Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Как да съхраняваме виното

Как да съхраняваме виното

СПОДЕЛИ

Съхраняване на виното

Къде и как стоят бутилките вино у дома, в ресторанта и във винарната - сигурно не сте си задавали често този въпрос. Поне не преди да е стнало прекалено късно.


Много от читателите вероятно не складират в дома си кашони със скъпи вина, чиято инвестиция се равнява на малка провинциална къща, и затова въпроса със съхранението не им се струва наболял. От друга страна, онези, които притежават такива съкровища, сигурно могат да си позволят и собствена изба. И все пак, без да прекрачваме границите на снобизма, нека да кажем накратко най-важното за съхранението на виното домашни условия и в ресторанта.


Най-сполучливите места за съхранение са изби, които са издълбани в скали; нещо като естествени пещери. Това не е легенда, а обясним научно факт - в пещерите температурата и влажността на въздуха са константни. Всички останали разработки и причудливи хрумвания на научно-техническата мисъл чисто и просто се основават на идеята бутилките с вино да бъдат излъгани, че се намират в такава естествена среда. (Впрочем най-успешната разработка до тук е специалният винен шкаф, наичан още винена витрина, който позволява да регулирате ръчно температурата и влажността, затваря се херметически и се продава в най-различни големини и дизайни).


В избата


Виното обича сравнително хладна постоянна температура около 15-18 градуса и около 70% влажност на въздуха. Влажността е важна, за да не изсъхва корковата тапа, с която повечето от вината са затоврени, защото ако корка засъхне, той ще се свие, тапата ще пропусне кислород, виното ще се окисли и ще се наложи да го изсипем в мивката. Температурата не бива да е много ниска или много висока, защото виното е напитка съставена от много органични съединения, които при силно затопляне и силно охлаждане могат да се превърнат... в други органични съединения. Това нямаше да е проблем, ако това не се отразяваше на вкуса. За съжаление много неща се отразяват. Затова се грижете с внимание за вашите бутилки и те ще ви се отблагодарят със същото.


Виното се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки по същата причина: ако е директно изложено на слънчевите лъчи, с цвета му ще настъпи промяна, но по-лошото е, че след известно време и вкуса му сигурно ще го последва. Не забравяйте, че виното е нещо като малък жив организъм, който "диша" и "живее" в бутилката. При това се оказва капризен и крехък.


Ако съхранявате вино с цел колекция, със сигурност знаете че с годините напитката претърпява промяна във вкуса, и затова сериозните колекционери никога не притежават само по една или две бутилки. Те си купуват кашони от по 6, 12 или повече бутилки, проследявайки развитието им през няколко години. Изключително приятна задача! Това е и причината в големите аукционни къщи легендарните вина да се търгуват на кашони.


Има и още един тънък момент при отлежаване на вино за дълго време, да кажем за повече от 10-15 години, в избата. С годините дори най-добрите коркови тапи губят еластичността си и, простичко казано, се разпадат. В такива случаи трябва да се доверите на специалист, който идва (поне в едни други държави е така), и с медицинска прецизност изважда остарелите тапи на ценните бутилки, поставяйки им чисто нови коркови тапи. Да, има риска от коркидж, но той е между 3 и 5%, а ако не направите тази процедура 100% сигурно е, че губите виното.


Какво става с отворените бутилки?


Веднъж отворени, бутилките се съхраняват с гумена тапа и вакуум. Така можете да съхраните виното за някоко (до пет) дни и да му се наслаждавате дълго. Хитроумната джаджа е доста разпространена, вече можете да си я набавите от доста места и освен в домашни условия се ползва в добрите ресторанти. Това е тайната да продавате вино на чаша.


Има и още една доста сложна система с азот, която е скъпа и малко хора я притежават в дома си. За нея продробно сме разказали в частта "Сервиране и аксесоари".Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Каталог Августиада 2015, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Сомелиер на годината 2018, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Виното и звездите, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Вино и красота на Августиада 2016, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Какво ще опитате на WiFo, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, 5 години Балкански винен форум, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, New Bloom Winery - Rose 2016, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, Rose Anita 2016 - Rupel Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове