Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Истинското вино - ловец на свободни радикали!

Истинското вино - ловец на свободни радикали!

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве" имаме възможността да ви представим удивителните способности на божествената напитка да предпазва организма ни от най-различни заболявания. В този материал ще ви запознаем и с друга привилегия на истинското червено вино от узряло грозде – да предпазва организма ни от агресията на т. нар. свободни радикали. Става дума за биохимични субстанции с кратък живот, но с голяма разрушителна сила. В литературата може да се прочете, че под свободен радикал се разбира молекула, на която й липсва един електрон и това я прави особено активна. В един момент тя си го доставя от друга молекула, а тя на свой ред се превръща в свободен радикал и се активира...

 ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Те проникват в тялото ни от все по-замърсената природа, в която кислородът се среща с въглеводородите и азота. Появяват се при всички процеси на горене – като пушене, пържене, печене и пр., и при нормалните процеси в организма. Например високата температура на пърженето е в състояние да промени химически мазнината и тя да се превърне във вреден източник на свободни радикали. Пушекът зимно време от печките за отопление с дърва нанася същите опасни поражения на организма ни.

В умерени количества свободните радикали са необходими и полезни за тялото ни. Благодарение на тяхната активност то функционира нормално, а имунната ни система ги създава, за да унищожи с тях чуждите микроби. Лошото е, ако позволим да нараства тяхното количество. Тогава те стават много вредни и могат да поразят клетките ни – като активни окислители те разрушават клетъчните мембрани и са един от основните виновници за стареенето на организма ни.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ И ДА БЛОКИРАМЕ ВРЕДНОТО ИМ ВЪЗДЕЙСТВИЕ?

 

Онова, от което те най-вече се страхуват, е да не срещнат антиоксиданти – вещества, които мъдрата природа е сътворила, за да неутрализира нестабилните кислородни молекули със свободни радикали. Антиоксидантите са представени най-вече чрез полифенолите. В състава им влизат и катехини, които способстват за регулиране на нивото на свободните радикали. Особеност на всички тези съединения е, че те леко се съединяват с молекулите на захарите. Стомахът е в състояние да „разкъса“ тази обвързаност на полифенолите със захарите и да облекчи техния антиоксидантен ефект.

 КОЙ ПРИРОДЕН ПРОДУКТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТ НА ПОЛИФЕНОЛИ, КОИТО СА ЕСТЕСТВЕНИ И МНОГО МОЩНИ АНТИОКСИДАНТИ?

Правилно – истинското червено вино от узряло грозде. Високото съдържание на фенолни съединения в него го превръща в страстен ловец и унищожител на свободни радикали. Затова, когато разумно и редовно го пием, ние доставяме на организма си силен антиокислителен потенциал, с който го предпазваме от много заболявания и забавяме осезаемо неговото стареене.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

Недостигът на антиоксиданти в организма ни гарантира възникването на различни заболявания и неговото преждевременно разрушаване. Но когато редовно и умерено пием истинско червено вино от узряло грозде, богато на биофлавоноиди и други полифенолни природни антиоксиданти, ние способстваме за тяхното нарастване в организма ни. Така увеличаваме възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали, а следователно си осигуряваме добро здраве и дълголетие.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Насладете се на живота с новата книга на Gourmet Publishing, Как да избираме вино по празниците, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Августиада 2016 награди, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, Брад Пит показа лозята си във Франция, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, За сиренето и виното, Етикети за вино / Wine labels, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Винен оптимизъм на Балканите, “Tирбушон” от бъдещето, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, 4 признака, че сме алергични към вино, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Божоле нуво - 2016, Казанлък - столица на виното „Розе", Розето и модата, Бъчвата като мебел и аксесоар, Новите лица на ризлинг, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Кино и вино на "София филм фест", Защо французите получават рядко инфаркт?, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Winter Taste: Сира и шоколад – едно пикантно и вкусно събитие от DiVino, Gulbanis Wine - Syrah 2011

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове