Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » С какво вино е подходящо да готвим

С какво вино е подходящо да готвим

СПОДЕЛИВиното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също и да убие аромата на основата съставка. Затова е добре да знаем как да ползваме виното, когато готвим с него.

Обикновено, докато готвя, си сипвам чаша вино - същото, което ще добавя в рецептата. За готвене не е необходимо да използваме много скъпи вина, но все пак то трябва да е приятно и за пиене. Лошото вино - може да прехвърли отрицателните си качества и на най-хубавото ястие, а скъпото - защо да не се насладим на качествата му по-късно.

Най- често виното се прибавя още към средата на готвенето, за да има време алкохолът да се изпари от ястието, а продуктите да се обогатят с вкуса му. С топлинната обработка ароматът на виното в ястието става по- наситен, така че е важно да не прекаляваме с количеството. Колкото по- светъл е цветът на виното, толкова по-малко време за готвене му трябва. Освен вкусно, ястието е и по-здравословно, защото киселините в него помагат за редуцирането на животинските мазнини.

Освен за готвене, виното може да се използва за сосове - най-често срещан е този, в който се добавя вино в соса, останал от печене на месото. За рибата е подходящо бялото вино. Приблизително правилото е: светло месо - бяло вино, тъмно месо - червено вино.

Тъй като вината съдържат киселина, е добре да готвим в подходящи съдове, които не се окисляват - това изключва веднага алуминиевите съдове.

Можете да използвате виното и като съставка за мариноване. Основно се използва червеното вино, тъй като съдържащите се в него танини правят месото по-крехко, а киселините допринасят другите съставки в маринатата да се абсорбират по-добре. Така, месото става не само по-вкусно и ароматно, но не изсъхва при печенето, като му предава и леко глазиран вид.

Източник: hera.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Защо да изберем българското вино ?, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, Вино и стил - еп.8, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Розе Свети Илия 2009, VVV Карта на винените маршрути в Мелнишкия регион, Как да сготвим миди с вино, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Merul Selection Reserve 2010 - Rumelia, DiVino.Taste 2015 обзор !, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Кратък урок за ароматите във виното, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Tendenz 2015 - Rupel Winery, Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Фалира доставчик на вино за милиардери, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Стандартната бутилка за вино, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Солта подобрява вкуса на виното, Розе от България и от Прованс, Рекордно слаба реколта очакват в Европа, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Бордо на опашка за наши бъчви, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Канадец прави вино от домати, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Уникална винарска изба, Топ 10 на кулинарния туризъм в Европа

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове