Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, Колекционирането на вино като инвестиция, DiVino обяви 50-те най-добри вина на България за 2017, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, 4 признака, че сме алергични към вино, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Българското вино – дар от тракийските богове, Lenea Muscat 2015 - Domain Marsh, Шато Копса, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Как да сготвим миди с вино, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Колекционирането на вино като инвестиция, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Как да избираме вино по празниците, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Местните сортове – още един шанс за българските вина, Винарна "Малката звезда", 4 Friends Cuvee Todoroff 2016, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, ВИП зона за ексклузивни вина за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Каталог Августиада 2015, Black Label Cabernet Sauvignon 2015 - Terra Tangra

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове