Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Готвачката на Химлер, Китайски винен тигър, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Каква чаша да изберем ?, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, В салона на виното за 15-и път, Пресконференция - шести Балкански винен фестивал 2017, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Тероар - еп.4, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Фестивал „Дефиле на младото вино” - предистория, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Фестивал вино и храна - Варна 2015 г., Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Divino magazine - брой 1, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове