Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Coravin- иновативна джаджа

Coravin- иновативна джаджа

СПОДЕЛИНововъведението е дело на калифорниеца Greg Lambrecht.
Всичко започва с бременността на жена му, която спира да пие вино в продължение на месеци.Голям ценител на виното, съпругът ѝ не е искал да прахосва цяла бутилка вино след отварянето ѝ.
Робърт Паркър промотира изобретението в сайта си (нещо много рядко и нетипично за него) и публикува две видео презентации със създателя му.
Сайтът на списание Декантер също пише за изобретението.

Как се е осъществила идеята на създателя ?

Работейки в сферата на медицината той е имал опита , че една игла може лесно да пробие корка и да изтегли определено количество вино без това да се отразявa на качеството му. След 14 години на усъвършенстване и цели 23 протoтипа, резултатът е иновативна джаджа - семпла и лесна за употреба. Изобретението е наречено Coravin, и е изработено от алуминий и черна пластмаса.

Coravin е мини резервоар, снабден с капсула аргон - инертен газ, който оказва натиск върху виното и с помощта на игла деликатно пробива целостта на тапата. Еластичната структура на натуралния корк позволява да се пробие без усилие и най-вече да се извади иглата без да проникне кислород. Само след няколко секунди коркът възстановява първоначалната си форма.Ако се преминава от червено към бяло вино с леко натискане се акумулира налягане, което изтласква капките вино, останали в иглата. За финал иглата се изплаква с топла вода, за да се подготви за следваща употреба. Тази система работи само с тапи от натурален корк, неподходящa е за синтетични тапи или композитни (смес от корк и силиконови частици).

Позитивни страни на Coravin
Особено полезна при отваряне на стари и скъпи вина, при които е голяма вероятността от разрушаване на тапата
Аргонът заема пространството, което се освобождава от инжектираното вино и го предпазва от окисляване.
След работа с Coravin бутилката може да се обръща на всички страни без никакъв риск

Тази система би била много полезна за професионалисти, колекционери и особено къщите за търгове – лесен и сигурен начин за установяване на автентичността на виното. В момента се продава само в САЩ срещу 299долара, но може да бъде поръчан в още 25 страни за 224 евро.
Coravin може да се продава в Европа от 2014 година, ако нейният създател намери дистрибутор. Съществува и специален модел Coravin Flight Ready предназначен за ползване в самолетите - без капсула на цена 279 дол. или 208 евро. Една капсула е достатъчна за 15 чаши и струва 10.95 долара или около 8 евро.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Истинското вино - бариера пред рака!, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Всичко, което трябва да знаете за розето, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Десертни червени сортове, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Компоненти на дегустацията II: Носът, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Хайде на училище…по бира!, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Направете си сангрия, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Направете си сангрия, Австрия в бяло, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Лятото и виното

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове