Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци

Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци

СПОДЕЛИАлтернативната опаковка на вино не е нещо ново. Пластмасата се използва като заместител на стъклото още от XVIII век. Ако се върнем още по-назад в историята, трябва да отбележим, че виното е било пренасяно в барели, в глинени амфори и в мехове. С появата на стъклените бутилки, въпреки че не са лишени от недостатъци, защото са тежки и чупливи, бил разрешен проблемът с неговото окисляване.
До неотдавна виното можеше да се намери само в малки пластмасови бутилки (25 cl) или от 1.5 lt (тук става въпрос за евтиното вино от Южна Франция). За първи път британците предложиха вино в пластмасови бутилки в супемаркетите.
Една от последните иновации, родена във Великобритания, е появата на стандартен размер на пластмасова бутилка за вино (75 cl), която може да се намери по щандовете на супермаркетите. Така например в британския супермаркет Sainsbury's бяха предложени в пластмасови бутилки новозеландското Sauvignon Blanc и австралийското Shiraz Rosé.
Предимства и недостатъцина пластмасовите бутилки за вино
Пластмасовите бутилки са много по-леки от стъклените и това ги прави много удобни за използване. Представете си само, че стандартната стъклена бутилка тежи около 400 грама, докато пластмасовата от същия размер е само 54 грама, т.е. тя е около 1/8 от теглото на първата. Това ги прави съхранението и транспортирането им много по-лесно и осигурява безопасност, тъй като те са по-сигурни и не се чупят както направените от стъкло. Естествено могат да се рециклират и изискват значително по-малко разходи.
Доколко обаче те са подходящи за съхраняване на виното?
Сами по себе си пластмасовите бутилки са проблематични. Пластмасата позволява в бутилката да проникне повече кислород и по-този начин се намалява срокът на годност на виното. То губи свежестта си много по-бързо, отколкото когато е запечатано в стъклена бутилка. Така или иначе пластмасата не може да замени стъклото, когато се налага виното да престоява дълго в бутилката.
Колкото до външния вид, нормално е, че повечето потребители гледат с недоверие на пластмасовите бутилки. Свикнали сме виното да е в стъклена бутилка и да е запечатано с коркова тапа. Така то има привлекателен външен вид и в повечето случаи е качествено. Въпреки че когато е в пластмасова бутилка е по-евтино, трудно можем да стигнем до решението да го предпочетем в този вид.

Пластмасовите бутилки са направени от термопластични полиестери. При производството на пластмасата понякога се добавят пластификатори, които могат да навредят на здравето, предизвиквайки ендокринни смущения. Тя не винаги е безвредна. И въпреки че недостатъците и не са тайна, някои винопроизводители вече са се ориентирали към използването на пластмасови бутилки на мястото на стъклените. Основната причина за това е намаляване разходите, което е разбираемо. Колкото и да странно сред британците се наблюдава повишено търсене на пластмасови бутилки с вино. Особено през лятото, когато се провеждат традиционните им фестивали, концерти, ваканции и т.н. Те консумират около един милиард бутилки годишно, така че представете си какво огромно количество пластмаса ще е необходимо само за тях.
Колкото до производителите на вино, не може да се каже, че сред тях идеята има голям успех. Мнозина твърдо са се противопоставили и въпреки, че този начин на бутилиране ще им спести разходи, не го намират за приемлив. Да не говорим за производителите на висококачествени вина. Проблемът е, че пластмасата е доста порест материал и ще доведе до бързо окисляване на виното. Затова за вината, които отлежават три и повече години, е абсолютно неприемливо да се използват пластмасови бутилки.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, Розето и модата, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Rubin 2013 - Santa Maria, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Как говори цветът на виното, Four Friends Chardonnay 2013, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Вила Юстина, Alexandra Estate - Merlot 2013, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Spring Taste: Ризлинг vs. Шардоне – кралете на белите сортове, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Австрия в бяло, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, От вълшебно грозде до чудотворно вино, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Време за бъчви!, Над 47 000 посетители разгледаха мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Българско сирене за българско вино !, DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Как да си направим сангрия, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Експертите са типичен пример за винената мода., Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Червено Вино - общ преглед

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове