Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Coravin- иновативна джаджа

Coravin- иновативна джаджа

СПОДЕЛИНововъведението е дело на калифорниеца Greg Lambrecht.
Всичко започва с бременността на жена му, която спира да пие вино в продължение на месеци.Голям ценител на виното, съпругът ѝ не е искал да прахосва цяла бутилка вино след отварянето ѝ.
Робърт Паркър промотира изобретението в сайта си (нещо много рядко и нетипично за него) и публикува две видео презентации със създателя му.
Сайтът на списание Декантер също пише за изобретението.

Как се е осъществила идеята на създателя ?

Работейки в сферата на медицината той е имал опита , че една игла може лесно да пробие корка и да изтегли определено количество вино без това да се отразявa на качеството му. След 14 години на усъвършенстване и цели 23 протoтипа, резултатът е иновативна джаджа - семпла и лесна за употреба. Изобретението е наречено Coravin, и е изработено от алуминий и черна пластмаса.

Coravin е мини резервоар, снабден с капсула аргон - инертен газ, който оказва натиск върху виното и с помощта на игла деликатно пробива целостта на тапата. Еластичната структура на натуралния корк позволява да се пробие без усилие и най-вече да се извади иглата без да проникне кислород. Само след няколко секунди коркът възстановява първоначалната си форма.Ако се преминава от червено към бяло вино с леко натискане се акумулира налягане, което изтласква капките вино, останали в иглата. За финал иглата се изплаква с топла вода, за да се подготви за следваща употреба. Тази система работи само с тапи от натурален корк, неподходящa е за синтетични тапи или композитни (смес от корк и силиконови частици).

Позитивни страни на Coravin
Особено полезна при отваряне на стари и скъпи вина, при които е голяма вероятността от разрушаване на тапата
Аргонът заема пространството, което се освобождава от инжектираното вино и го предпазва от окисляване.
След работа с Coravin бутилката може да се обръща на всички страни без никакъв риск

Тази система би била много полезна за професионалисти, колекционери и особено къщите за търгове – лесен и сигурен начин за установяване на автентичността на виното. В момента се продава само в САЩ срещу 299долара, но може да бъде поръчан в още 25 страни за 224 евро.
Coravin може да се продава в Европа от 2014 година, ако нейният създател намери дистрибутор. Съществува и специален модел Coravin Flight Ready предназначен за ползване в самолетите - без капсула на цена 279 дол. или 208 евро. Една капсула е достатъчна за 15 чаши и струва 10.95 долара или около 8 евро.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Винен аромат от Асеновград, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, Защо чашата има значение, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Направете си сангрия, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Участници - Сомелиер на годината 2017, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Как да комбинираме вино и салата, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Как виното научи Пирло на футбол, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Alexandra Estate - Merlot 2013, Музиката променя аромата и плътността на виното, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Коркът остава във виното, Новото лице на испанското вино, Колекционирането на вино като инвестиция, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Дефиле на младото вино 2016, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Красотата на френското вино, Колекционирането на вино като инвестиция, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Ура за сира!, Кратък урок за ароматите във виното, Как се съчетават постни ястия с червено вино?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове