Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Сира в бутилката

Сира в бутилката

СПОДЕЛИ


Сира (шираз или още петит сира) е един от най-древните и аристократични сортове. Смята се, че произхожда от долината на Рона във Франция, но по-смелите анализатори откриват корените му далеч по- на изток, в Иран, където и до днес се намира староперсийският град Шираз. В подкрепа на тази ориенталска връзка идва фактът, че и до днес Шираз е известен като града на поетите, виното и розите. От там, твърди легендата, е стигнал до долината на Рона, пренесен от рицар кръстоносец, който след дълги години на битки станал отшелник и се отдал на виноделие покрай река Рона. 

Науката обаче е на друго мнение. Според ДНК анализа на сорта той произхожда от Южна Франция и е кръстоска между други два френски сорта - бланшет и дюреза. В световен мащаб сортът сира заема седмо място по засадени площи с 142 600 хектара. Признат е за един от най-благородните червени сортове, които дават вина с наситен тъмночервен цвят, богати на танини, с отличителни сортови аромати на виолетки, черен пипер и (особено при отлежаване в дъб) месо.


Сирата в БългарияОт 2001, когато първата сира бе засадена в района на Любимец, до сега сортът спечели много почитатели. Тогава сира не беше сред популярните сортове; не че сега е на гребена на вълната, но е значително по-известна на широката публика. Оттогава сирата в България извървя своя път на опити и грешки, за да имаме основание сега да кажем: според нас тя е сред сортовете, които имат бъдеще тук.

Много български винари определят района на Южен Сакар като най-подходящ за сира (обърнете внимание на сира от избите Кастра Рубра, Иво Върбанов, Катаржина, Вила Любимец или Тера Тангра). Други пък твърдят, че Югозападът ще бъде следващата голяма изненада при сирата, но всички са единодушни, че на юг тя се чувства отлично. Сирата има склонността да презрява, но това може да се регулира на лозето, а онова, което я прави така любима на винарите и (все повече) на населението, е способността й да понася много дъб. Плътни, пищни тела, сякаш обгърнати с плюш и кадифе, повечко алкохол, в най-добрите примери - френски дъб, който добавя маслени нотки, мока и сладки подправки заедно със сочна черница и месо - това са характеристиките на най-добрите български сири. И, да, те имат съответната цена. А дали и колко българската сира може да отлежава е въпрос, чийто отговор ще се избистри до няколко години.

Вижте повече за класическия купаж от сира и вионие.

Ето и дегустираните български вина от сира

Ivo Varbanov La Puerta del Vino Syrah 2010

Midalidare Grand Vintage Syrah Mogilovo Single Vineyard 2012

Logodaj Incantesimo Syrah 2011

Rossidi Syrah 2011

Villa Lyubimets Electo Syrah 2012

Castra Rubra Nimbus Syrah Premium 2011

Terra Tangra Yatrus Syrah 2011

Yamantiev’s Shiraz Reserve 2010

No Man’s Land Volcano Syrah 2012

Medi Valley Incanto Syrah 2012

Bratanov Syrah Cuvee Elitsa 2011

Minkov Brothers Le Photographe Syrah 2012

Medi Valley A Good Year Syrah 2012

Black Sea Gold Pentagram Syrah 2011

Leva Premium Rеserve Shiraz 2011

Minkov Brothers Syrah 2011

Domaine Peshtera Syrah 2011

Leva Winemaker’s Selection Shiraz Reserve 2009

Zagreus Tiara Syrah 2009

Източник: www.divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тероар - еп.5, Домейн Менада, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Един ден в Града на Виното, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Августиада 2016 награди, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Световните винени сортове, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, DiVino.Taste 2013 Програма, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Винарски изби в частни домове, Вино от България очарова посетителите на „Мегавино“ - най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Как да се лекуваме с вино, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Ако сънуваш вино, RUSALIi новата серия вина на Rupel Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове