Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дом на виното в София

Дом на виното в София

СПОДЕЛИ130-годишната и най-стара винарска изба в София вече е Дом на виното, храм на древното и модерно винарство. Тук са представени всички български лозарски райони с едни от най-добрите български вина, от най-големи до съвсем малки, бутикови производители. Избата е изградена през 1882 г. на шест метра под земята. С обвитите си в благородна плесен римски сводове тя и днес пази духа на отминали времена. Редом с отлежаващи от поне седем десетилетия вина е подредена за дегустация богатата колекция професионално подбрани съвременни вина. Всеки ще открие нещо по свой вкус. Подбирани са натурални и екологични продукти, добре съчетаващи качество и цена.
Специфичният климат на България е един от най-благоприятните за лозарство в Европа. Тук още от времето на траките се пие вино, достойно за богове и герои. Възпято от Омир, то е било и част от трапезата на пълководците и войската при обсадата на Троя, а историците сочат земите ни като люлка на винарството на континента.
В Дома на виното посетителите имат шанса да чуят за тайни, пазени с хилядолетия и доразвити с прилагане на съвременни технологични решения, да разберат как се създава и оценява виното. А можем ли да оценим необятното, след като природата богато ни е дарила с вкусове и аромати?Елате и открийте своето любимо вино!
Умението да дегустираш и да откриеш качествата на едно вино е изкуство. Изисква се редовно да тренираш сетивата си като опитваш различни сортове и видове вино.
Както художникът борави с цветове, така технологът оформя букет от аромати, създавайки творбата си. Виното е жив продукт – от поникването на лозата, през преработката и стареенето, до наливането му в чашата на ценителя то „живее“ свой живот. Всеки сорт, реколта и тероар, а и всяка бутилка имат свое поведение и се отблагодаряват за грижите с удоволствието, което изпитваме, пробвайки и наслаждавайки се на крайния продукт. А когато харесаме виното, също заявяваме характер и вкус. Затова, гостите на Дома на виното имат уникална възможност да се включат в
курсове по дегустация
и да бъдат посветени в тайните на ароматите и вкусовете на древната напитка. Ползва се специален комплект от тестери с различни аромати. Научи ли се да ги различава, изкушеният и вече посветен ценител ще открие нов свят, озарен от удоволствието да възприема пълноценно и с наслада качествата на доброто вино.
Заповядайте в Дома на виното, който е част от„Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки“! Няма да съжалявате.

Източник: wineinbg.org

СПОДЕЛИ


Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, WiFo е първият форум за вино и храна, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Експериментът - майка на виненото разнообразие, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Sensus 2009 Spiritus Sanctus, Винзавод Асеновград, Каква чаша да изберем ?, Вино и стил - еп.1, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Как старее виното, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Tendenz 2015 - Rupel Winery, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Divino magazine - брой 1, Изследвайте планетата на виното с DISCOVER.VINO WORLD 2018, На Трапезата на Wine & Food Society, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Три съвета за успешен винен тур!, Вълшебното вино Малбек, Вила Юстина, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, Крилце или кълка ( L'aile ou la cuisse 1976 ), MOTIF merlot 2014 - Via Verde

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове