Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Sensus 2009 Spiritus Sanctus, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Тероар - еп.3, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Zitara Rose Mourvedre & Grenache 2015 - Four Friends, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, 1 милион евро за колекция редки вина, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, 10x - Въпрос на нос, Винен оптимизъм на Балканите, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Как виното научи Пирло на футбол, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Соаве - Виното на Данте, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, ХХV МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО „ВИНАРИЯ”, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, Наградите на Августиада`2013, BIWC 2015 участници, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове