Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Сира в бутилката

Сира в бутилката

СПОДЕЛИ


Сира (шираз или още петит сира) е един от най-древните и аристократични сортове. Смята се, че произхожда от долината на Рона във Франция, но по-смелите анализатори откриват корените му далеч по- на изток, в Иран, където и до днес се намира староперсийският град Шираз. В подкрепа на тази ориенталска връзка идва фактът, че и до днес Шираз е известен като града на поетите, виното и розите. От там, твърди легендата, е стигнал до долината на Рона, пренесен от рицар кръстоносец, който след дълги години на битки станал отшелник и се отдал на виноделие покрай река Рона. 

Науката обаче е на друго мнение. Според ДНК анализа на сорта той произхожда от Южна Франция и е кръстоска между други два френски сорта - бланшет и дюреза. В световен мащаб сортът сира заема седмо място по засадени площи с 142 600 хектара. Признат е за един от най-благородните червени сортове, които дават вина с наситен тъмночервен цвят, богати на танини, с отличителни сортови аромати на виолетки, черен пипер и (особено при отлежаване в дъб) месо.


Сирата в БългарияОт 2001, когато първата сира бе засадена в района на Любимец, до сега сортът спечели много почитатели. Тогава сира не беше сред популярните сортове; не че сега е на гребена на вълната, но е значително по-известна на широката публика. Оттогава сирата в България извървя своя път на опити и грешки, за да имаме основание сега да кажем: според нас тя е сред сортовете, които имат бъдеще тук.

Много български винари определят района на Южен Сакар като най-подходящ за сира (обърнете внимание на сира от избите Кастра Рубра, Иво Върбанов, Катаржина, Вила Любимец или Тера Тангра). Други пък твърдят, че Югозападът ще бъде следващата голяма изненада при сирата, но всички са единодушни, че на юг тя се чувства отлично. Сирата има склонността да презрява, но това може да се регулира на лозето, а онова, което я прави така любима на винарите и (все повече) на населението, е способността й да понася много дъб. Плътни, пищни тела, сякаш обгърнати с плюш и кадифе, повечко алкохол, в най-добрите примери - френски дъб, който добавя маслени нотки, мока и сладки подправки заедно със сочна черница и месо - това са характеристиките на най-добрите български сири. И, да, те имат съответната цена. А дали и колко българската сира може да отлежава е въпрос, чийто отговор ще се избистри до няколко години.

Вижте повече за класическия купаж от сира и вионие.

Ето и дегустираните български вина от сира

Ivo Varbanov La Puerta del Vino Syrah 2010

Midalidare Grand Vintage Syrah Mogilovo Single Vineyard 2012

Logodaj Incantesimo Syrah 2011

Rossidi Syrah 2011

Villa Lyubimets Electo Syrah 2012

Castra Rubra Nimbus Syrah Premium 2011

Terra Tangra Yatrus Syrah 2011

Yamantiev’s Shiraz Reserve 2010

No Man’s Land Volcano Syrah 2012

Medi Valley Incanto Syrah 2012

Bratanov Syrah Cuvee Elitsa 2011

Minkov Brothers Le Photographe Syrah 2012

Medi Valley A Good Year Syrah 2012

Black Sea Gold Pentagram Syrah 2011

Leva Premium Rеserve Shiraz 2011

Minkov Brothers Syrah 2011

Domaine Peshtera Syrah 2011

Leva Winemaker’s Selection Shiraz Reserve 2009

Zagreus Tiara Syrah 2009

Източник: www.divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тероар - еп.1, Coravin- иновативна джаджа, Машина превръща водата във вино за три дни, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Marselan 2015 - Rupel Winery, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Вино, Храна и Туризъм 2017, Канадец прави вино от домати, Виното и България, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Да поговорим за вино и храна, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, New Bloom Winery - Rose 2016, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Етикети за вино / Wine labels, Винарска изба Рупел, Как да се лекуваме с вино, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Винарска изба Марян, Бяло вино с месо? Естествено!, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, Компоненти на дегустацията II: Носът, Най-добрите храни-приятели на вино, 1 милион евро за колекция редки вина, Виното издава характера на човека, Топ 10 винени барове в Париж !, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове