Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Как да сервираме и консумираме бяло вино?

Как да сервираме и консумираме бяло вино?

СПОДЕЛИПодходящата температура за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 С.

Млади резливи вина се пият по-хладки – от 8 до 10 градуса.

Висококачествени и оригинално бутилирани вина би трябвало да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако виното при сервирането не отговаря на тези изисквания, е необходимо да се постави в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед, така че за няколко минути да се постигне желаната температура.

Рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане), не се отразява особено добре върху виното.

Бутилката се отваря внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката с ножчето на тирбушона. Бутилки, затворени с восъчен печат, трябва да се изчистват до същата височина чрез изтупване на восъка. След което с чиста кърпа или хартиена салфетка се почиства гърлото на бутилката.

Как да сервираме и консумираме бяло вино?
Тирбушонът се поставя точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва направо.За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля. Ако тапата се изважда трудно – има няколко причини: тапата е много голяма; не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно (бутилката е държана права и тапата е изсъхнала).

Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Новите вина на Вила Мелник за 2016, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Вино, секс и още нещо ..., Награди на Балканския международен винен конкурс (BIWC 2018), Домейн Менада, За седми път София ще е столица на Балканското вино, Пино Гриджо - с много лица, 5 години Балкански винен форум, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Вила Мелник, Най-нелепите въпроси за виното, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, Bergule Розе Мелник 55 - 2013 Villa Melnik, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Българското вино – дар от тракийските богове, Един ден в Града на Виното, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, 3 - те най-скъпите вина !, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Как старее виното, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Сира в бутилката, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове