Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Better Half - Single Vineyard Zmeevo 2013, 3 причини да охладите червените вина през лятото и след това....., Наградите на Августиада`2013, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Виното като любовник, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., “Tирбушон” от бъдещето, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Дрождите влияят много върху аромата на виното, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Музеят на виното, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, От вълшебно грозде до чудотворно вино, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Обстановката променя вкуса на виното, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Vinoar - Пийте за здраве !, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., Българско сирене за българско вино !, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Хайде на училище…по бира!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове