Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

България не си пада особено по виното, показва изследване, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Защо чашата има значение, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Terra Tangra Winery, Дегустация: златното шардоне на България, Музиката променя аромата и плътността на виното, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Винени бели сортове, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Отновo е време за DiVino.Taste!, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Подземна спираловидна домашна изба, Вино и стил - еп.6, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Вино и стил - еп.8, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Цветелина Николова – българката с най-високо отличие по винен мениджмънт, Пет грешни мита за българското вино, Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Десертни червени сортове, За сиренето и виното, Пет рецепти с червено вино, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове