Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Винарна "Малката звезда"

Винарна "Малката звезда"

СПОДЕЛИ


Винарна "Малката звезда" е основана през 2005-та година на място носещо името "Малка звезда" близо до град Харманли в югоизточна България от д-р Стефан Ангелов и неговите партньори.
"Звездата" представлява античен търговски кръстопът свързан с търговията на вино в древността. Историческата харизма на местността инспирира идеята за винарна у д-р Ангелов. Неговото решение е затвърдено в разговори с колеги зъболекари относно тежката атмосфера на работното им място и пълния със стрес работен ден и как едно добро вино би било идеален лечебен еликсир за гилдията. Друг стимул за него са контактите с монасите от българския манастир в Атон,Света Гора, които споделят с него желанието си за едно "чисто българско вино".Така историята започва...
Още Омир пише, че траките са знаменити майстори на "магическо вино". Винарна "Малката звезда" е продължител на ортодоксалните традиции от миналото - на тракийската мистерия на виното, запазвайки уникалния характер на региона, финия стил и чар на местността, осигурявала в древността толкова качествени вина, че се превърнала в търговски кръстопът единствено и само по тази причина.
Днес винарната следва традицията на древните майстори на виното по българските земи. "Малката звезда" разполага с подземна изба за отлежаване и стареене на виното, бутилираща линия, лаборатория и дегустационна, както и с уникална атмосфера за гостите желаещи да почустват "магията на виното".
Нашата винарна притежава висококачествени лозя , събиращи слънчевата светлина на Златна Тракия предпоставка и гаранция за хай-клас вина. Винените серии "Енигма" и "Света Гора" са перфектни.
Избата е екипирана с модерна технология за производството на елитни чевени и бели вина притежаващи стил и префиненост, произвеждани при строг контрол върху качеството на гроздето. Капацитета на винарната е в рамките на - 220-230 тона грозде и продуцира 130-150 хиляди бутилки вино годишно. Подземната изба помещава 400 бурета от френски, български и американски фин дъб. Винарна "Малката звезда" е фокусирана върху производството на лимитирани серии вина с високо качество.
И професионалните дегустатори и любителите на виното могат да усетят във винените серии на винарна "Малката звезда" цялата магия на винената традиция достигнала през хилядолетията до наши дни. Посетителите на винарната могат да преминат през целия процес - от подземието с аромат на дъб и хармония до вкусовата вакханалия на нашите вина в дегустационната. Натуралната избена влага, редовете бурета, подземното ехо са само част от една запомняща се обиколка из нашата винарна.

ВОНОПРОИЗВОДСТВО


Беритба и винификация

Във винарна "Малката звезда" се практикува строг контрол върху беритбата на гроздето във всеки един лозов участък и във всеки един времеви отрязък, още от началото на месец август. Беритбеният календар е детерминиран една седмица преди началото на зреенето и ежедневно се нанасят поправки за да се осигури оптимално узряване.
Цялата реколта се бере ръчно.
Гроздето се сортира при беритбата и втори път при обработката във винарната, като всички набрани случайно неузрели гроздове се отделят. Само качествен и добре узрял материал поема пътя към ферментационните съдове. В зависимост от сорта гроздето се рони и пресова различно. През ферментационният процес целият комплекс фактори: температура, продължителност, честота на аериране също са подчинени изцяло на сортовата характеристика.
Отлежаване и стареене на виното

Процеса на стареене протича в рамките между 3 и 12 месеца оптимизиран спрямо сорта. Белите винени серии "Енигма" престояват в дъбови бурета три месеца, поради чувствителността на белите вина към "пренатоварване" с танини. Сериите "Енигма" от червените винени сортове - каберне совиньон, мерло и мавруд контактуват с френски дъб в продължение на десет месеца. Елитните серии "Енигма Света Гора", както и съставните партиди каберне и мерло за бленд-сериите имат честта да лежат в дъб една година. Чисто нови бурета - барик от френски дъб "приютяват" избраните винени серии. На всеки три месеца виното се аерира и отдекантира. Преди финалното декантиране се избистря с албумин. Това осигурява на виното високи енологични характеристики преди бутилирането.
Веднъж бутилирани вината лежат нови три месеца за "една последна среща с корка", след което се етикетират, пакетират по шест в каса и поемат към клиента.
Блендване на вината

Нашата философия на блендване е съчетаването на вина равнопоставени по качество и с различия в нюансите. Ние считаме,че блендинга трябва да осигури не наличието на рязко разграничаващи се характеристики,а преливане във вкусовете и аромата на близки по звучене винени сортове. Идеята е да се осигури блендван материал,който да придобие след бутилирането хармонично единно тяло и поведението му да е еднакво във всяка една бутилка от серията вино.
Качеството на финалния бленд е нещо повече от сумиране на всички качества на отделните съставки. Някои незабележими иначе "кръпки" във вкуса и аромата на съставящите сортове "напомнят за себе си" след блендването и дооформят комплекса на виното. Нашите блендове не търсят рязката изява на пикови сортови качества,а хомогенност, стабилност с годините и хармонично сливане на сорт със сорт.

ВИНАСелекция вина: ЕнигмаСелекция вина: MZ & Света гора


Повече информация на официалната страница
или Facebook

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Българското вино – дар от тракийските богове, Пловдив стана първия град с винен тур в България, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Telish- Chalet Merlot 2007, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, За пръв път в България бе представен Маутай, китайската национална напитка, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Божоле нуво - 2016, Rose 2014 - Santa Maria, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, Червено Вино - общ преглед, Discover.Vino представя специалните вина!, Технология за производство на червено вино, Музиката променя аромата и плътността на виното, Мидалидаре Естейт, Divino magazine - брой 6, Какво е тероар ?, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Divino magazine - брой 2, Храни и напитки за туризма и съпътстваща индустрия - лято 2018, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове