествени вина, по данни на компанията Fine Wine Experts, е около 2,5 милиарда €. Най-перспективни са вината Premier Cru, които са високо оценени от критиците. Голямо е търсенето с колекционерска цел на: Ausone, Cheval Blanc, Haut Brion, Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild и др. Има и „втори ешалон” вина. Те предоставят на инвеститорите по-добри възможности за печалба, но закупуването им носи висока степен на риск. Такива са Leoville-Las Случаи, Calon-Segur, Pichon-Lalande, Troplong Mondot, Lynch-Bages, Pichon-Lalande.

Снимка

Вината от Бордо – бъдещи цели на инвеститори
Извън Франция експертите препоръчват да се обърне внимание на италианските вина от Тоскана, испанските червени вина, калифорнийските вина и вината на Португалия.

Шато Мутон РотшилдНай- добрите предложения са на избите на Ротшилд. Предлаганите вина от този клас са едни от най-добрите през последните двеста години. Разбира се, през това време количествата се съкращават, тъй като изискванията за качество са безкомпромисни, от една страна, а лозята все повече намаляват, от друга. Удачна находка в този бизнес са вината от регион Бордо, с които обаче трябва много да се внимава, защото с годините те стават много волатилни, а и регионът е натоварен със свръхочаквания. В последните години тенденциите в тази насока са за търсене на сортове, които са се доказали във времето, но по някаква причина са останали настрани от инвестиционните пазари.
За начинаещите инвеститори експертите препоръчват портфолиото да е на принципа “малко, но скъпо”. Важно е да се знае също, че виното, напуснало хранилищата на Европа, губи историята си на произход и цената му пада веднага минимум с 15%.

Винена борса и “извън борсов пазар”
Днес инвестиционния пазар на вино има собствена борса – London International Wine Exchange, която е основана през 1999 година. На борсата има четири инвестиционни индекса, като най-важният от тях е Liv-Ex Fine Wine 100 Index, който се състои от 100-те най-популярни вина с инвестиционно качество. Лондон не е единственото място за търговия на вино. Популярен сред търговците в Европа е също т. нар. ”извън борсов пазар” (over-the-counter (OTC) market) в Бордо.
Както и на други финансови пазари, индивидуалното управление на винените активи в сравнение с колективните фондове, е свързано с по-малко средства за инвеститора и го оставя свободен да избира и поема рискове. Професионалните участниците на пазара могат да печелят на борсата Liv-Ex от 40% до 200% годишно, при препоръчителни дългосрочни инвестиции от една година. Доходността на специалните фондове за вино е много по-малко – от 16% до 30% на година, при това става дума за „дълги” инвестиции – 5-7 години.
Като най-изгодна инвестиция на този пазар се счита закупуването на вино в ранните етапи на производство: sur souches (периода на зреене и гроздобер) или en primeur (преди бутилиране, или така наречените фючърсни сделки). Според експерти, цената на първия транш преди бутилиране може да се удвои. А понякога да нарасне до 5-6 пъти. Въпреки това, трябва да се има предвид, че инвестициите в тези фючърси е проект, който изисква „дълги” пари.

10-те най-големи винени колекции
А ето и кои са 10-те най-големи винени колекции в света, според зданието Celebrity Networth, което публикува класацията през 2014 г.

Снимка

10. Обри Маклендън (Aubrey McClendon)– 2000 бутилки

Обри Маклендън е собственик на Chesapeake Energy Corporation през деня, и собственик на една много дълга колекция вина през останалото време. Колекцията му е разположена в над три винарски изби в различни държави. За него обаче няколко бутилки вино вероятно не означават кой знае какво, тъй като Обри притежава земя на стойност почти един милиард долара.

Снимка

9. Чарли Тротър (Charles Trotter) – 4000 бутилки

Славата на Чарли Тротър нараства още в началото на 80-те години. Неговият ресторант Charlie Trotter’s, който се намира в Чикаго, бе класиран сред 30-те най-добри ресторанта в света и остава популярен чак до затварянето му през 2012 г. Неговата колекция от вина е особено забележителна за бройката на бутилките, които притежава. В края на 2013 г. Чарли умира от инсулт.

Снимка

8. Лесли Руд (Leslie Rudd) – 10 000 бутилки

Лесли Руд избира да се фокусира върху определена област, когато започва да колекционира вино. Той събира вина от региона Napa Valley. Работейки със сомелиерите Кели Уайт и Скот Бренър, Руд е натрупал много разнообразна колекция от вина от всяка област с лозя в района.

Снимка

7. Tour d’Argent – 15 000 бутилки

Популярният френски ресторант „Tour d’Argent“ се отличава със замайващо богата колекция вина. Специалните гости на ресторанта са поканени да пристигнат преди официалното работно време, за да прекарат няколко часа търсейки своята бутилка вино.

Снимка

6. Тавия Хури (Tawfiq Khoury) – 65 000 бутилки

Брокер и строител от Сан Диего притежава 65 000 бутилки в дома си. Хури и неговата съпруга всяка година организират пищни партита и предлагат обширната си колекция вина. През 1997 г. двойката продава една четвърт от бутилките си.

Снимка

5. Ресторант Latour – 100 000 бутилки

Изумителната колекция на Джен Мулхивил се помещава в ресторант Latour в Ню Джърси. Той толкова сериозно подбира вината за колекцията си, че дори финансира оборудването за създаване на лаборатория за ядрено-магнитен резонанс в мазето на ресторанта. Благодарение на оборудването, той може да определи химическите компоненти и съдържанието на киселина във всяка една от своите реколти, без да се налага да отваря бутилката.

Снимка

4. Бодега 1860 (Bodega 1860) – 129 000 бутилки

Една много специална колекция от вина, която се намира в Испания и се слави с реколти от 1860 г. в колекцията. Бутилките от тази епоха са доста редки.

Снимка

3. Graycliff Hotel – 250 000 бутилки

Бахамските острови са дом на третата по големина колекция на вина в света. „Graycliff Hotel“ е собственост на италианския ресторантьор Енрико Гарзаоли. Мазетата на хотела съдържат вина от цял свят, включително 12 000 бутилки от различни части на Италия.

Снимка

2. Bern’s Stekhouse – 500 000 бутилки

Тампа, Флорида е известна с хубавото време, нощния живот и Stekhousе Берн, която притежава втората по големина колекция от вина в света. Колекцията е толкова голяма, че наскоро служители на ресторанта неочаквано попаднали на редки вина. Те открили закътана в ъгъла бутилка Chateau Latour 1947 на стойност 30 000 щатски долара.

Снимка

1. Milestii Mici – 2 000 000 бутилки

Един град на вино под земята. Винарската изба Milestii Mici се намира в Молдова и е с дължина почти 155 мили под земята. За да се стигне от една точка на винарната до друга, служителите използват колички за придвижване. Вината са разделени на улици, които са кръстени на различни вина. Избата е призната в книгата за световни рекорди на Гинес.

Източник: enjoywine.bg

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Винени червени сортове, Sees Rose 2016 - Midalidare Estate, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Какво е Малолактичната ферментация ?, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Соаве - Виното на Данте, Американска рок легенда – фен на българското вино, Вила Юстина, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Вила Мелник, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, Три български червени вина за края на лятото, Божоле нуво - 2016, Пандизчии правят бяло вино, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Вино и стил - еп.10, Винен уикенд 2013, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Виното сваля килограми и освобождава от стреса

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове