Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Какво е съдържанието на виното?

Какво е съдържанието на виното?

СПОДЕЛИ

Снимка

Всеки човек е наясно, че виното не е просто ферментирал гроздов сок. Но едва ли може да си представите, че в чашата с вино, която държите в ръката си има близо 600 съставки. Химическите съединения, които са част от състава му са в много малки количества, но въпреки това те играят важна роля във вкусовите и ароматни качества на виното.

Две бутилки вино, за чието производство се е използвало грозде от един и същ винен сорт или от един и същ лозаро-винарски район , могат да бъдат напълно различни, вследствие различието на почвата, слънчевото греене, климата, количеството дрожди и т.н.

Основно виното се състои от вода, тя е приблизително 80% и е причината за течния му характер. В резултат на ферментацията на гроздовата захар се получава етилов алкохол – от 9 до 20 %об., той основно оказва влияние и определя органолептичните качества на виното и неговата трайност. Киселините, които се образуват в процеса на алкохолна и ябълчно-млечната ферментация изиграват определяща роля в създаването на вкусовите характеристики на виното и в частност на неговата киселост. Друг основен компонент в състава на виното е остатъчната захар, тя варира от 1 до 200 г/л в зависимост от видовете вина: сухо, полусухо, десертно и т.н; захарите му придават мек и приятен вкус, но оказват неблагоприятно въздействие върху трайността му, защото са подходяща среда за развитие на вредна микрофлора. Цветът и структурата на червените вина се определя от фенолни съставки – от 1 до 5 г/л, това са антоциани (натурални червени пигменти) и танини. Друг елемент, чието значение е не по-маловажно са ароматни вещества (няколкостотин мг/л). Те са летливи, много на брой и имат различна индивидуална концентрация. Хранителното качество на виното се определя от хранителните вещества. Тук могат да се назоват аминовите киселини, протеините и витамините (С, В1, В2, РР, В12).

Провеждани са множество изследвания, доказващи благотворното влияние на виното върху жизнено важни ограни от човешкото тяло – сърцето, нервната система, мозъка. Твърди се, че предпазва от инфекции, унищожава микробите и бактериите, забавя стареенето, състава му е основната причина за тези изводи, но той не може да бъде смятано за панацея срещу всички болести. Въпреки това редовната му и умерена употреба оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм. Научете повече за лечението с вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, САЛОН НА ВИНОТО 2017, Чаши за вино, Как да се лекуваме с вино, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Винарски изби в частни домове, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Препоръки за здраве с грозде и вино, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, Как ние възприемаме виното?, Пловдив става вино столица през ноември, За осми път Rose Wine Expo събира розовите вина на България, Топ 10 на най – скъпите вина в света, София се превръща отново в столица на българското вино!, България спечели 44 медала от „Световното по вино“, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Какво ще опитате на WiFo, Какво е Малолактичната ферментация ?, Telish- Chalet Merlot 2007, Вълшебното вино Малбек, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти, Изба Боровица, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Винарски изби в частни домове, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Дегустация: златното шардоне на България, Десертни бели сортове

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове