Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация

5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация

СПОДЕЛИТова педагогическо упражнение под формата на самообучение ще ви помогне да натрупате знания и дегустационни умения за кратко време. За да подхождате по - смело към дегустацията на вино, упражнявайте се със следващите 5 стъпки, които ще развият Вашата винена култура и ще Ви накарат да се чувствате по- сигурни в дискусиите на винена тематика.

Ето какво да направите още ПРЕДИ да отпиете глътка вино :

(1). Oтделете време да определите произхода на виното:
- обърнете внимание на етикета – наименование за произход (регионален характер)
ГНП – гарантирано наименование за произход
ГКНП – гарантирано и контролирано наименование за произход
AOC – Appelation d’Origine Controlee - т. нар. апелация, вино с контролирано наименование за произход (съответства на българското ГКНП)

(2). Поинтересувайте се кои са съседните лозаро-винарски региони
Това ще ви помогне от гледна точка на запаметяването – с времето ще свикнете да локализирате много бързо и по памет произхода на всяко едно българско или чуждо вино. Така ще намирате общи или близки характеристики за различни вина от един и същ или съседен регион.

(3). Определете сорта (или сортовете), използвани за направата на Вашата бутилка вино
Например, в някои български региони се отглеждат типични сортове като мавруд, широка мелнишка лоза, керацуда, димят и т.н. Вашето вино може да е едносортово или купажирано (направено от повече от един сорт, български или чуждестранен).

(4). Следкато вече имате информация за произхода и сорта на виното, започнете да си представяте различни характеристики на виното в бутилката (киселинност , танини, преобладаващи ароматни нотки). Ако се затруднявате, в началото потърсете допълнителна информация в интернет. С времето ще натрупате опит и необходими основни познания. Например, червените вина, произведени от сорт мавруд са с наситен рубинен цвят и специфичен, много приятен аромат на червени плодове (къпина и зряла черница).

(5). След като сте направили Вашите предположения, проверете дали интерпретация Ви съвпада с информацията, която ще откриете по време на самата дегустация. Анализирайте, тествайте, работете по вкусовата памет, запечатайте всяка нова информация и започнете отново!Тези лесни стъпки важат както за български, така и за чужди вина. Не се притеснявайте да потърсите или попитате за допълнителна информация. За да станете добър дегустатор, трябва да имате желание да култивирате Вашата винена култура !

Източник: Wine Tasting Getaways

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, Петият юбилеен Балкански винен конкурс и фестивал 2016 стартира с много силна програма, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Rose 2013 - Dives Winery, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, 24 уникални подаръка за любителите на вино, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Солта подобрява вкуса на виното, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Фалира доставчик на вино за милиардери, Етикети за вино / Wine labels, От вълшебно грозде до чудотворно вино, Има два вида жени, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, За бъчвите и виното, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Какво вино за кое сирене е подходящо, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове