Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Особености на консумацията на алкохол по света

Особености на консумацията на алкохол по света

СПОДЕЛИПиенето на алкохол е цяло изкуство, което всеки трябва да усвои преди да се окаже в несвяст в неизвестни храсти в неизвестен град.
Пътуването по света обаче изисква усвояването на следващо ниво на алкохолно познание. Защото не навсякъде просто казваш наздраве и пиеш до дъно. Ето няколко интересни традиции, свързани с наздравиците и пиенето като цяло:

Англия. Вдигането на тостове е „изобретено“ в Англия през 17-и век. По онова време към виното добавяли хляб с подправки, за да подсилят вкуса и да намалят киселинността на напитката.

Франция. Французите пият с достойнство. Първо се сервира на дамите. Чашите се пълнят едва-едва до средата, а да налееш на себе си се счита за почти вулгарно.

Испания. В Испания се смята, че ако участвате в наздравица с чаша с вода, това ще ви донесе седем години лош секс. Последната наздравица за вечерта се нарича „предпоследна“, защото „последната“ е последната в живота ви.

Италия. В Италия с яденето се пие само вода или вино. Всякакви други напитки, като бира например, са неприемливи по време на вечеря.

Германия. В нощта преди сватбата приятелите на младоженеца „отвличат“ бъдещата булка и я завеждат в бар. За да си я получи обратно, младоженецът трябва да открие бара със сватбарите и да почерпи всички.

Чехия. В Чехия вдигането на наздравици е сериозна работа. Непременно гледайте другия в очите и в никакъв случай не кръстосвайте ръце, докато чукате чаши с други хора от масата.

Грузия. Тук също наздравиците са важна част от културата. На вечер се вдигат 20-30 наздравици и се очаква чужденците също да участват.

Исландия. Исландците толкова обичат алкохола, че са му посветили два празника. На 1 март се отбелязва денят на бирата, но първият понеделник на август (Verslunarmannahelgi) е известен като най-пиянския ден в годината.

Русия.Тук има традиция да се произнасят дълги, закачливи тостове с ударен край. Освен това празните бутилки и чаши винаги се държат под масата, а не на нея.

Казахстан. Националното питие кумис представлява ферментирало конско мляко. Традицията повелява всички остатъци по чашите да се върнат в каната, за да не отива нищо на вятъра.

Китай. По време на тост по-възрастните на масата държат чашите си по-високо от тези на младите. Първата чаша се пие наведнъж и чашите се обръщат на масата, за да се види, че нищо не е останало.

Нигерия. Само и единствено след като и булката, и младоженецът са изпили чашите си с традиционно палмово вино, се смята, че са официално женени.

Австралия. Когато пият приятели, всеки трябва да поръча питиета за всички останали. Смята се за крайно невъзпитано да не поръчате питиета.

Швеция. Тук преди всеки шот от местният високоградусов аквавит се пеят пиянски песни. Обикновено всеки шот се редува с бира.

Перу. В Перу една бира и една чаша се използва от цялата пиеща компания, като се предават от човек на човек.

Източник: peika.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Шато Копса, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Тера Тангра - Black Label, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Казанлък - столица на виното „Розе", Оранжево вино - същност, производство и консумация, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Винени фестивали и изложения, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Розе от България и от Прованс, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Alexandra Estate - Merlot 2013, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Компоненти на дегустацията I: Окото, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Как чашата помага на виното, Речник на дегустационните термини, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Българските местни сортове, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Най-нелепите въпроси за виното, Машина превръща водата във вино за три дни, Как да бутилираме виното?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове