Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Coravin- иновативна джаджа

Coravin- иновативна джаджа

СПОДЕЛИНововъведението е дело на калифорниеца Greg Lambrecht.
Всичко започва с бременността на жена му, която спира да пие вино в продължение на месеци.Голям ценител на виното, съпругът ѝ не е искал да прахосва цяла бутилка вино след отварянето ѝ.
Робърт Паркър промотира изобретението в сайта си (нещо много рядко и нетипично за него) и публикува две видео презентации със създателя му.
Сайтът на списание Декантер също пише за изобретението.

Как се е осъществила идеята на създателя ?

Работейки в сферата на медицината той е имал опита , че една игла може лесно да пробие корка и да изтегли определено количество вино без това да се отразявa на качеството му. След 14 години на усъвършенстване и цели 23 протoтипа, резултатът е иновативна джаджа - семпла и лесна за употреба. Изобретението е наречено Coravin, и е изработено от алуминий и черна пластмаса.

Coravin е мини резервоар, снабден с капсула аргон - инертен газ, който оказва натиск върху виното и с помощта на игла деликатно пробива целостта на тапата. Еластичната структура на натуралния корк позволява да се пробие без усилие и най-вече да се извади иглата без да проникне кислород. Само след няколко секунди коркът възстановява първоначалната си форма.Ако се преминава от червено към бяло вино с леко натискане се акумулира налягане, което изтласква капките вино, останали в иглата. За финал иглата се изплаква с топла вода, за да се подготви за следваща употреба. Тази система работи само с тапи от натурален корк, неподходящa е за синтетични тапи или композитни (смес от корк и силиконови частици).

Позитивни страни на Coravin
Особено полезна при отваряне на стари и скъпи вина, при които е голяма вероятността от разрушаване на тапата
Аргонът заема пространството, което се освобождава от инжектираното вино и го предпазва от окисляване.
След работа с Coravin бутилката може да се обръща на всички страни без никакъв риск

Тази система би била много полезна за професионалисти, колекционери и особено къщите за търгове – лесен и сигурен начин за установяване на автентичността на виното. В момента се продава само в САЩ срещу 299долара, но може да бъде поръчан в още 25 страни за 224 евро.
Coravin може да се продава в Европа от 2014 година, ако нейният създател намери дистрибутор. Съществува и специален модел Coravin Flight Ready предназначен за ползване в самолетите - без капсула на цена 279 дол. или 208 евро. Една капсула е достатъчна за 15 чаши и струва 10.95 долара или около 8 евро.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Розето и модата, Енолог на годината 2015, Винарска Изба Тера Тангра, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВИНЕН ПАЗАР, Направете си сангрия, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Между по-кисело и по-сладичко вино, Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Винени бели сортове, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Микро дегустация на мега Пиемонте, Основни правила за етикет и протокол на масата, И замириса на..., Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Топ 10 на кулинарния туризъм в Европа, Ползата от червеното вино била преувеличена, Червено Вино - общ преглед, Десертни бели сортове, Как да се справим с безсънието, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Розе от България и от Прованс, Българско сирене за българско вино !, Отновo е време за DiVino.Taste!, V БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, София се превръща отново в столица на българското вино!, Divino magazine - брой 2

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове