Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“

СПОДЕЛИ

60 000 чаши бяха използвани за дегустациите на „Винария 2015“

Търговски вериги изкупиха цялото налично количество от вината, удостоени с приза „Златен ритон“ на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. Това съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Деловия форум се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив, на него се представиха близо 120 фирми от 8 държави.

Наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха: „Меди Валей“ за “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“, „Винал“ – Ловеч за „Мерло специална резерва 2010“ и „Давинус“ – Чехия за „Sommelier Select Ризлинг Влашки 2013“, късен гроздобер. Така „Златен ритон“ за първи път от 20 г. напусна границите на България. Италианско вино беше на стотни от голямата награда и догодина може да имаме още един приз в чужбина, което е свидетелство за авторитета на нашия Международен конукрс за вина и спиртни напитки, коментираха от НЛВК.Тази година изложението за първи път бе организирана по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“. Новият формат доведе няколко пъти повече посетители на „Винария 2015“ в сравнение с предишните издания, въпреки дъжда и снега.
60 000 чаши са били използвани за дегустации в уникалния Град на виното, където свои колекции показаха близо 50 български и чуждестранни изби. Той е част от концепцията за обновяване на изложбата, а ефектът надмина очакванията. Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени, затова останаха доволни, обобщиха от НЛВК.

Такова беше и мнението на участници. Във фокуса бяха продуктите, подчерта представител на нова малка изба. Според негов колега това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда, и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.

„По цял свят специализираните изложения за вина и храни вече не са толкова платформа за правене на бизнес, колкото мрежа за обмен на опит и информация, за срещи с крайните потребители. Тази година на „Винария“ правим нещо подобно по много атрактивен начин, за да се впишем в новата тенденция“, коментира преди откриването Радослав Радев, председател на НЛВК, чиято е концепцията за обновяване на изложбата. Елемент от нея беше и присъствието на повече от 10 чуждестранни търговци и еножурналисти, които ще популяризират нашите вина и спиртни напитки на външния пазар.
Вече се обмисля идеята в следващото издание на изложбата Градът на виното да се разшири, за да се доразвие тазгодишният експеримент за съвместно представяне на напитки, храни и гурме кулинария.То дава тласък и на алтернативни форми на туризъм. У нас се създават 10-20 нови изби годишно и всички се ориентират към предлагането на цялостна услуга, съчетаваща винен и гурме туризъм, посочи Радослав Радев. Според него районите с най-развит винен туризъм у нас са Югоизточна България, Югозападна България (около град Сандански), Пловдивска и Великотърновска област.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

K7 2015 - Balar Wines, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, На Трапезата на Wine & Food Society, Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, VIA VERDE, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Винобалканика 2015: резултатите, Да отслабнем с вино!, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Розе от България и от Прованс, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, За сиренето и виното, Rubin 2013 - Santa Maria, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Беса Валей, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Как да съхраним своето вино?, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове