Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация

5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация

СПОДЕЛИТова педагогическо упражнение под формата на самообучение ще ви помогне да натрупате знания и дегустационни умения за кратко време. За да подхождате по - смело към дегустацията на вино, упражнявайте се със следващите 5 стъпки, които ще развият Вашата винена култура и ще Ви накарат да се чувствате по- сигурни в дискусиите на винена тематика.

Ето какво да направите още ПРЕДИ да отпиете глътка вино :

(1). Oтделете време да определите произхода на виното:
- обърнете внимание на етикета – наименование за произход (регионален характер)
ГНП – гарантирано наименование за произход
ГКНП – гарантирано и контролирано наименование за произход
AOC – Appelation d’Origine Controlee - т. нар. апелация, вино с контролирано наименование за произход (съответства на българското ГКНП)

(2). Поинтересувайте се кои са съседните лозаро-винарски региони
Това ще ви помогне от гледна точка на запаметяването – с времето ще свикнете да локализирате много бързо и по памет произхода на всяко едно българско или чуждо вино. Така ще намирате общи или близки характеристики за различни вина от един и същ или съседен регион.

(3). Определете сорта (или сортовете), използвани за направата на Вашата бутилка вино
Например, в някои български региони се отглеждат типични сортове като мавруд, широка мелнишка лоза, керацуда, димят и т.н. Вашето вино може да е едносортово или купажирано (направено от повече от един сорт, български или чуждестранен).

(4). Следкато вече имате информация за произхода и сорта на виното, започнете да си представяте различни характеристики на виното в бутилката (киселинност , танини, преобладаващи ароматни нотки). Ако се затруднявате, в началото потърсете допълнителна информация в интернет. С времето ще натрупате опит и необходими основни познания. Например, червените вина, произведени от сорт мавруд са с наситен рубинен цвят и специфичен, много приятен аромат на червени плодове (къпина и зряла черница).

(5). След като сте направили Вашите предположения, проверете дали интерпретация Ви съвпада с информацията, която ще откриете по време на самата дегустация. Анализирайте, тествайте, работете по вкусовата памет, запечатайте всяка нова информация и започнете отново!Тези лесни стъпки важат както за български, така и за чужди вина. Не се притеснявайте да потърсите или попитате за допълнителна информация. За да станете добър дегустатор, трябва да имате желание да култивирате Вашата винена култура !

Източник: Wine Tasting Getaways

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Винария 2016, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Тероар - еп.1, Обзор на Августиада 2015, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Нова марка вина LEGIO I - Винарна Свищов, Вино и стил - еп.6, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Terra Tangra Cuvee 2006, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Вино и стил - еп.4, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Вино и стил - еп.8, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, 10x - Въпрос на нос, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Вино и красота на Августиада 2016, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Дом на виното в София, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, Най-популярните цитати на известни личности за виното, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове