Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното

СПОДЕЛИОбщина Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея“ работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. Имаме големи традиции в този бранш, на територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. От 20 години общината организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който от няколко години прерасна във винен фестивал.

Идеята е от години, на практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете„, която е реституирана на собствениците, обясни Васил Караджов от Център „Тракея“. В момента обмисляме ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга, допълни той.

Домът обаче е собственост на частна металургична компания, с която община Асеновград възнамерява да преговаря. Готови сме и да заложим средства за бъдещия Музей на виното в общинския бюджет, веднага щом проектът е готов, посочи кметът д-р Караиванов.Идеята е в Музея на виното да бъде показан целият цикъл на производството – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздето, до приготвянето на виното. Асеновград е прочут и със Станимашката малага, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гръкът Аристидис Чорбаджака.

По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.

Източник: agronovinite.com

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Four Friends Chardonnay 2013, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, GastronomiX 2016, Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Black Label Cabernet Sauvignon 2015 - Terra Tangra, Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, Чаши за вино, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Красотата на френското вино, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018, Каталог Августиада 2015, Особености на консумацията на алкохол по света, Каталог Августиада 2015, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, “Tирбушон” от бъдещето, Каталог на българското вино 2013, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, Винобалканика 2015: резултатите

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове