Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Какво е съдържанието на виното?

Какво е съдържанието на виното?

СПОДЕЛИ

Снимка

Всеки човек е наясно, че виното не е просто ферментирал гроздов сок. Но едва ли може да си представите, че в чашата с вино, която държите в ръката си има близо 600 съставки. Химическите съединения, които са част от състава му са в много малки количества, но въпреки това те играят важна роля във вкусовите и ароматни качества на виното.

Две бутилки вино, за чието производство се е използвало грозде от един и същ винен сорт или от един и същ лозаро-винарски район , могат да бъдат напълно различни, вследствие различието на почвата, слънчевото греене, климата, количеството дрожди и т.н.

Основно виното се състои от вода, тя е приблизително 80% и е причината за течния му характер. В резултат на ферментацията на гроздовата захар се получава етилов алкохол – от 9 до 20 %об., той основно оказва влияние и определя органолептичните качества на виното и неговата трайност. Киселините, които се образуват в процеса на алкохолна и ябълчно-млечната ферментация изиграват определяща роля в създаването на вкусовите характеристики на виното и в частност на неговата киселост. Друг основен компонент в състава на виното е остатъчната захар, тя варира от 1 до 200 г/л в зависимост от видовете вина: сухо, полусухо, десертно и т.н; захарите му придават мек и приятен вкус, но оказват неблагоприятно въздействие върху трайността му, защото са подходяща среда за развитие на вредна микрофлора. Цветът и структурата на червените вина се определя от фенолни съставки – от 1 до 5 г/л, това са антоциани (натурални червени пигменти) и танини. Друг елемент, чието значение е не по-маловажно са ароматни вещества (няколкостотин мг/л). Те са летливи, много на брой и имат различна индивидуална концентрация. Хранителното качество на виното се определя от хранителните вещества. Тук могат да се назоват аминовите киселини, протеините и витамините (С, В1, В2, РР, В12).

Провеждани са множество изследвания, доказващи благотворното влияние на виното върху жизнено важни ограни от човешкото тяло – сърцето, нервната система, мозъка. Твърди се, че предпазва от инфекции, унищожава микробите и бактериите, забавя стареенето, състава му е основната причина за тези изводи, но той не може да бъде смятано за панацея срещу всички болести. Въпреки това редовната му и умерена употреба оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм. Научете повече за лечението с вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Вино и стил - еп.6, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Angel's share Syrah 2016 - Midalidare Estate, Истинското вино - бариера пред рака!, България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Дрождите влияят много върху аромата на виното, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Виното помага и на бъбреците, Винарска изба Марян, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, “Дефиле на младото вино” 2017, Вино и стил - еп.2, Машина превръща водата във вино за три дни, Вино и стил - еп.2, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Бордо на опашка за наши бъчви, СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВИНЕН ПАЗАР, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Rose 2016 - Terra Tangra, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, С вкус на Прованс, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Уникална винарска изба

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове