Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дом на виното в София

Дом на виното в София

СПОДЕЛИ130-годишната и най-стара винарска изба в София вече е Дом на виното, храм на древното и модерно винарство. Тук са представени всички български лозарски райони с едни от най-добрите български вина, от най-големи до съвсем малки, бутикови производители. Избата е изградена през 1882 г. на шест метра под земята. С обвитите си в благородна плесен римски сводове тя и днес пази духа на отминали времена. Редом с отлежаващи от поне седем десетилетия вина е подредена за дегустация богатата колекция професионално подбрани съвременни вина. Всеки ще открие нещо по свой вкус. Подбирани са натурални и екологични продукти, добре съчетаващи качество и цена.
Специфичният климат на България е един от най-благоприятните за лозарство в Европа. Тук още от времето на траките се пие вино, достойно за богове и герои. Възпято от Омир, то е било и част от трапезата на пълководците и войската при обсадата на Троя, а историците сочат земите ни като люлка на винарството на континента.
В Дома на виното посетителите имат шанса да чуят за тайни, пазени с хилядолетия и доразвити с прилагане на съвременни технологични решения, да разберат как се създава и оценява виното. А можем ли да оценим необятното, след като природата богато ни е дарила с вкусове и аромати?Елате и открийте своето любимо вино!
Умението да дегустираш и да откриеш качествата на едно вино е изкуство. Изисква се редовно да тренираш сетивата си като опитваш различни сортове и видове вино.
Както художникът борави с цветове, така технологът оформя букет от аромати, създавайки творбата си. Виното е жив продукт – от поникването на лозата, през преработката и стареенето, до наливането му в чашата на ценителя то „живее“ свой живот. Всеки сорт, реколта и тероар, а и всяка бутилка имат свое поведение и се отблагодаряват за грижите с удоволствието, което изпитваме, пробвайки и наслаждавайки се на крайния продукт. А когато харесаме виното, също заявяваме характер и вкус. Затова, гостите на Дома на виното имат уникална възможност да се включат в
курсове по дегустация
и да бъдат посветени в тайните на ароматите и вкусовете на древната напитка. Ползва се специален комплект от тестери с различни аромати. Научи ли се да ги различава, изкушеният и вече посветен ценител ще открие нов свят, озарен от удоволствието да възприема пълноценно и с наслада качествата на доброто вино.
Заповядайте в Дома на виното, който е част от„Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки“! Няма да съжалявате.

Източник: wineinbg.org

СПОДЕЛИ


Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вино и стил - еп.4, Вино и стил - еп.9, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Как говори цветът на виното, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Беса Валей, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Divino magazine - брой 5, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Merlot - Rupel Winery 2015, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Основни правила за етикет и протокол на масата, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Виното издава характера на човека, Винената бутилка, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, 5 години Балкански винен форум, Винарска изба Марян, Розето и модата, Произходът има значение, Петият юбилеен Балкански винен конкурс и фестивал 2016 стартира с много силна програма, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове