Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба

Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба

СПОДЕЛИСомелиерският закон – месото да се сервира с червено вино, а рибата – с бяло, бе доказан от японски учени, които анализираха почти сто разновидности вино в продължение на месеци.

Биохимикът Такаюки Тамура събирал дегустатори, които да опитат различни съчетания на риба и вино.

Оказало се, че бялото вино изостря вкусовите качества на рибата, а червеното ги пресича и оставя неприятен вкус в устата.

Учените все още не могат да дадат обяснение на този факт, но е ясно, че бялото вино може да се пие с риба, морски дарове и голяма част от зеленчуците.

В състава на всяко вино влиза и желязо, но концентрацията му зависи от сорта грозде, годината на реколтата и мястото на произход.В бялото вино желязото е доста по-малко, отколкото в червеното, затова то не пресича с вкуса си вкуса на други продукти със слабо съдържание на желязо като риба и морски дарове.

От друга страна червеното вино съдържа високо ниво на радикали на желязото и това му дава свойството да засилва вкуса на всяка храна.

Дегустаторите, които месеци наред опитвали червено вино с риба, усещали, как рязко се изострял вкуса на рибата. Оттук учените направили извод, че сомелиерският закон е верен, защото червените вина съдържат много желязо.

Но има и изключения – например напитките, които са от реколти от сухи гористи местности, например подножието на Андите.

В чилийските червени вина има ниско съдържание на железни радикали, затова те могат да се пият с риба и морски дарове, без да влошават вкуса им. Същото се отнася и за розовите вина.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Защо виното се съхранява в бъчви?, Най-нелепите въпроси за виното, 40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Бяло вино и риба?, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Discover.Vino представя вината на Южна Франция, “Tирбушон” от бъдещето, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Сомелиер на годината 2018, Вино и красота на Августиада 2016, Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, С вкус на Прованс, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Как да избираме вино по празниците, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Домейн Менада, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Розе Свети Илия 2009, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Tamianka - 2016 Rupel Winery, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, На Трапезата на Wine & Food Society, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове