Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Особености на консумацията на алкохол по света

Особености на консумацията на алкохол по света

СПОДЕЛИПиенето на алкохол е цяло изкуство, което всеки трябва да усвои преди да се окаже в несвяст в неизвестни храсти в неизвестен град.
Пътуването по света обаче изисква усвояването на следващо ниво на алкохолно познание. Защото не навсякъде просто казваш наздраве и пиеш до дъно. Ето няколко интересни традиции, свързани с наздравиците и пиенето като цяло:

Англия. Вдигането на тостове е „изобретено“ в Англия през 17-и век. По онова време към виното добавяли хляб с подправки, за да подсилят вкуса и да намалят киселинността на напитката.

Франция. Французите пият с достойнство. Първо се сервира на дамите. Чашите се пълнят едва-едва до средата, а да налееш на себе си се счита за почти вулгарно.

Испания. В Испания се смята, че ако участвате в наздравица с чаша с вода, това ще ви донесе седем години лош секс. Последната наздравица за вечерта се нарича „предпоследна“, защото „последната“ е последната в живота ви.

Италия. В Италия с яденето се пие само вода или вино. Всякакви други напитки, като бира например, са неприемливи по време на вечеря.

Германия. В нощта преди сватбата приятелите на младоженеца „отвличат“ бъдещата булка и я завеждат в бар. За да си я получи обратно, младоженецът трябва да открие бара със сватбарите и да почерпи всички.

Чехия. В Чехия вдигането на наздравици е сериозна работа. Непременно гледайте другия в очите и в никакъв случай не кръстосвайте ръце, докато чукате чаши с други хора от масата.

Грузия. Тук също наздравиците са важна част от културата. На вечер се вдигат 20-30 наздравици и се очаква чужденците също да участват.

Исландия. Исландците толкова обичат алкохола, че са му посветили два празника. На 1 март се отбелязва денят на бирата, но първият понеделник на август (Verslunarmannahelgi) е известен като най-пиянския ден в годината.

Русия.Тук има традиция да се произнасят дълги, закачливи тостове с ударен край. Освен това празните бутилки и чаши винаги се държат под масата, а не на нея.

Казахстан. Националното питие кумис представлява ферментирало конско мляко. Традицията повелява всички остатъци по чашите да се върнат в каната, за да не отива нищо на вятъра.

Китай. По време на тост по-възрастните на масата държат чашите си по-високо от тези на младите. Първата чаша се пие наведнъж и чашите се обръщат на масата, за да се види, че нищо не е останало.

Нигерия. Само и единствено след като и булката, и младоженецът са изпили чашите си с традиционно палмово вино, се смята, че са официално женени.

Австралия. Когато пият приятели, всеки трябва да поръча питиета за всички останали. Смята се за крайно невъзпитано да не поръчате питиета.

Швеция. Тук преди всеки шот от местният високоградусов аквавит се пеят пиянски песни. Обикновено всеки шот се редува с бира.

Перу. В Перу една бира и една чаша се използва от цялата пиеща компания, като се предават от човек на човек.

Източник: peika.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Black Label Cabernet Sauvignon 2015 - Terra Tangra, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Вила Юстина, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Вино и стил - еп.5, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Подземна спираловидна домашна изба, 1 милион евро за колекция редки вина, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Цените на виното по света, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, Етикети за вино / Wine labels, 4 Friends Cuvee Todoroff 2016, Августиада 2016 награди, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Сира в бутилката, Spring Taste: Ризлинг vs. Шардоне – кралете на белите сортове, Тера Тангра - Black Label, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Melnik 55 - Libera Estate 2015, VIA VERDE, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Discover.Vino - Другата Европа, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Как говори цветът на виното

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове