Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Terra Tangra Cuvee 2006, Фондю и вино, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Какво ще опитате на WiFo, Оранжево вино - същност, производство и консумация, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Червено вино и бели зъби... Възможно ли е?!, Българските местни сортове, Вино, секс и още нещо ..., Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Музиката променя аромата и плътността на виното, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Debut Red 2014 - Via Verde, Музеят на виното, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Топ 10 винени барове в Париж !, Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Обзор на Августиада 2015, Villa Santa Maria, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Пандизчии правят бяло вино, Marselan 2015 - Rupel Winery, И замириса на..., Вино и стил - еп.1, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, Винария 2016, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Red Cuvee 2015 - Four Friends

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове