Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Как да избираме вино по празниците

Как да избираме вино по празниците

СПОДЕЛИПрез цялата година, но особено по празниците по магазините има разнообразие от хиляди видове вина. Покрай Коледно-новогодишните празници се закупуват промишлени количества от ароматната течност. Добрите познавачи и ценители преценяват с лекота кое вино е подходящо за съответния празник. За останалите любители на виното можем да препоръчаме стандартни техники как да подберат наистина добро вино.

Ако не знаете много за вината, не се хвърляйте да избирате по цена или дизайн на бутилката. Отделете време, за да съберете информация. Част от нея се съдържа върху етикета. Ако избирате вино от FrenchWine.bg има подробно описание на всяко вино. Какво ви трябва?

- Година на производство – колкото по-отлежало е виното, толкова вкусът му е по-наситен и става все по-хубаво;

- Произход на виното;

- Дали е брано на ръка;

- Реколта;

- Вид на виното – червено, бяло, розе, био, пенливо;

- Категория – трапезно, регионално, качествено;

- Производител или фирмата, която го бутилира;

- Обем на опаковката;

- Съдържание на алкохол.

- Цена – тя не е показател за качество, зависи от търсенето и от комплексни фактори, изброени по-горе;

- Вкус – ако ви се предоставя възможност, опитайте виното, преди да го закупите. Правилото е: колкото по-дълго се запази вкусът в устата ви, толкова е по-качествено виното.

Следващото нещо, което е необходимо да направите, е да проверите кое вино е подходящо за храната, която смятате да приготвяте по празниците. Виното допълва различните храни. Червеното е подходящо за месо, а бялото за риба и пилешко.

Важно е да купувате вино от утвърдени производители, за да предотвратите рисковете за здравето си и това на вашето семейство и гости. Винаги избирайте бутилка с коркова тапа или винт, но никога с капачка от синтетичен корк.

Сервирайте виното с подходяща температура – между 16 и 18 градуса.

И не на последно място – насладете се на направения от вас добър избор и го споделете с приятели.

Източник: frenchwine.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Бяло вино и риба?, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Австрия в бяло, Вина от местни сортове със силно присъствие на ВИНАРИЯ 2018, Пролетен базар на виното & Розе дегустация 2018, Каква чаша да изберем ?, Wines of The Ages 2017 - Пловдив, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия - лято 2018, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Седемте най-често допускани грешки при избора на вино, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, 16 класически шардонета от Шабли, Продукти на "Вила Юстина", Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Каталог на българското вино 2013, Български тероари, Тероар - еп.2, Виното - характеристика и особености, Най-популярните червени вина, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел, Въпрос с повишена трудност !, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Лятото и виното, Дефиле на младото вино 2016, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове