Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Истинското вино - ловец на свободни радикали!

Истинското вино - ловец на свободни радикали!

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве" имаме възможността да ви представим удивителните способности на божествената напитка да предпазва организма ни от най-различни заболявания. В този материал ще ви запознаем и с друга привилегия на истинското червено вино от узряло грозде – да предпазва организма ни от агресията на т. нар. свободни радикали. Става дума за биохимични субстанции с кратък живот, но с голяма разрушителна сила. В литературата може да се прочете, че под свободен радикал се разбира молекула, на която й липсва един електрон и това я прави особено активна. В един момент тя си го доставя от друга молекула, а тя на свой ред се превръща в свободен радикал и се активира...

 ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Те проникват в тялото ни от все по-замърсената природа, в която кислородът се среща с въглеводородите и азота. Появяват се при всички процеси на горене – като пушене, пържене, печене и пр., и при нормалните процеси в организма. Например високата температура на пърженето е в състояние да промени химически мазнината и тя да се превърне във вреден източник на свободни радикали. Пушекът зимно време от печките за отопление с дърва нанася същите опасни поражения на организма ни.

В умерени количества свободните радикали са необходими и полезни за тялото ни. Благодарение на тяхната активност то функционира нормално, а имунната ни система ги създава, за да унищожи с тях чуждите микроби. Лошото е, ако позволим да нараства тяхното количество. Тогава те стават много вредни и могат да поразят клетките ни – като активни окислители те разрушават клетъчните мембрани и са един от основните виновници за стареенето на организма ни.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ И ДА БЛОКИРАМЕ ВРЕДНОТО ИМ ВЪЗДЕЙСТВИЕ?

 

Онова, от което те най-вече се страхуват, е да не срещнат антиоксиданти – вещества, които мъдрата природа е сътворила, за да неутрализира нестабилните кислородни молекули със свободни радикали. Антиоксидантите са представени най-вече чрез полифенолите. В състава им влизат и катехини, които способстват за регулиране на нивото на свободните радикали. Особеност на всички тези съединения е, че те леко се съединяват с молекулите на захарите. Стомахът е в състояние да „разкъса“ тази обвързаност на полифенолите със захарите и да облекчи техния антиоксидантен ефект.

 КОЙ ПРИРОДЕН ПРОДУКТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТ НА ПОЛИФЕНОЛИ, КОИТО СА ЕСТЕСТВЕНИ И МНОГО МОЩНИ АНТИОКСИДАНТИ?

Правилно – истинското червено вино от узряло грозде. Високото съдържание на фенолни съединения в него го превръща в страстен ловец и унищожител на свободни радикали. Затова, когато разумно и редовно го пием, ние доставяме на организма си силен антиокислителен потенциал, с който го предпазваме от много заболявания и забавяме осезаемо неговото стареене.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

Недостигът на антиоксиданти в организма ни гарантира възникването на различни заболявания и неговото преждевременно разрушаване. Но когато редовно и умерено пием истинско червено вино от узряло грозде, богато на биофлавоноиди и други полифенолни природни антиоксиданти, ние способстваме за тяхното нарастване в организма ни. Така увеличаваме възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали, а следователно си осигуряваме добро здраве и дълголетие.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Винени червени сортове, България не си пада особено по виното, показва изследване, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, Meandra 2012 - Domain Marash, Zitara Rose Mourvedre & Grenache 2015 - Four Friends, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Как да съхраним своето вино?, С какви храни и ястия да поднесем Розе, DiVino.Taste 2013 Програма, Как говори цветът на виното, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Защо виното се съхранява в бъчви?, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Десертни червени сортове, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Казанлък - столица на виното „Розе", Продукти на VIA VERDE, За виното – с любов ...и още нещо, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Marselan 2015 - Rupel Winery, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Винени фестивали и изложения, Кулинарно кино с гурме вечери, Каталог Августиада 2015, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове