Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

С вкус на Прованс, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Как да се насладим на истинското вино, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, София се превръща отново в столица на българското вино!, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Gulbanis Wine - Syrah 2011, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Тероар - еп.1, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Enigma Syrah 2014 - Malkata Zvezda, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Midalidare ROCK in the wine valley, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Какво е съдържанието на виното?, Всичко, което трябва да знаете за розето, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Каква чаша да изберем ?, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове