Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » 15 италиански вина с призове от „Винария 2015“

15 италиански вина с призове от „Винария 2015“

СПОДЕЛИМеждународната дегустационна комисия на „Винария 2015“ отличи с престижни награди 15 от 30-те представени проби от Апенините в конкурса. 7 златни и 8 сребърни медала получиха вина от Италия.
Сред златните медалисти е виното „Амароне дела Валполичела“. Не му достигнаха стотни, за да получи „Златен ритон“. То бе оценено с 89.94 точки. Виното е от Венето - един от традиционните райони, в които се произвеждат класически италиански вина, като „Барбареско“, „Кианти“, „Бароло“ и „Брунелло ди Монталчино“.

От белите сортове със златен медал бяха отличени две сицилиански вина - шардоне „Кусора“ и „Греканико Тере ди Джумара“. Второто от тях е типичен сицилиански сорт. От Северна Италия със златен медал бе награден совиньон блан от региона Суд Тирол – „Вал ди Чембра“.

Със златен медал бе отличено още едно италианско вино „Москато Ломбардо“, което е типичен сицилиански десертен сорт. То получи адмирации не само от международното жури на „Винария 2015“, но и от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Виното се произвежда в региона Марсала, където има традиции в производството на десертни вина. В целия свят са известни вината и ликьорите от Марсала и са запазена марка за този град.

Сребърен медал получиха следните италиански вина: „Тере ди Джумара“, „Неро Давола“, „Кузора червено“, „Рашатано“ от регион Пулия, „Кианти класико“ – Тоскана, „Валполичело Рипасо“, „Пино Неро дела Венеция“, „Пино Неро Суд Тирол“ и „Инсолия Тимпуне“.

Всички 30 италиански проби на „Винария 2015“ бяха представени от еногастронома Маурицио Ферери, който е председател на Италианската асоциация на сомелиерите в България. За 5-а поредна година той е член на журито на конкурса „Винария“, а за 4-та провежда блиц курсове за техника на дегустация в рамките на изложението. Тази година известният сомелиер презентира Кодекс на дегустация, чийто автор е той. В него се включва терминологията за провеждането на сензорни анализи на виното.

Маурицио Ферери е член на Италианската федерация на готвачите. През 2012 година той получи наградата „Лекитос“, която е най-престижното отличие за италиански ресторантьор в света. За него се съревноваваха над 280 реномирани заведения от 50 държави, които са сертифицирани от 5 италиански министерства и имат принос в кампанията „Качество на италианското гостоприемство“.

Сред най-сериозните претенденти, достигнали до финала бяха ресторанти от Лос Анжелис, Брюксел, Париж, Манчестър, Лондон и София. Тогава Маурицио Ферери бе обявен за италиански посланик на вкусове от Апенините по света. Той е познат като „бранд амбасадор“ – разказвач на вкусове, който презентира храни и напитки.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Продукти на VIA VERDE, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Добра година за винопроизводителите, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Розето и модата, Особености на консумацията на алкохол по света, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, VINOAR - Organic Aronia, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Особености на консумацията на алкохол по света, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Какво не знаем за червените вина, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Пет рецепти с червено вино, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Тероар - еп.2, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Августиада 2016 награди, Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Глювайн - вино срещу грип и простуда

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове