Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Най-популярните червени вина

Най-популярните червени вина

СПОДЕЛИ

Снимка winebg.info


Френските вина Бордо (Bordeaux)

Един от най-известните и най-стари винарски региони, където се произвеждат най-добрите червени вина в света. Те се предлагат в различни диапазони, като се започне от трапезно евтино вино и се стигне до най-скъпите и престижни Гранд Крю (Grand Cru) вина в света.

Френските вина Божоле (Beaujolais)

Млади вина от сорта Гаме (Gamay), които идват от малкия регион Божоле в южната част на Бургундия, Франция. Изключително популярни с ежегодната ноемврийска премиера на новата реколта Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau), превърнала се в световна традиция.

Италианските Кианти (Chianti)

Виното в плетена дамаджана, познато във всички краища на света е кръстено на регион Кианти близо до Сиена в Тоскана (Tuscany). Произвеждат се от минимум 75 % от сорта Санджовезе (Sangiovese), Требианно (Trebbiano) и до 10% Малвазия (Malvasia).

Калифорнийските вина Зинфандел (Zinfandel)

Зинфандел от Напа Вали (Napa Valley) е емблемата на калифорнийските вина със световна слава. Произходът на сорта е адриатическа Италия, където е известен с името Примитиво (Primitivo). Австралия, Чили и ЮАР също са известни производители на вина от този сорт.

Австралийски вина Шираз (Shiraz или Shirah)

Носи името на гроздето с френски произход и се произвежда в много винарски страни от Европа и Новия свят. Но световната му известност категорично се дължи на австралийските вина и разпознаваемия пиперлив вкус.

Аржентинските вина Малбек (Malbec)

Малбек е визитната картичка на Аржентина във винения свят. Пренесен от Бордо, сортът е намерил своето най-добро място там. Производители са също Франция, Чили и САЩ .

Вината Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon)

Тези вина са международно признати и изключително популярни. Кръстени са на френския сорт Каберне Совиньон и от него се правят едни от най-добрите червени вина в света. Освен френските Бордо (Bordeaux), вината на Калифорния (Napa Valley), Чили и Австралия са не по-малко известни. В комбинация с Мерло и/или Каберне Фран се правят едни от най-добрите купажи.

Вината Мерло (Merlot)

Те имат не по-малка световна слава от Каберне Совиньон. Сортът се отглежда основно в района на Бордо (Bordeaux) Франция, но присъства в почти цяла Европа и на много места в Америка, Австралия и др.

Вината Пино Ноар (Pinot Noir )

Едни от най-известните висококачествени червени вина, които се свързват най-вече с Бургундия (Burgundy или Bourgogne) и често оглавяват класациите за най-скъпо продаваните вина в света. Иначе се произвеждат в почти целия свят.

Вината Барбера (Barbera)

Родината на сорта е регион Пиемонт (Piedmont) в Италия, но този сорт е широко разпространен и в Калифорния, Аржентина и на други места по света. Това е много известна марка на световните пазари за червени вина, която често влиза в класациите за най-продавани вина в света.

Аплодисменти и за Мавруда, който все още е само български!

Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Продукти на Винарна Свищов, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Meandra 2012 - Domain Marash, 4 признака, че сме алергични към вино, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Gramatik Ekzarh 2015 - Rupel Winery, Китайски винен тигър, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Какво издава виното за характера на човека ?, Десертни червени сортове, Как да сготвим миди с вино, Да поговорим за вино и храна, Най-скъпо продаденото бяло вино, 4 признака, че сме алергични към вино, Фурор на био продуктите на „Вкусове от Италия 2018“, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, С рекорд по иновации стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни, 1 милион евро за колекция редки вина, Българско сирене за българско вино !, Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока..., IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Виното като любовник, Tragata 2013 - Cabernet Sauvignon - Sopot Winery, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове