Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Колко и как да пием вино, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Стандартната бутилка за вино, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Какви са ползите от пиенето на вино?, Основни правила за етикет и протокол на масата, Виното и звездите, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Вино и стил - еп.7, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Бъчвата като мебел и аксесоар, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Всички френски вина съдържат пестициди, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Villa Santa Maria, Участници - Сомелиер на годината 2017, Красотата на френското вино, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Как да съчетаваме пица и вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове