Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Особености на консумацията на алкохол по света

Особености на консумацията на алкохол по света

СПОДЕЛИПиенето на алкохол е цяло изкуство, което всеки трябва да усвои преди да се окаже в несвяст в неизвестни храсти в неизвестен град.
Пътуването по света обаче изисква усвояването на следващо ниво на алкохолно познание. Защото не навсякъде просто казваш наздраве и пиеш до дъно. Ето няколко интересни традиции, свързани с наздравиците и пиенето като цяло:

Англия. Вдигането на тостове е „изобретено“ в Англия през 17-и век. По онова време към виното добавяли хляб с подправки, за да подсилят вкуса и да намалят киселинността на напитката.

Франция. Французите пият с достойнство. Първо се сервира на дамите. Чашите се пълнят едва-едва до средата, а да налееш на себе си се счита за почти вулгарно.

Испания. В Испания се смята, че ако участвате в наздравица с чаша с вода, това ще ви донесе седем години лош секс. Последната наздравица за вечерта се нарича „предпоследна“, защото „последната“ е последната в живота ви.

Италия. В Италия с яденето се пие само вода или вино. Всякакви други напитки, като бира например, са неприемливи по време на вечеря.

Германия. В нощта преди сватбата приятелите на младоженеца „отвличат“ бъдещата булка и я завеждат в бар. За да си я получи обратно, младоженецът трябва да открие бара със сватбарите и да почерпи всички.

Чехия. В Чехия вдигането на наздравици е сериозна работа. Непременно гледайте другия в очите и в никакъв случай не кръстосвайте ръце, докато чукате чаши с други хора от масата.

Грузия. Тук също наздравиците са важна част от културата. На вечер се вдигат 20-30 наздравици и се очаква чужденците също да участват.

Исландия. Исландците толкова обичат алкохола, че са му посветили два празника. На 1 март се отбелязва денят на бирата, но първият понеделник на август (Verslunarmannahelgi) е известен като най-пиянския ден в годината.

Русия.Тук има традиция да се произнасят дълги, закачливи тостове с ударен край. Освен това празните бутилки и чаши винаги се държат под масата, а не на нея.

Казахстан. Националното питие кумис представлява ферментирало конско мляко. Традицията повелява всички остатъци по чашите да се върнат в каната, за да не отива нищо на вятъра.

Китай. По време на тост по-възрастните на масата държат чашите си по-високо от тези на младите. Първата чаша се пие наведнъж и чашите се обръщат на масата, за да се види, че нищо не е останало.

Нигерия. Само и единствено след като и булката, и младоженецът са изпили чашите си с традиционно палмово вино, се смята, че са официално женени.

Австралия. Когато пият приятели, всеки трябва да поръча питиета за всички останали. Смята се за крайно невъзпитано да не поръчате питиета.

Швеция. Тук преди всеки шот от местният високоградусов аквавит се пеят пиянски песни. Обикновено всеки шот се редува с бира.

Перу. В Перу една бира и една чаша се използва от цялата пиеща компания, като се предават от човек на човек.

Източник: peika.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

За бъчвите и виното, Тероар - еп.2, Пловдив стана първия град с винен тур в България, Гроздовите семки са извор на здраве, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, За бъчвите и виното, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Изба Боровица, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Винарска Изба Тера Тангра, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, “Дефиле на младото вино” 2017, Всичко, което трябва да знаете за розето, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Речник на дегустационните термини, Тероар - еп.5, Августиада 2016 награди, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Telish- Chalet Merlot 2007, Розе за всеки джоб, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Terra Tangra Cuvee 2006, Кино и вино на "София филм фест"

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове