Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Изба Боровица

Изба Боровица

СПОДЕЛИСгушена сред белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, „Винарска изба Боровица” е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина с изявен характер и носещи спецификата на тероара, а Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики.

Енолозите са Адрияна Сребринова и Огнян Цветанов. Собствените лозя на избата са около 100 декара и са разпределени в четири различни лозя. Първото е до избата, а останалите до Дунав. Вината се произвеждат с минамална технологична намеса, като в червените не се добавят никакви, а в белите миниатюрни количества сулфити. За изба Боровица може да се каже че са „занаятчийски производител”.

Поради изключително ограничените количества на преработваното грозде, произвежданите в изба "Боровица" трапезни и естествено пенливи вина са в минимални количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар. Една част от лозята са разположени под известните белоградчишки скали върху червена песъкливо-камениста почва.

Макар малка, избата прави поне 25 различни вида вина. Логиката, че всяко лозе, всеки масив е различен тероар изразява философията на винарите от Боровица, които кръщават вината си остроумно – дали на бабата, която гледа дадено лозе, тъй като децата ѝ са в големия град (и която влага огромния си ентусиазъм, който иначе сигурно би отделяла на внуците си) или на Енрике Иглесиас. Всяко от вината наистина идва с характера си и макар някои да са доста близки, други демонстрират космически разлики. Няма да ме разберете без да опитате (например) мерлото от серия Лез ами (Les Amis) и това от серията Great Terroirs под наименованието Пепър гардън (Pepper Garden).

Серията Боровица предлага вина от Шардоне, Совиньон Блан, Рикат, Гъмза, Мерло, Каберне Совиньон и Поно Ноар. Гроздето се отглежда на добре подбрани лозови масиви в региона, а виното се отличава със специфично благородство и минералност.

През 2008 след пет годишно отлежаване в бъчва избата предлага виното DUX – още едно класно вино вече оценено като най-високо качество отражение на тероара, като допълнително се фокусира върху уникалните и позабравени масиви в тази част на страната.

Пино ноар-ите на Боровица в общия си случай са бледи, с вишнев цвят и същия аромат. Друг факт, който заслужава похвала, е голямото фокусиране върху типично българския сорт гъмза. Рядко българските изби и позволяват да правят (едно)сортови вина с българско грозде, а още по-малко на това ниво и в този ценови клас. Това разбира се нямаше да стига, ако вината от гъмза не показваха необходимите качества – но макар да са странни и навярно малко неразбираеми за родния вкус, това са едни отлични вина, които показват невероятно развитие в района на Белоградчишките скали, където се намира Боровица и където гъмзата се е развивала векове наред.

“Аз вярвам, че майсторенето на такива отличителни вина е повече философия и начин на живот , отколкото бизнес.”, казва Огнян Цветанов, Енолог/ Собственик на Изба Боровица

С какво е по-различен регионът, в който се произвежда виното, климатични условия,

Северозападна България е може би най-слабо развитият район в Европа (по отношение на индустрия, инвестиции и други подобни показатели). Това обаче, означава, че няма замърсители и флората, фауната и винарите се радват на тишина, спокойствие и чистота. Това е една от основните причини да изберат този район. Тук има разнообразни почвени типове и е въпрос на предпочитание какъв тип да се избере. В северната му част влиянието на р.Дунав за създаване на специфични микро-климати е неоспоримо. Климатът по принцип е континентален, но с различни ефекти от планината на юг, реката от север и ветровете в откритите равнинни части от изток.

Нещо специално за тероара, историята, характерни сортове за този регион.

Изба Боровица е разположена на 7 км западно от равнината, навътре в планинската част, в подножието на Белоградчишките скали, близо до мястото, където те започват. Тук почвите са базирани на червен пясъчник (red sandstone), скала на 240 милиона години. Лозето е на още 3 км навътре в планината, на южен склон, с ориентация север-юг. Тук грозде и вино се произвеждат от древността, но е трудно да се посочи традиционен местен сорт. Тук старите лозя са със смесен сортов състав, и сортове, на които даже и собствениците не знаят имената. По-късно, по време на социализма е извършено райониране и с оглед механизация на земеделието и производство на масови вина са препоръчвани и засаждани сортове като Гъмза, Зарчин, Памид, Димят и други. Нито един комунистически лидер не си е помислял за получаване на fine wine.
Лозето, което е върху почви от червен пясъчник е на височина 365-385 м и е от сортовете шардоне, совиньон блан, каберне фран, пино ноар, марсан, русан, вионе и гаме ноар. Шардонето, което ви представихме е от това лозе. То е характерно с това, че в него почти няма присъствие на класическите плевели, а се развиват предимно планински треви и билки.

Разполагат и с друго лозе, което е върху алувиални почви и наноси в близост до реката на север, които са на възраст 2-3 милиона години.

Нещо специфично в обработването на лозята, работата във винарната, колко дълго отлежава виното в бъчви и други.

Поради песъкливо-каменистата почва растежът на лозите не е много буен и добивите тук са нищожни в сравнение с тези в равнината. Ферментацията на белите вина се извършва или в бъчви или в неръждаеми съдове, а на червените в открити дъбови бъчви по 1 тон, бъчви от 500 литра или неръждаеми ферментатори. Основната част от вината отлежават в дъбови бъчви, като се ползват такива от български, американски и френски дъб. Вината отлежават значително време и рядко се предлага даже и бяло вино от текущата реколта. Топ виното на избата отлежава 5 години в бъчви, не непременно нови. Бутилирането се извършва на разстояние 5-10 метра от местоположението на виното с моноблок, който изсмуква въздуха от празните бутилки и нагнетява азот, пълначният блок е под лек вакуум, но налягането е от азот, преди затапване в газовата камера (headspace) отново се инжектира азот. Това позволява да се поддържат ниски нива на сулфити даже и в белите вина.

Поради изключителното разнообразие от почви и особени микроклимати често се използват специфични малки количества грозде за получаване на интересни вина. Тук има вина, за които бъчвите се поръчват след като се добие представа за количеството им. Тези вина рядко надвишават 100 бутилки, а засега най-малката партида е от 12 бутилки пино ноар. Произвеждат се и най-разнообразни (бели и розе) естествено пенливи вина по класическия бутилков способ, като се ползват интересни грозда от специфични лозя.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 20% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 40% [2 Гласували]
Добър Добър 20% [1 Гласувал]
Среден Среден 20% [1 Гласувал]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Едно фино, моля!, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, Creative wine arts - част 1, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Речник на дегустационните термини, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Винобалканика 2015: резултатите, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, 5 години Балкански винен форум, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Виното като любовник, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Стандартната бутилка за вино, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Кулинарно кино с гурме вечери, Discover.Vino - Другата Европа, Домейн Менада, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Вино и стил - еп.6, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Три съвета за успешен винен тур!, VIA VERDE, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Има два вида жени, Как чашата помага на виното, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове