Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » С дъх на рубин под Трихълмието

С дъх на рубин под Трихълмието

СПОДЕЛИСамо за половин година Vino Culture се превърна в храм за винолюбците

Съкровище, известно вече на мнозина, се крие в малките пресечки по Отец Паисий. Vino Culture е винен бар, който вече носи статут на храм да винолюбците. Макар и твърде младо, тематичното кътче бързо се превърна в любимо място за хора с вкус и естетически търсения. За кратко време успява да привлече верни клиенти и то чрез една много лесна формула – високо качество и достъпна цена. И да създаде нова култура за пиене на вино, на бара или на паважа отвън.

Борис Добрев е диригентът, под чиято палка бившето Френско, както мнозина помнят кътчето в подножието на Трихълмието, се превърна в магнетично място. Той е и сомелиерът, и сервитьорът, и приятелят, и душеприказчикът във Vino Culture. Всички му викат Борката- става ти близък веднага след първата чаша вино на бара и те печели завинаги.

Добрев дълго време е бил из чужбина и е работил именно в този бранш. Идеята се заражда в него още там и години наред покълва, докато накрая не зарязва цивилизованите винени държави, за да се върне в Пловдив и да реализира мечтата си. Тук липсва винена култура или поне такава, каквато е на запад, казва той. Но не крие, че много хора са направили първите стъпки, културата почва да се развива. А това е най-важно- без вкус и естетика сме обречени.Виното е хилядолетна напитка. Има стотици традиции по целия свят свързани с това питие. Качеството и класата му бива оценена от всяка ръка, държаща чашата. Манталитетът на българина обаче все още е един друг – предпочитаме евтиният и твърд алкохол. Ако случайно някой пие вино, то си го поръчва наливно, в което няма лошо, но повечето заведения ти предлагат такова от картон, казва Борето.

На бара му винаги има няколко вида отворени бутилки, които попадат в дневната листа на Vino Culture. Борето сам препоръчва вино, като често разпознава клиента точно от какво има нужда- студено бяло, сладко розе или таниново червено. Виното не е само напитката – то е стъклото на бутилката, то е и коркът. Където расте грозде става хубаво вино, убеден е той. На етажерката му можете да видите вина от Португалия, Франция, Македония. Тази колекция бива попълвана постоянно и скоро ще можете да се насладите на еликсири от Южна Африка, Южна Америка, Испания, Австралия, Нова Зеландия и всяка точка на Земята до която винарският му усет може да достигне. Основната му цел, обаче, е да покаже възможностите на българското вино като от всеки регион подбира типични за страната ни сортове – врачански мискет, врачанска теменуга, мавруд, рубин, ранна мелнишка лоза, широка мелнишка лоза, карловски мискет и тамянката, която може да не е типична, но е все още неизвестна. Изключителен е фактът, че сред богатия избор от вина можете да намерите едно специално създадено за Борис и Vino Culture от изба Вила Санта Мария. Съчетава сортовете по свой вкус до достигането до едно неповторимо вино със световно качество.А за виното, естествено трябва и мезе. Във винения бар се ползват различни имена за мезелъка- тапас, брускети, разядки. Кухнята си Борис определя като скромна, но пък изцяло домашна. Всичко се приготвя в малки количества, за да може при поднасянето си да бъде максимално прясно. Брускети, разядка от маслини, домашен пастет, домашен ябълков кекс , чийзкейк и каквото ви хареса от написаното по черните дъски. Макар да има няколко фиксирани ястия, почти всеки ден се появява по нещо ново.

Между стените на Vino Culturе културата не е насочена само към виното. Провеждат се концерти, литературни четения, а съвсем скоро ще има и галерия, която се очаква да бъде много, много активна. Истината е, че французинът, работил мястото преди Борето е автор на голяма част от интериора, но духа вътре създаде новия му стопанин– свещници с коркови тапи, картини и меню, ръчно изписано върху огледало. Каква по-голяма идилия от лятна нощ с дъх на бяло вино, под скалите на Трихълмието.


Източник: kapana.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Сотерн – Меката на френските десертни вина, Как чашата помага на виното, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, DiVino определи най-добрите вина за 2014, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Тероар - еп.1, Продукти на "Вила Юстина", Американска рок легенда – фен на българското вино, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Как да се ориентираме на винения пазар, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, За бъчвите и виното, Произходът има значение, Как да съхраним своето вино?, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Топ 10 на най – скъпите вина в света, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Виното не вреди на бременността, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Syrah 2014 - Villa Bassarea, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, Rose 2015 - Spiritus Sanctus

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове