Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци

Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци

СПОДЕЛИАлтернативната опаковка на вино не е нещо ново. Пластмасата се използва като заместител на стъклото още от XVIII век. Ако се върнем още по-назад в историята, трябва да отбележим, че виното е било пренасяно в барели, в глинени амфори и в мехове. С появата на стъклените бутилки, въпреки че не са лишени от недостатъци, защото са тежки и чупливи, бил разрешен проблемът с неговото окисляване.
До неотдавна виното можеше да се намери само в малки пластмасови бутилки (25 cl) или от 1.5 lt (тук става въпрос за евтиното вино от Южна Франция). За първи път британците предложиха вино в пластмасови бутилки в супемаркетите.
Една от последните иновации, родена във Великобритания, е появата на стандартен размер на пластмасова бутилка за вино (75 cl), която може да се намери по щандовете на супермаркетите. Така например в британския супермаркет Sainsbury's бяха предложени в пластмасови бутилки новозеландското Sauvignon Blanc и австралийското Shiraz Rosé.
Предимства и недостатъцина пластмасовите бутилки за вино
Пластмасовите бутилки са много по-леки от стъклените и това ги прави много удобни за използване. Представете си само, че стандартната стъклена бутилка тежи около 400 грама, докато пластмасовата от същия размер е само 54 грама, т.е. тя е около 1/8 от теглото на първата. Това ги прави съхранението и транспортирането им много по-лесно и осигурява безопасност, тъй като те са по-сигурни и не се чупят както направените от стъкло. Естествено могат да се рециклират и изискват значително по-малко разходи.
Доколко обаче те са подходящи за съхраняване на виното?
Сами по себе си пластмасовите бутилки са проблематични. Пластмасата позволява в бутилката да проникне повече кислород и по-този начин се намалява срокът на годност на виното. То губи свежестта си много по-бързо, отколкото когато е запечатано в стъклена бутилка. Така или иначе пластмасата не може да замени стъклото, когато се налага виното да престоява дълго в бутилката.
Колкото до външния вид, нормално е, че повечето потребители гледат с недоверие на пластмасовите бутилки. Свикнали сме виното да е в стъклена бутилка и да е запечатано с коркова тапа. Така то има привлекателен външен вид и в повечето случаи е качествено. Въпреки че когато е в пластмасова бутилка е по-евтино, трудно можем да стигнем до решението да го предпочетем в този вид.

Пластмасовите бутилки са направени от термопластични полиестери. При производството на пластмасата понякога се добавят пластификатори, които могат да навредят на здравето, предизвиквайки ендокринни смущения. Тя не винаги е безвредна. И въпреки че недостатъците и не са тайна, някои винопроизводители вече са се ориентирали към използването на пластмасови бутилки на мястото на стъклените. Основната причина за това е намаляване разходите, което е разбираемо. Колкото и да странно сред британците се наблюдава повишено търсене на пластмасови бутилки с вино. Особено през лятото, когато се провеждат традиционните им фестивали, концерти, ваканции и т.н. Те консумират около един милиард бутилки годишно, така че представете си какво огромно количество пластмаса ще е необходимо само за тях.
Колкото до производителите на вино, не може да се каже, че сред тях идеята има голям успех. Мнозина твърдо са се противопоставили и въпреки, че този начин на бутилиране ще им спести разходи, не го намират за приемлив. Да не говорим за производителите на висококачествени вина. Проблемът е, че пластмасата е доста порест материал и ще доведе до бързо окисляване на виното. Затова за вината, които отлежават три и повече години, е абсолютно неприемливо да се използват пластмасови бутилки.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

New Bloom Winery - Rose 2016, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Divino magazine - брой 6, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Има нещо странно в това вино, Белите блендове на България - игра на въображението, Divino magazine - Брой 4, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Винарски изби в частни домове, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Розето и модата, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Американска рок легенда – фен на българското вино, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Винария 2016, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Експертите са типичен пример за винената мода., Пино Гриджо - с много лица, 15 любопитни факта за виното, Храни за вино и вино за храната, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове