Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години

Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години

СПОДЕЛИ

От десетилетия във Франция, а от няколко години и в други страни по света, третият четвъртък на месец ноември се празнува като Ден на младо вино Божоле Нуво.Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на деветнайсети век, като първи отбелязват празника винопроизводителите от град Божо (Beaujeu). Френски декрет от 1951 години разреши на производителите да пласират на пазара вина от същата година най-рано през месец декември. Но хората, които произвеждаха новото божоле, успяха да договорят по-ранна дата и тя бе изтеглена в средата на ноември.

Le Beaujolais Nouveau est arrive! или It’s Beaujolais Nouveau Time! се анонсира точно в 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември. Празненствата продължават цял ден - в четвъртък във всички магазини за вино, кафета и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира новото божоле. Това е младо вино от сорта грозде гаме, което се консумира до февруари. Произвежда се в малък винарски регион на север от Лион. Гроздоберът му се извършва през септември, задължително на ръка. В рамките на месец преминава през две ферментации между реколтата и разливането в бутилките.

ЗА ВИНОТО БОЖОЛЕ НУВО

Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет, често има плодов привкус на вишни, малини, а миналата година се предлагаше дори с привкус на банан. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. За мезе с него се сервират месо, колбаси или сирена. Най-големи консуматори на новото божоле във Франция са парижани, с 1,3 милиона изпити бутилки. Япония е най-големият експортен пазар за тази стока със 7 милиона пласирани бутилки. Следват САЩ с 2,4 милиона продадени бутилки и Германия - 1,2 милиона.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Пино Гриджо - с много лица, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Пет грешни мита за българското вино, Фурор на био продуктите на „Вкусове от Италия 2018“, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Три български червени вина за края на лятото, Сомелиер на годината 2018, Фурор на био продуктите на „Вкусове от Италия 2018“, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Какво да направим с неизпитото вино?, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Вина от местни сортове със силно присъствие на ВИНАРИЯ 2018, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Villa Santa Maria, В Северна или Южна България се отглеждат по-добри червени вина?, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, Discover.Vino - Другата Европа, Машина превръща водата във вино за три дни, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, 35 оригинални етикети за вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове