Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Ползата от червеното вино била преувеличена

Ползата от червеното вино била преувеличена

СПОДЕЛИ

Снимка: Reuters

Червеното вино може би не е толкова полезно, колкото се надяваме и мислим, обявиха американски учени, изследвали ключовата му съставка, на която се приписва благотворният му ефект, съобщава BBC.

Антиоксидантът ресвератрол, характерен за червеното вино, някои плодове и черния шоколад, всъщност няма чудодейно действие върху сърцето. Ако виното и тези храни въобще са полезни, това по-скоро се дължи на комбинацията от съставките в тях, смятат учените.

Екип от американския университет "Джонс Хопкинс" изследва 800 души от малки градчета в Тоскана, където се произвежда виното "Кианти", за да види дали напитката, с която е известен районът, има някакъв ефект върху здравето им. Учените обаче не откриха доказателства ресвератролът да спира сърдечносъдовите заболявания или да удължава живота.

Специалистите все пак подчертават, че са необходими повече изследвания за окончателен извод.

"Историята с ресвератрола изглежда е още един случай, когато ползата от нещо се преувеличава и не издържа на теста на времето", каза ръководителят на екипа проф. Ричард Семба.

Според него ползата от виното, горските плодове или шоколада, ако има такава, се дължи на комбинацията на съставките. А и не е ясно какво количество е необходимо, за да бъде постигнат ефект.

Според предишни трудове ресвератролът е полезен за здравето. Достоверността на изводите обаче беше поставена под съмнение през 2012 г., когато един от водещите учени в тази област беше обвинен, че е изфабрикувал данни.

(БТА)

По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Винарна "Малката звезда", Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Four Friends Chardonnay 2013, Българско сирене за българско вино !, Как да сготвим миди с вино, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Вила Мелник, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Кой ще сади лозя с евросубсидии, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Winter Taste: Сира и шоколад – едно пикантно и вкусно събитие от DiVino, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, Сира в бутилката, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Как да се насладим на истинското вино, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Как да избираме вино по празниците, Розето и модата, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове