Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Храни за вино и вино за храната

Храни за вино и вино за храната

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” имаме възможността не само да ви запознаем с удивителните възможности на божествената напитка да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, но и да придружава ястията на нашата трапеза. В този материал ще ви представим препоръките на автора за съчетаването на храните с различните видове вина, защото...и най-вкусно приготвената храна ще се „изложи”, ако към нея е поднесено неподходящо вино. И обратното – и прекрасното вино ще се окаже ощетено, ако нарушим правилата на съчетаването. Затова следването на някои общи принципи е важно и ще ни помогне истински да се насладим на храната и виното.

  Най-общи съвети:

 • Не бива да се пие вино на гладно - напиването е бързо, а проблемите със стомаха са неизбежни: изостряне на гастрита, възпаление на жлъчката и панкреаса. Добре е първата глътка да е след първата хапка.
 • Помнете, че само истинските вина от хубаво узряло грозде са полезни за здравето ви. Фалшифицираните, а това са най-вече евтините „вина”, които са „втора-трета ръка”, ароматизирани, оцветени, обилно напоени със спирт, могат да съсипят организма ви.
 • Най-добре е да не се пуши, когато се пие вино.
 • Не смесвайте, а пийте само един вид алкохол – най-полезно за здравето ви е от началото до края да сте само на вино. Българинът и затова е много болен, защото не знае как да пие – започва с ракия, а след това минава на вино. Правилно и здравословно е да се пие единствено вино, и то да не се смесва с други питиета. Но ако все пак това се прави, е добре да се преминава от полекия градус към по-силния – от виното към ракията.
 • Не разреждайте виното с газирани напитки, с вода – това си е направо грехота, защото всякакви допълнителни добавки убиват неговия неповторим вкус.
 • Сиренето е подходящо мезе за виното – така смятат доста хора. И вероятно са прави – то е богато на белтъчини и метионин киселина, която помага на черния ни дроб да се справи с алкохола. Проблемът е, че от сирене до сирене има голяма разлика и че за всеки вид сирене е подходящо определено вино. 

  Най-често срещани препоръки 
  на експертите в тази област са:


  За бели и розови вина: млади сирена (като фета, рикота, моцарела), също и сирена с плесен (рокфор, камамбер, синьо сирене) 
  За сухи червени вина: твърди сирена (като грюер, пармезан, ементал, бофор) 
  За тръпчиви червени вина: полутвърди сирена (гауда, едаомер, пекорино, чедър) и др. 
  За различните вина се препоръчва като подходяща храна още: 
  За бяло вино: ордьоври, риба, раци, омлети, пилешко; 
  За червено вино: меса; 
  За тежки червени вина: дивеч. 

  Други препоръки, които ще ви помогнат да се насладите на истинското вино от грозде:

   

  • Ако сте на гости далеч от вашия град и ви предложат местна кухня, за нея най-подходящо може да се окаже и местното вино;
  • Ако рибата се вари във винен птичи бульон или месото е приготвено с винен сос, е добре същият тип вино да се поднесе и на трапезата;
  • Колкото по-гъст е сосът, толкова по-стари трябва да са вината, и обратното – към месо на грил или печено отиват млади вина;
  • Известно е, че се започва с леки бели вина и след това се преминава към по-плътни червени. Но има специалисти, които препоръчват обратното – да започнете обяда с отлежали „закръглени” вина;
  • Има и продукти, които не си „пасват” с определени вина – например шоколадът е в състояние да обезличи хубаво сухо вино, но пък подхожда на сладки натурални вина.
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Пролетен базар на виното & Розе дегустация 2018, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Виното и звездите, Казанлък - столица на виното „Розе", Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Terra Tangra Merlot 2015, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, България не си пада особено по виното, показва изследване, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, WiFo – да поговорим за вино и храна, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, Маутай байджо – китайска наслада с изискан вкус, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, С какви храни и ястия да поднесем Розе, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Агнешко: с розе или червено?, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Българското вино – дар от тракийските богове, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, С вкус на Прованс, Коркът остава във виното, Вино, узряло с музика, и арт бутилки дебютират на „Винария 2018“, Как да комбинираме вино и салата, 10 причини да пием розе, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, От вълшебно грозде до чудотворно вино, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Над 47 000 посетители разгледаха мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Виното като любовник

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове