Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Новите вина на Вила Мелник за 2016, Розе от България и от Прованс, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Продукти Винарска изба Манастира, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, Винобалканика 2015: резултатите, Виното не вреди на бременността, Divino magazine - брой 2, Винарски изби в частни домове, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, BIWC 2015 участници, Радослав Радев, председател на НЛВК: Винопроизводители настояват за достъп до финансиране, Riverside Chardonnay 2015 -Manastira Winery, Лятно предложение: две български вина от мискет!, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Изследвайте планетата на виното с DISCOVER.VINO WORLD 2018, Защо да хапваме грозде, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Ethno Chardonnay 2010, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Красотата на френското вино, Кратък урок за ароматите във виното

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове