Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Легендите за чукането с чаши

Легендите за чукането с чаши

СПОДЕЛИ


Чукането с чаши при наздравица е ритуал, който води своето начало от древни времена, и още тогава не се е правил случайно, а е носел сакрално значение за хората.

Според една от легендите хората през Средновековието са започнали да се чукат с чаши при веселби, за да изгонят злите сили.

Вярвало се е, че звънът, който чашите възпроизвеждат при допира си, е подобен на звъна от църковни камбани, които имат силата да гонят демоните.

Европейските аристократи често са се опитвали да убият враговете си като ги отравяли с вещество, сипано в питието им.

Това провокирало появата на обичай, при който всички хора на масата трябвало силно да ударят чашите си една в друга, така че напитките им да се смесят и всички да са сигурни, че никой от присъстващите няма да бъде отровен.

По традиция на големи празненства първо домакинът е трябвало да отпие от напитката си. Старите германски племена също са се чукали с чаши преди да отпият, за да изплашат злите духове.

Наздравица

Конниците на номадските племена са вярвали, че ако украсят чашите си със звънящи предмети, които да вдигат шум, ще държат злото надалеч от себе си.

По време на тибетската династия Шан обичаят е бил да се вдига шум преди изпиването на първата чаша за щастие и благоденствие.

Древните гърци също са изпълнявали този ритуал, като за тях е бил от значение звукът, при който изпиват виното си, защото са вярвали, че виното е напитка, която носи удоволствие за всички сетива.

Според традициите на гърците звънът на чашите също трябва да предизвиква удоволствие. В съвремието чукането на чаши при наздравица означава веселба, щастие, а в някой страни по този начин се изразява уважение.

В Япония например при неофициални вечери, когато искате да се чукнете за наздравица, чашите на всички хора, които седят около масата, трябва да са на едно ниво.

Но когато става въпрос за вечеря с високопоставени лица, при наздравица трябва да държите чашата си по-ниско от човека, който е на по-високо социално равнище в йерархията от вас, като по този начин ще покажете почит и уважение.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Телиш/Кастра Рубра, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Telish- Chalet Merlot 2007, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Да отслабнем с вино!, Цените на виното по света, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Тероар - еп.4, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, САЛОН НА СОМЕЛИЕРИТЕ 2018, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Вино, секс и още нещо ..., Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Как да се избавим от излишните килограми, Вино и стил - еп.4, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, Merlot - Rupel Winery 2015, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Фестивал вино и храна - Варна 2015 г., Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове