Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Има нещо странно в това вино

Има нещо странно в това вино

СПОДЕЛИ

Рано или късно, винаги идва момент, в който отваряме бутилка вино и тя…абе, нещо не е наред, изглежда или мирише странно. Има нещо странно във виното, но не можете да определите, точно какво. Ето и най-разпространените дефекта и как можете да ги различите.Корк във виното или корквано вино

Не ми се смейте, но доста дълго време си мислех, че това са парченца от корковата тапа попаднали във виното. Не, не е това. Не се смейте, де….Това е 100px-2,4,6-Trichloroanisole.svgсъединението ТСА (трихлороанизол) и то идва от корковата тапа, когато тя е дефектна. Често хората обвиняват виното, че не е добро. Може да е добро, проблемът е в корковата тапа. Изчислено е, че се проявявана на 1 от всеки 20 бутилки, така че е добре да можете да го различавате.Миризмата: мокро куче, влажно мазе, купчина мокри вестници или дори бакелит. Ето такива миризми ще ви наведат на мисълта, че нещо не е наред с това вино. Хората имат различна степен на поносимост към ТСА и правят различни асоциации.

Вкусът: ако все още не сте сигурни, отпийте глътка. В коркваното вино, напълно ще липсват плодови аромати, ще има горчив и астрингиращ (стягащ и изсушаващ) вкус. Вече са налице всички признаци на корк.

И още нещо: Корк не може да има във вино, което е затворено с винтова или синтетична капачка. Мокрото куче като нюанс, съчетан с плодови и други аромати не е дефект само по себе си. Е, някои го харесват, някои не, това вече е въпрос на вкус. Не на дефект.

Оксидирано вино

декантер, декантиране, вино, vinoКислородът е едновременно приятел и враг на виното. Когато отворите бутилка, съприкосновението на виното с кислорода, прави така, че то да оживее и да развие ароматите и вкусовете си. За това декантираме виното. Но…колкото по-дълго има контакт по между им, толкова повече се разгражда виното и резултатът е плоска и скучна течност с малко алкохол. Всички видове тапи за вино не затварят виното херметично. И ако има дефект при затварянето, то може да попаднете на оксидирана бутилка.

Как да го различите: оксидираното вино, няма почти никакъв аромат и вкус. Ако има то ще усетите нещо като загниваща ябълка А пък плодови аромати, не търсете въобще. В зависимост от това, колко дълго виното е било в контакт с кислорода, то може да има дори и вкус на оцет.

Съхранявано на висока температура вино а.к.а готвено вино
Високата температура и виното, въобще не се понасят. Ако виното се съхранява или транспортира при високи температури то започва да се променя и пиенето му никак не е приятно изживяване.

Как да го различите: ако има миризма на готвено, това е много типично. Друг издайнически знак – леко изпъкнала тапа, преди да отворите бутилката. Ако виното е „готвено“ налягането е него е по-високо и леко изтласква тапата.

Ацетон

Получава се когато при производството на вино се образува много от т.н. лоши киселини, които напомнят оцет. С времето тези киселини взаимодействат с алкохола. получава се етилацетат, който мирише като ацетон. Лоша бутилка.Бретаномицес или просто Брет

Брет е продукт на определен вид дрожди. Характерен за вината на Тоскана и Рона. Разбира се, никой не е застрахован и може да се открие в много други региони.

Миризма – обор, конска пот, селски двор.

В по-малки концентрации Брет добавя комплесност и плътност към виното. Даже има хора, които толкова харесват Брет, че за тях това не е дефект, а нарочно търсен ефект.

Редуктивни вина

Ако срещнете израза „Вино с лек редуктивен нос“, това не е комплимент. Означава, че по време на производството виното не е имало достатъчен контакт с кислород. Да и това също може да е проблем.

Признаците - миризмата на “развалени яйца”.

Вече знаете най-важните неща. Но понякога е трудно да се прецени дали виното има дефект или просто има нужда от малко време, за да се отвори. Ако не сте сигурни, декантирайте го, дайте му около половин час. Ако и след това мислите, че нещо не е наред, опитате се да го върнете.

Други странни неща във виното

Кисело е – споменавам го, заради една случка с мой познат, който в ресторанта настояваше да върне едно благоуханно мерло, защото … било кисело. Съжалявам, това не е дефект. Това е вашият личен вкус.

Източник: Fresh Cuts of Life

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Храни за вино и вино за храната, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Как да си направим сангрия, Подземна спираловидна домашна изба, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Домейн Менада, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Как да избираме вино по празниците, Alexandra Estate, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, DiVino.Taste 2013, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Най-популярните бели вина, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Звукът на виното, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Защо да изберем българското вино ?, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Винария 2016, Вино и стил - еп.4, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове