Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Айсвайн или "Ледено вино", Lenea Rose 2016 - Domain Marash, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, 10 смешни наименования на марки вино, Да поговорим за вино и храна, Cabernet Sauvignon 2015 - Spiritus Sanctus, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, DiVino обяви 50-те най-добри вина на България за 2017, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Винария 2012, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Angel's Estate Rose 2016, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Тероар - еп.1, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, Вино с марката Шалкенбош

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове