Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » С какво вино е подходящо да готвим

С какво вино е подходящо да готвим

СПОДЕЛИВиното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също и да убие аромата на основата съставка. Затова е добре да знаем как да ползваме виното, когато готвим с него.

Обикновено, докато готвя, си сипвам чаша вино - същото, което ще добавя в рецептата. За готвене не е необходимо да използваме много скъпи вина, но все пак то трябва да е приятно и за пиене. Лошото вино - може да прехвърли отрицателните си качества и на най-хубавото ястие, а скъпото - защо да не се насладим на качествата му по-късно.

Най- често виното се прибавя още към средата на готвенето, за да има време алкохолът да се изпари от ястието, а продуктите да се обогатят с вкуса му. С топлинната обработка ароматът на виното в ястието става по- наситен, така че е важно да не прекаляваме с количеството. Колкото по- светъл е цветът на виното, толкова по-малко време за готвене му трябва. Освен вкусно, ястието е и по-здравословно, защото киселините в него помагат за редуцирането на животинските мазнини.

Освен за готвене, виното може да се използва за сосове - най-често срещан е този, в който се добавя вино в соса, останал от печене на месото. За рибата е подходящо бялото вино. Приблизително правилото е: светло месо - бяло вино, тъмно месо - червено вино.

Тъй като вината съдържат киселина, е добре да готвим в подходящи съдове, които не се окисляват - това изключва веднага алуминиевите съдове.

Можете да използвате виното и като съставка за мариноване. Основно се използва червеното вино, тъй като съдържащите се в него танини правят месото по-крехко, а киселините допринасят другите съставки в маринатата да се абсорбират по-добре. Така, месото става не само по-вкусно и ароматно, но не изсъхва при печенето, като му предава и леко глазиран вид.

Източник: hera.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Продукти на Винарна Свищов, Cattleya Sauvignon Blanc & Chardonnay 2015 - Angelus Estate, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Футуристичен винен бутик, “Дефиле на младото вино” 2017, С дъх на рубин под Трихълмието, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, 4 признака, че сме алергични към вино, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Фондю и вино, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Вино и стил - еп.2, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове