Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Защо чашата има значение

Защо чашата има значение

СПОДЕЛИ

Ани Коджаиванова за експерименталната дегустация на сортови вина в чаши от серията на Riedel Restaurant XL

Може ли едно и също вино да бъде едновременно нежно, омайно ароматно и плодово, но и безлично, а и дори и да предизвиква желание да го смените? Отговорът е да, ако е в неподходяща чаша. Всеки, който работи с вино или е почитател на напитката знае, че чашата има значение. Трудно е да си представим обаче наистина колко голяма е разликата, докато не опитаме. И точно това демонстрира в края на миналата седмица Коренел Дура - търговски директор на производителя на чаши Riedel, в специална дегустация, насочена към представителите на ресторантьорския сектор и винените журналисти. Както отбеляза Дура, целта на събитието не беше да докаже Riedel като най-добрите на пазара - разбира се, има много други класни производители, а да покаже, че ароматният букет, вкусът и балансът на виното са зависими от формата и размера на чашата. И че това не бива да се пренебрегва, особено когато става дума за скъпо вино в класен ресторант.

Участниците имаха възможност да дегустират три червени вина, всяко от които поднесено в три различни чаши от серията Riedel Restaurant XL. Пино ноар изяви изцяло завладяващите си аромати и нежен цвят в специалната за сорта чаша - с широк балон и сравнително тясно, но и отворено навън гърло - за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно, но и да се концентрират на повърхността, докато в широкото разлято дъно цветът покаже всички свои предимства. Същото пиното е твърде сдържано и дори безлично, поднесено в чаша за сира и особено в Бордо чаша, където почти изцяло губи финото си ароматно обаяние.

Сирата от своя страна се чувства най-добре в голямата, издута, но и по-издължена и с тесен отвор чаша, макар че тя е донякъде универсална и може комфортно да приюти редица червени сортове като небиоло, санджовезе и др. Вината от Бордо, съчетали три основни сорта - каберне совиньон, мерло и каберне фран се поднасят в една също сравнително универсална чаша за червено вино, подходяща и за всяко друго каберне или мерло. Тя е наистина голяма и с отворен край и това има значение за аерирането на тези танинови и често с по-висок алкохолен градус вина. В по-затворените чаши за пино ноар или сира например веднага усещаме преобладаващо алкохолните нюанси във виното, докато в подходящата Бордо чаша те се поемат за много по-кратко време и в краен резултат изпъква цялата кадифена комплексност на тези вина.

Важна подробност, която засяга формата и отвора на чашата е и къде тя "доставя" виното в устата. Рецепторите за основните вкусове са разположени на различни позиции върху езика. Така например чашата за пино ноар с отворените си навън краища изсипва течността в предната част на устата, непосредствено зад зъбите. Там са разположени и рецепторите за сладко, което ни дава възможност да се съсредоточим върху нежната плодова сладост на сорта.

Чашата за сира от своя страна отвежда течността в основата на езика, непосредствено преди гърлото и така подчертава характерните за това вино нюанси на тютюн, кожа и препечните тонове, придадени от дъба, в който сирата най-често отлежава.

Бордо чашите пък позволяват течността да се разлее равномерно из цялата уста и така да се насладим на изключителната комплексност на качествените Бордо вина или тези от мерло и каберне.

За финал Коренел Дура демонстрира и предимствата на специалните чаши за сингъл малц уиски на Riedel, в които тази силно ароматна напитка също има възможност да даде най-доброто от себе си.

Източник: bacchus.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Винен уикенд 2013, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, На Трапезата на Wine & Food Society, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, 35 оригинални етикети за вино, Винени червени сортове, Terra Tangra Winery, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", Български тероари, Речник на дегустационните термини, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Как ние възприемаме виното?, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Легендите за чукането с чаши, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Експертите са типичен пример за винената мода., Кратък урок за ароматите във виното, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Как виното научи Пирло на футбол, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Оригинални мебели от винени бутилки, Едно фино, моля!, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове