Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » „Последният пир“ възпява вкуса на манията

„Последният пир“ възпява вкуса на манията

СПОДЕЛИ

Снимка winebg.info

С действие по време на Епохата на Просвещението, възхитителния упадък на Версай и Френската революция, „Последният пир“ е интимен епос за историята на един човек, който иска да познае света чрез прекрасните му и безбройни вкусове.

Жан-Мари д'Ому желае да опита всичко поне веднъж въпреки последиците – понякога съблазнителни, друг път пленително зловещи. Когато не издирва маниакално някой нов вкус, Жан-Мари е верен приятел, любящ съпруг, предан баща и изобретателен любовник.Той се сприятелява с Бен Франклин, пише си с маркиз дьо Сад и Волтер, става любимец на кралския двор във Версай, осуетява селско въстание, подобрява традиционните френски методи за контрацепция, играе важна роля в корсиканската война за независимост и създава най-добрата менажерия на Франция. Но всяко приключение на маркиз д'Ому е повлияно от неговата понякога тъмна страст да усети и опише всички вкусове, преди светът да се промени необратимо.

"Последният пир", подобно на знаменития роман "Парфюмът" на Патрик Зюскинд, прекрачва границата със социопатията, като съблазнително възпява храната и вкуса, разкрива различните възрасти на един мъж и отдава дължимото на маниите, които, ако оцелеем въпреки и заради тях, могат да ни завещаят мъдрост и утеха в старостта.

Джонатан Гримуд е другото име, с което се представя британският автор на научно-фантастични и фентъзи романи Джон Къртни Гримуд. Две от творбите му печелят Наградата на Британската асоциация за научна фантастика, а други пет са номинирани за същото отличие. Жанрът им се определя като алтернативна история и действието им се развива в бъдещето, но след като реални исторически събития са протекли по съвсем различен начин.

В „Последният пир“ Гримуд изоставя фантастичните елементи, но разказва невероятния живот на своя главен герой Жан-Мари д'Ому по начин, който оставя читателя в почуда дали все пак през XVIII век не е живял маркиз, който е ядял невъобразими неща и замислено се е разхождал с домашния си тигър.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

5 начина да подобрим вкуса на виното, България не си пада особено по виното, показва изследване, За трети път „Августиада” в Стара Загора, Marselan 2015 - Rupel Winery, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Пет рецепти с червено вино, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, GastronomiX 2016, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Легендите за чукането с чаши, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Пловдив става вино столица през ноември, Виното помага и на бъбреците, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Пиянството на зодиакалните знаци, Divino magazine - брой 1, Вила Мелник, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Meandra 2012 - Domain Marash, New Bloom Winery - Rose 2016, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Каква чаша да изберем ?, Солта подобрява вкуса на виното, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Глювайн - вино срещу грип и простуда, Black Label Cabernet Sauvignon 2015 - Terra Tangra, Ethno Chardonnay 2010

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове