Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация

5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация

СПОДЕЛИТова педагогическо упражнение под формата на самообучение ще ви помогне да натрупате знания и дегустационни умения за кратко време. За да подхождате по - смело към дегустацията на вино, упражнявайте се със следващите 5 стъпки, които ще развият Вашата винена култура и ще Ви накарат да се чувствате по- сигурни в дискусиите на винена тематика.

Ето какво да направите още ПРЕДИ да отпиете глътка вино :

(1). Oтделете време да определите произхода на виното:
- обърнете внимание на етикета – наименование за произход (регионален характер)
ГНП – гарантирано наименование за произход
ГКНП – гарантирано и контролирано наименование за произход
AOC – Appelation d’Origine Controlee - т. нар. апелация, вино с контролирано наименование за произход (съответства на българското ГКНП)

(2). Поинтересувайте се кои са съседните лозаро-винарски региони
Това ще ви помогне от гледна точка на запаметяването – с времето ще свикнете да локализирате много бързо и по памет произхода на всяко едно българско или чуждо вино. Така ще намирате общи или близки характеристики за различни вина от един и същ или съседен регион.

(3). Определете сорта (или сортовете), използвани за направата на Вашата бутилка вино
Например, в някои български региони се отглеждат типични сортове като мавруд, широка мелнишка лоза, керацуда, димят и т.н. Вашето вино може да е едносортово или купажирано (направено от повече от един сорт, български или чуждестранен).

(4). Следкато вече имате информация за произхода и сорта на виното, започнете да си представяте различни характеристики на виното в бутилката (киселинност , танини, преобладаващи ароматни нотки). Ако се затруднявате, в началото потърсете допълнителна информация в интернет. С времето ще натрупате опит и необходими основни познания. Например, червените вина, произведени от сорт мавруд са с наситен рубинен цвят и специфичен, много приятен аромат на червени плодове (къпина и зряла черница).

(5). След като сте направили Вашите предположения, проверете дали интерпретация Ви съвпада с информацията, която ще откриете по време на самата дегустация. Анализирайте, тествайте, работете по вкусовата памет, запечатайте всяка нова информация и започнете отново!Тези лесни стъпки важат както за български, така и за чужди вина. Не се притеснявайте да потърсите или попитате за допълнителна информация. За да станете добър дегустатор, трябва да имате желание да култивирате Вашата винена култура !

Източник: Wine Tasting Getaways

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Meandra 2012 - Domain Marash, Как говори цветът на виното, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Leva Shraz reserve 2013 - Винекс Славянци, Има два вида жени, Пловдив стана първия град с винен тур в България, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Divino magazine - брой 1, VIA VERDE, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Какво не знаем за червените вина, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Препоръки за здраве с грозде и вино, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Правят град на виното, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Глювайн - вино срещу грип и простуда, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Три български червени вина за края на лятото, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, Виното помага и на бъбреците

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове