Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, 25 произведения от коркови тапи, Alexandra Estate - Merlot 2013, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Виното като любовник, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Lenea Muscat 2015 - Domain Marsh, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Въпрос с повишена трудност !, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, С какво вино е подходящо да готвим, Чаши за вино, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Има два вида жени, Винарска изба Марян, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове