Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Ден на виното на река Дунав, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Червено Вино - общ преглед, Discover.Vino представя специалните вина!, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Траминерите на България, Пиянството на зодиакалните знаци, Какво вино за кое сирене е подходящо, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Легендите за чукането с чаши, Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Легендите за чукането с чаши, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Уникална винарска изба, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Как да си гледате на… вино?, Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Divino magazine - Брой 4, Винен уикенд 2013, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Фалира доставчик на вино за милиардери, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове