Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Divino magazine - брой 5, Компоненти на дегустацията I: Окото, Продукти на Винарска изба Марян, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Оригинални мебели от винени бутилки, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Домейн Менада, Стандартната бутилка за вино, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Местните сортове – още един шанс за българските вина, Лятно предложение: две български вина от мискет!, Енолог на годината 2015, Как говори цветът на виното, Ползата от червеното вино била преувеличена, Розе от България и от Прованс, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Тероар - еп.1, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Вино - цени и рекорди, Orange wine 2015 - Villa Melnik, DiVino обяви 50-те най-добри вина на България за 2017, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, 4 Friends Cuvee Todoroff 2016, Бордо на опашка за наши бъчви, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Ден на виното и любовта 14 февруари, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, ХХV МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО „ВИНАРИЯ”, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, За виното – с любов ...и още нещо

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове